Seniori môžu bojovať proti samote nevšednými hrami

Samote, ktorá ohrozuje starších ľudí v izolácii, môže byť koniec. Seniorom prichádza na pomoc občianske združenie Otvorená hra, ktoré im prináša sériu hier. Nevšedné zábavné psychohry posilňujú pamäť, zmierňujú zdravotné ťažkosti a zlepšujú myslenie.

09.05.2020 06:00
hranie, tablet, hra, Foto:
Viaceré hry sa dajú realizovať aj cez telefón či videohovor.
debata (5)

Starších zapoja do spoločnosti

Občianske združenie Otvorená hra pôsobí na Slovensku päť rokov, pričom za základné poslanie si stanovilo pomáhať ľuďom nadobúdať zručnosti potrebné na budovanie vzťahov, ktoré sú založené na autenticite a vzájomnej dôvere. Otvorená komunikácia prináša viacero benefitov v konkrétnych oblastiach života, a to v rodine, škole, práci či komunitách. Zlepšujú sa ňou vzťahy i atmosféra v rodine. Združenie organizuje viaceré interaktívne školenia, v rámci ktorých sa osvedčili aj takzvané psychohry, ktoré spájajú zábavu a komunikačný tréning. Kľúčovou výhodou psychohier je socializácia osamelých seniorov, pretože je pri nich potrebná spolupráca dvoch a viac hráčov.

Samota je horšia než obezita

„Podľa výskumov je samota extrémne rizikovým faktorom, ktorá znižuje dĺžku života viac ako obezita. Naopak, pozitívne sociálne interakcie a udržiavanie si vzťahov vplývajú silno nielen na kvalitu, ale i na dĺžku života. Pri hraní zažijú hráči radosť zo spolupráce, vzájomnej pomoci, nevšedných rozhovorov či spoločného tvorenia a pocit blízkosti, ktorý aktivuje hormóny šťastia,“ vysvetľuje pre Pravdu psychologička Ľubica Šoltésová zo združenia Otvorená hra. K ďalším pozitívnym faktorom psychohier patrí najmä tréning pamäti, pozornosti či myslenia, teda kognitívnych funkcií človeka.

Prevencia chorôb mozgu

Posilňovanie kognitívnych funkcií je skvelou prevenciou Alzheimerovej choroby, pretože udržiava aktivitu mozgu. „Pri našich hrách a aktivitách sa veľmi intenzívne musia zapájať rôzne mozgové centrá v rámci krátkeho času, keďže je potrebné napríklad komunikovať, používať pamäť i hýbať sa zároveň. Niektoré hry zahŕňajú i pohyb a ak ich seniori budú hrať so svojimi vnúčatami, veríme, že si trochu pocvičia i svoje telo,“ hovorí psychologička.

Zahrajte sa cez videohovor

Podstatou hier je najmä interakcia medzi ľuďmi. Hry sa hrajú v skupine a sú založené na princípe spolupráce, súťaže či ich kombinácie. Môžu sa hrať opakovane a vždy si z nich môžu hráči odniesť nové zážitky. Priebeh hry býva tiež veľmi dobrým podnetom na rozhovor či na sebareflexiu. Každá hra je originálna. „Niektoré hry sú viac vážne, iné viac zábavné. Môžu byť zamerané na komunikáciu, spoluprácu, logické myslenie, tvorivosť, či postreh. A mnohé hry kombinujú viacero týchto oblastí. Väčšina hier sa dá hrať už pri dvoch hráčoch. A viaceré z nich sa dajú realizovať aj cez telefón či videohovor,“ rozpráva Ľubica Šoltésová.

Hra na pravdu a lož

Seniori môžu oceniť pri hraní hier príjemnú atmosféru, interakciu a zbližovanie sa s ľuďmi, relax, odpútavanie sa od každodenných činností. „Ponorenie sa do sveta hier má naozaj často efekt dočasného vytesnenia všetkého ostatného,“ podotýka psychologička. K obľúbeným psychohrám patrí bezpochyby hra Pravda a lož. Ako napovedá i názov, ide o vzájomné zdieľanie pravdivých a nepravdivých príbehov. Klamanie i jeho odhaľovanie je extrémne náročné sociálne správanie a teda výborne aktivizuje mozog. Seniori trénujú svoju pamäť, pozornosť, rečnícke zručnosti i empatiu. A majú možnosť zdieľať s ostatnými zaujímavé príbehy zo svojho života. Hra trvá približne 15 minút a postačia na ňu aj dvaja hráči.

Vyskúšajte si aj ďalšie hry

„Psychohra Stomp je netradičné vytváranie rytmu rôznymi predmetmi. Najmä pre umelecky a hudobne zameraných seniorov môže byť táto aktivita veľmi príjemným relaxom a zároveň výzvou. Seniori, ktorí produkcii hudby až tak neholdujú však túto aktivitu tiež zvládnu a tým, že budú rozvíjať nové zručnosti, urobia toho pre svoje zdravie možno ešte viac,“ vysvetľuje Ľubica Šoltésová.

V tímovej aktivite Fixka na špagáte musí viacero hráčov koordinovať svoje pohyby tak, aby pomocou špagátov písali jednou spoločnou fixkou. Ide teda o aktivitu zameranú na spoluprácu, no značne sa zapája aj motorika, čím sa vytvárajú nové prepojenia v mozgu.

Seniori, ktorí majú či mali v obľube tradičnú hru “meno, mesto, zviera, vec”, určite ocenia jej pokročilú verziu s názvom Deväťdesiatka. Táto psychohra rozvíja pamäť, keďže jej podstatou je spomenúť si názvy či mená na konkrétne písmená.

Seniori sa môžu zabaviť aj prostredníctvom hier Slepá skladačka, Honba za pokladom a ďalšími, ktorých konkrétne pravidlá sú na stránke združenia

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #samota #hry