Keď bolí celý človek
Spomínané ochorenie je najčastejšou príčinou silných bolesti kĺbov. Ide teda o zápalový proces, ktorý sa prejavuje sčervenaním, opuchom a bolesťami kĺbov. Poznáme niekoľko typov artrtídy, pričom najčastejšia je reumatoidná artritída. V tomto prípade imunitný systém poškodzuje vlastné tkanivá, ktoré spôsobujú citlivosť na dotyk. Postupom času dochádza k výraznému opotrebovaniu kĺbu, čo sa ľudovo nazýva reumou. Ženy vo vyššom veku trápi toto ochorenie častejšie ako mužov. Reumu môže zapríčiniť poranenie, namáhanie kĺbov, ale aj nadváha a obezita.
Ryby liečia kĺby
Nová štúdia sa teda zaoberala vplyvom konzumácie rybacieho mäsa na zmierňovanie ťažkostí spôsobených zápalovým ochorením kĺbov. Z výsledkov výskumu vyplýva, že jedenie mastných rýb pravidelne najmenej dvakrát týždenne znižuje opuch na bolestivých miestach. Zaradenie rybaciny do jedálnička sa podieľa práve na znižovaní zápalov, ktoré sú hlavnou príčinou zdravotných ťažkostí spojených s bolestivosťou kĺbov. Zaujímavosťou výskumu je najmä to, že sa v ňom porovnávala tiež účinnosť výživových doplnkov s rybím olejom a samotnej konzumácie rýb. Hoci má mäso z rýb menšiu koncentráciu zdraviu prospešných látok ako výživový doplnok, v samotnom pôsobení na ľudský organizmus obstálo na jednotku.
Lepší výsledok ako u doplnku stravy
Vedci skúmali stravovacie návyky vyše 170 pacientov s artritídou, z ktorých väčšinu tvorili ženy v strednom veku, ktoré majú dlhodobé zdravotné problémy a užívajú lieky. Menej ako štvrtina skúmanej vzorky jedla ryby často, pričom väčší počet ľudí jedol ryby menej a zároveň užíval výživové doplnky s obsahom rybieho oleja. Pozitívne výsledky v znižovaní ťažkostí spojených s bolesťami a opuchom kĺbov sa prejavili najmä v prvej skupine. Vedci sa domnievajú, že konzumácia rybacieho mäsa sa spája aj s celkovým zdravým životným štýlom. Kombinácia týchto faktorov pôsobí komplexne na zdravie človeka.
Čas na chutnú nátierku
Podľa nadácie Arthritis Foundation bojujú proti artritíde najmä omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybom tuku. Ide o takzvané zdravé tuky a okrem zápalov blahodarne pôsobia aj na kardiovaskulárny systém. K najlepším zdrojom zdravých tukov patria mastné morské ryby. Ide najmä o tuniaka, makrelu a sardinky. K cenovo dostupným jedlám z tohto druhu mäsa patria najmä sardinka a makrela, z ktorých sa dajú pripraviť najmä chutné nátierky. Odborníci odporúčajú konzumovať ryby 2 – 4 týždenne. Niektoré štúdie poukazujú na skutočnosť, že ryby môžu obsahovať zdraviu škodlivú ortuť. Zároveň tvrdia, že u menších rýb je menší obsah ortuti. Väčšie ryby, ktoré požierajú svoje menšie “kolegyne” môžu mať o čosi viac uvedenej látky.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sardinková nátierka na Varecha.sk