Pomáha konzumácia rýb pri bolestiach kĺbov?

Nedávna štúdia odhalila zaujímavé fakty, ktoré súvisia s jedením rybaciny a jej vplyvu na znižovanie opuchov spojených s artritídou. Ako si upraviť jedálniček, aby sme sa cítili lepšie?

17.05.2020 06:00
losos, ryby Foto:
K najlepším zdrojom zdravých tukov patria mastné morské ryby.
debata

Keď bolí celý človek

Spomínané ochorenie je najčastejšou príčinou silných bolesti kĺbov. Ide teda o zápalový proces, ktorý sa prejavuje sčervenaním, opuchom a bolesťami kĺbov. Poznáme niekoľko typov artrtídy, pričom najčastejšia je reumatoidná artritída. V tomto prípade imunitný systém poškodzuje vlastné tkanivá, ktoré spôsobujú citlivosť na dotyk. Postupom času dochádza k výraznému opotrebovaniu kĺbu, čo sa ľudovo nazýva reumou. Ženy vo vyššom veku trápi toto ochorenie častejšie ako mužov. Reumu môže zapríčiniť poranenie, namáhanie kĺbov, ale aj nadváha a obezita.

Ryby liečia kĺby

Nová štúdia sa teda zaoberala vplyvom konzumácie rybacieho mäsa na zmierňovanie ťažkostí spôsobených zápalovým ochorením kĺbov. Z výsledkov výskumu vyplýva, že jedenie mastných rýb pravidelne najmenej dvakrát týždenne znižuje opuch na bolestivých miestach. Zaradenie rybaciny do jedálnička sa podieľa práve na znižovaní zápalov, ktoré sú hlavnou príčinou zdravotných ťažkostí spojených s bolestivosťou kĺbov. Zaujímavosťou výskumu je najmä to, že sa v ňom porovnávala tiež účinnosť výživových doplnkov s rybím olejom a samotnej konzumácie rýb. Hoci má mäso z rýb menšiu koncentráciu zdraviu prospešných látok ako výživový doplnok, v samotnom pôsobení na ľudský organizmus obstálo na jednotku.

Lepší výsledok ako u doplnku stravy

Vedci skúmali stravovacie návyky vyše 170 pacientov s artritídou, z ktorých väčšinu tvorili ženy v strednom veku, ktoré majú dlhodobé zdravotné problémy a užívajú lieky. Menej ako štvrtina skúmanej vzorky jedla ryby často, pričom väčší počet ľudí jedol ryby menej a zároveň užíval výživové doplnky s obsahom rybieho oleja. Pozitívne výsledky v znižovaní ťažkostí spojených s bolesťami a opuchom kĺbov sa prejavili najmä v prvej skupine. Vedci sa domnievajú, že konzumácia rybacieho mäsa sa spája aj s celkovým zdravým životným štýlom. Kombinácia týchto faktorov pôsobí komplexne na zdravie človeka.

Čas na chutnú nátierku

Podľa nadácie Arthritis Foundation bojujú proti artritíde najmä omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybom tuku. Ide o takzvané zdravé tuky a okrem zápalov blahodarne pôsobia aj na kardiovaskulárny systém. K najlepším zdrojom zdravých tukov patria mastné morské ryby. Ide najmä o tuniaka, makrelu a sardinky. K cenovo dostupným jedlám z tohto druhu mäsa patria najmä sardinka a makrela, z ktorých sa dajú pripraviť najmä chutné nátierky. Odborníci odporúčajú konzumovať ryby 2 – 4 týždenne. Niektoré štúdie poukazujú na skutočnosť, že ryby môžu obsahovať zdraviu škodlivú ortuť. Zároveň tvrdia, že u menších rýb je menší obsah ortuti. Väčšie ryby, ktoré požierajú svoje menšie “kolegyne” môžu mať o čosi viac uvedenej látky.

Video
Určite poznáte nátierku zo sardiniek. A skúšali ste ju s orechami? V tomto recepte sme ich použili. Je výborná.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sardinková nátierka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #artritída #bolesť kĺbov