Ako je to s vypadávaním vlasov u žien po šesťdesiatke?

Pri strate hoci aj sto vlasov denne netreba byť na pozore. Z celkového počtu približne tristotisíc vlasov ide o zanedbateľný počet. Čo však robiť v prípade, ak vám ich vo vyššom veku vypadáva o čosi viac ako zvyčajne?

16.05.2020 06:48
šedivé vlasy - sivé vlasy - šediny -... Foto:
Väčšina žien si začína zmeny v hustote a kvalite vlasovej pokrývky všímať v seniorskom veku.
debata

Keď sú vlasy na vankúši

I keď sa môže zdať, že vypadávanie vlasov je v pokročilom veku dominantou mužov, opak je pravdou. Nežnejšiu polovičku ľudstva vo veku 50 – 60 rokov neobchádza ani tento na prvý pohľad pánsky problém. Väčšina žien si začína zmeny v hustote a kvalite vlasovej pokrývky všímať v seniorskom veku. Podľa americkej dermatologickej akadémie ľuďom vypadáva každý deň v priemere 50 až 100 vlasov. O čosi horšie je na tom naša koruna krásy v deň, keď ju ošetrujeme šampónom. Pri umývaní môže dôjsť v priemere k strate až 250 vlasov.

To, či ide o bežné vypadávanie vlasov, alebo je priestor na obavy môžeme zistiť na základe jednoduchých signálov. Typickým znakom stenčovania vlasovej pokrývky sú chumáče vypadnutých vlasov na vankúši ráno po zobudení. Rovnako aj za hrsť vlasov vyčesaných pri rannej úprave účesu. Aj v tomto prípade platí, že viac vlasov pri česaní stratíme, keď ich popritom naťahujeme kefou alebo žehličkou.

Vlasy by mali viac rásť, ako vypadávať

Rednutie vlasov nie je, samozrejme, žiadnou katastrofou. Ovplyvňuje ho najčastejšie genetika, dedičnosť, zdravotné ťažkosti, infekcie, životný štýl, chemikálie a nadmerný stres. Vypadávanie vlasov je prirodzenou súčasťou života, pričom ide o proces, ktorý sa uskutočňuje v jednoduchom cykle. Vlasy rastú v troch fázach. Prvá nesie pomenovanie anagén, nasleduje katagén a poslednou je telogén. Našťastie, až 90 % vlasov na hlave je v prvej rastovej fáze, ktorá trvá od dvoch do ôsmich rokov.

Katogén alebo tiež prechodná fáza ma dobu trvania v rozmedzí dvoch až troch týždňov, počas ktorých sa zmenšuje vlasový folikul. Počas telogénneho cyklu, ktorý trvá približne dva až štyri mesiace dochádza k vypadávaniu vlasov. Väčšina času je teda vyhradená pre rast vlasov a len desatina z tohto časového úseku na úbytok pokrývky hlavy. Vlasy dorastajú „rýchlosťou“ približne 5 – 6 cm ročne.

Vytrápi milióny žien

U mužov ustupujú vlasy predovšetkým z čela a temena hlavy, pričom ženám sa zvyknú stenčovať vlasy v hornej tretine a v polovici hlavy. Podľa dermatologičky Nicole Rogers predná časť koruny krásy zostáva u žien väčšinou nedotknutá. Pri pátraní po tom, čo môže byť príčinou nadmernej straty pokrývky hlavy siahajú lekári po krvných testoch. Domnievajú sa, že za zhoršovaním hustoty koruny krásy môže stáť neposlušná štítna žľaza alebo autoimunitné ochorenie.

Netreba zabúdať, že lekári sa zvyknú zaujímať aj o rodinnú anamnézu, a to na problémy s plešatením u predkov. Ženy v seniorskom veku trápi vypadávanie vlasov na temene hlavy, pričom tento problém sa nazýva androgénna alopécia. Ide o dedičný stav, ktorý postihuje asi 30 miliónov amerických žien a je to najbežnejší druh vypadávania vlasov.

Ktoré potraviny pomôžu?

Hoci alopécia postihuje dámy v seniorskom veku, v niektorých prípadoch, žiaľ, potrápi aj dospievajúce dievčatá. Okrem poruchy štítnej žľazy sa pod tento problém podpisuje aj anémia. Ide o stav, ktorý má ľudové pomenovanie chudokrvnosť a dochádza k nemu pri nedostatku železa alebo vitamínu B12. Trápi predovšetkým ľudí vo vyššom veku, ktorí majú problémy so stratou chuti alebo celkovým nechutenstvom.

Skvelými zdrojmi minerálnej látky železa sú predovšetkým mäsité pokrmy, ale tento minerál nájdeme aj v širokej škále rastlinných produktov. Ide predovšetkým o šošovicu, sóju, petržlen, pór, zeler, kaleráb, pažítku a kôpor. Vitamín B12 sa nachádza v mäse, vajíčkach a mliečnych výrobkoch, ale aj v kvasniciach a kvasenej kapuste.

Video
V čom je tajomstvo kapusty s mäsovými guľkami Gizky Oňovej nám prezradí v tomto videu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #vypadávanie vlasov