Seniori z Považskej Bystrice sa po koronakríze vrátia do škôl

Zbohom sociálnej izolácii i strachu z moderných technológií dáva úspešný projekt Akadémia vzdelávania seniorov 2020, ktorý ponúka starším ľuďom nové možnosti vzdelávania či spoločenských kontaktov.

21.05.2020 10:00
žena, senior, notebook Foto:
Cieľom projektu je tak ponúknuť základnú sadu kurzov, v ktorých by seniori mohli rozšíriť svoje vedomosti či zručnosti.
debata

Po krátkej prestávke, ktorú zapríčinili obmedzenia súvisiace s COVID-19, pripravujú protagonisti projektu jeho návrat. O tom, na čo sa môžu seniori tešiť hovorí v rozhovore pre Pravdu Tomáš Bořuta z občianskeho združenia Cooltajner.

Kedy vznikla myšlienka založenia projektu Akadémia vzdelávania seniorov 2020?

Myšlienka projektu Akadémie vzdelávania pre seniorov u nás v občianskom združení Cooltajner nie je nová a rozhodli sme sa kontinuálne pokračovať v rozširovaní našich aktivít, tentoraz výrazne aj o skupinu seniorov. Projekt Cooltajner vznikol v roku 2015 a dlhodobo sa zameriava na kultúru, komunity, vzdelávanie či spoločenské udalosti pre mladšie ročníky, preto sme si povedali, že je čas výrazne tieto aktivity rozšíriť aj pre generáciu v seniorskom veku, keďže sme badali dopyt po aktívnom trávení voľného času práve u tejto skupiny ľudí. Pred spustením náboru uchádzačov zhatila naše plány pandémia nového koronavírusu. Preto v súčasnosti vyčkávame na zlepšenie epidemiologickej situácie, aby sme mohli projekt naplno rozbehnúť.

Čo je jeho základným poslaním?

Základným cieľom projektu je vytvorenie akejsi školy tretieho veku v našom meste. V krajských mestách je celkom bežné, že vysoké školy zabezpečujú programy univerzít tretieho veku a o kurzy je pomerne slušný záujem, v okresných mestách je situácia o trošku iná. Kurzy buď nie sú žiadne, alebo ich je pomerne málo. Sami od seniorov vieme, že tí aktívnejší dochádzali na kurzy napríklad do Žiliny, no pre iných je pravidelné dochádzanie pomerne zásadnou prekážkou, a preto sú veľmi radi, že sa môžu vzdelávať vo svojom meste. Cieľom projektu je tak ponúknuť základnú sadu kurzov, v ktorých by seniori mohli rozšíriť svoje vedomosti či zručnosti, zároveň by sa sociálne sieťovali a pestovali by aktívny sociálny kontakt.

Ako ste už spomenuli, nejde v tomto prípade o úplne nový projekt, venovali ste sa mu už v minulosti. Aké boli Vaše skúsenosti?

Aktivít pre mladšie ročníky máme v Cooltajneri mnoho. Pilotný projekt Akadémie vzdelávania pre seniorov sme spustili minulý rok na jeseň, vďaka finančnému výťažku z dobročinného bazáru, ktorý každoročne organizujeme na Považskobystrickom jarmoku. Aj keď sme prvý „semester“ spúšťali veľmi narýchlo, bez väčšej propagácie a na začiatok ponúkal len tri kurzy, boli sme veľmi príjemne prekvapení záujmom. Najsilnejším ťahúňom bol kurz angličtiny – tu sme museli pre vysoký dopyt otvoriť kurzy hneď dva. Kapacitu sme pohodlne naplnili aj v kurzoch šitia či tvorivky.

Ako seniori reagujú na možnosti edukácie, učeniu sa novým trendom?

Osobne môžem povedať, že skúsenosť z prvého „semestra“ bola veľmi obohacujúca pre obe strany. Seniori vzdelávanie zobrali naozaj s ľahkosťou a mladíckou húževnatosťou, v skupinách sa vytvoril veľmi dobrý kolektív a vzťahy, a to aj s o generáciou mladšími lektorkami. Zaujímavým zistením pre mňa bolo, že takmer všetci účastníci kurzu angličtiny majú deti v zahraničí a globalizovaný svet ich takpovediac postavil pred nevyžiadanú výzvu, aby za deťmi či vnúčatami do zahraničia mohli cestovať samostatne, musia sa naučiť aspoň základy jazyka na nevyhnutné dorozumenie sa. A navzdory veku sa rozhodli túto výzvu zdolať. Je všeobecne známe, že čím viac človeku roky pribúdajú, tým je to s učením sa náročnejšie. Ale účastníci našich kurzov ma presvedčili, že ani vek nemusí byť zásadnejšou prekážkou v ďalšom vzdelávaní.

V rámci projektu sa snažíte tiež rozvíjať sociálne a umelecké zručnosti starších ľudí. O aké činnosti ide?

Pri kurze šitia sme sa zameriavali na rôzne upcyklačné trendy, teda ako si z dostupného, už nepoužívaného oblečenia ušiť nový trendy kúsok alebo, napríklad, nákupnú tašku. V prípade tvorivky išlo o získanie nových zručností v oblasti výtvarného umenia, aranžérstva či ďalších dekoračných techník. V tomto ročníku by sme radi zrealizovali aj pilotný kurz základov používania počítača či smartfónov, ktoré sa stávajú neodmysliteľnou súčasťou sveta aj takmer každého seniora. Rozšíriť by sme chceli aj vzdelávanie jazykov, pridať kurzy zamerané na relaxačné cvičenia či literárno-dramatický kurz. Uvidíme, čo nám aktuálna situácia dovolí a ako budú seniori na ponuku reagovať.

Projekt sa venuje aj prevencii pred rizikovými faktormi v živote. Skúsme si vysvetliť, ktoré z nich najviac ohrozujú starších ľudí?

Tých rizík môžeme sledovať hneď niekoľko, v rôznych oblastiach života. Vari najväčším nebezpečenstvom môže byť pre seniorov nedostatok sociálneho kontaktu. V mnohých prípadoch je ich deťom Považská Bystrica malá, sťahujú sa tak do väčších miest či do zahraničia za prácou, pretože možno doma adekvátnu prácu nájsť nevedia. Aj so silnými osobnosťami vie takéto odlúčenie od blízkych zamávať – človek potrebuje nejaký impulz, aby našiel ďalší zmysel v bežnej rutine, ktorý by ho pozitívne „nakopol“. A to pevne verím, podľa zažitej atmosféry v kurzoch, seniori v rámci našej akadémie našli.

Neobchádzajú ich, samozrejme, ani zdravotné riziká. Pomáhate im zvládať aj túto súčasť ich života?

Rozprávame sa aj o rizikách zdravotných. Práve spoločné cvičenia s profesionálnymi lektormi a lektorkami môže pomôcť seniorom udržať sa v lepšej fyzickej zdatnosti, čo nás automaticky navedie k známemu porekadlu – V zdravom tele, zdravý duch. A ďalej, v prípade počítačových kurzov nejde len o to, ako naučiť seniorov používať modernú techniku, internet či mail, ale aj dostatočne sa ubrániť pred návalom rôznych hrozieb na webe – od vírusov, rôznych šmejdov, klamlivej reklamy, phishingu, hoaxov a ďalších nástrah, ktoré môžu seniorov veľmi ľahko ohroziť. Tu preto dávame dôraz na to, že nie je dôležité seniorom iba pomôcť objaviť zaujímavé vody internetu, ale ich aj naučiť v týchto vodách čo najlepšie a najbezpečnejšie plávať.

Sekundárnym cieľom projektu je tvorba nových sociálnych väzieb. Sú seniori ochotní budovať si nové vzťahy s ľuďmi a ako vnímajú tieto väzby?

Myslím, že kvalitné vzťahy sú základ, a to pre každého človeka bez rozdielu veku. U seniorov však možno o to viac, že ide o zraniteľnejšiu skupinu. Osobne poviem za seba, že aj pre nás mladých je súčasná doba výrazne dynamická, meniaca sa a často môžeme nadobudnúť pocit, že s najnovšími „vychytávkami“ nestíhame držať tempo. O čo náročnejšie to potom môže byť pre seniorov? Ale práve v takýchto skupinách sa môžu navzájom povzbudiť, zbúrať bariéry, uvoľniť sa, zistiť, že v tom nie sú sami, mnohému sa naučiť, pomôcť si navzájom. Prvotné zoznámenie je vždy asi pre každého človeka stresujúce, ale potom to už ide akosi samo, a rovnako to bolo v našich kurzoch. Tieto nové stretnutia sú naviac veľmi obohacujúce aj intergeneračne, medzi nami organizátormi a seniormi.

Projekt sa zaoberá aj vytváraním modernej generácie tretieho veku, ktorá má formovať pozitívne psychologické nastavenie starších ľudí. Aké kritériá by teda mala spĺňať moderná generácia seniorov?

Modernú generáciu tretieho veku si môžeme predstaviť z rôznych uhlov pohľadu. Pre mňa osobne to však ani nie je o dokonalom zvládaní cudzieho jazyka či najnovších technológií, ale o senioroch, v ktorých sa nám podarí prebudiť elán do nových výziev, s chuťou objavovať nové veci a získavať nové kamarátstva. Ak od nás budú odchádzať absolventi s pocitom, že ich kurz obohatil, alebo aspoň o krok niekam posunul, verím, že práve taký človek je vyklíčený zárodok modernej generácie tretieho veku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aktívny senior #seniori a vzdelávanie