Vodný melón ochráni nielen srdcia seniorov

Znižovanie krvného tlaku, ochrana obličiek, hydratácia organizmu a pozitívne účinky na chudnutie. Aj takéto účinky má vodný melón na zdravie seniorov. Zvlášť potrebný je práve vo vyššom veku, keď starší ľudia zabúdajú na pravidelný príjem tekutín.

23.05.2020 06:00
melón Foto:
Melón urýchľuje vyplavovanie škodlivých látok z ľudského tela, a to bez toho, aby zaťažoval obličky.
debata (4)

A krvný tlak je pod kontrolou

Vodný melón sa pýši vysokým obsahom minerálnych látok horčíka a draslíka. Kombinácia týchto mikroživín pomáha znižovať krvný tlak. Draslík označovaný v periodickej sústave prvkov písmenom K uvoľňuje napätie v tepnách ako aj v krvných cievach. Výsledkom je ich roztiahnutie a priamy, mierny pokles tlaku. Horčík, ktorý poznáme tiež pod názvom magnézium znižuje napätie svalstva, pomáha kostiam, zubom a seniori ho ocenia aj pri znižovaní psychického napätia, úzkosti či depresie. Spomínaný druh šťavnatej zeleniny je zdrojom vzácnych karotenoidov, ktoré bránia starnutiu tepien a chránia srdcovocievny systém pred nadmerným zrážaním krvi.

Skvelý partner do diéty

Starší ľudia na vodnom melóne ocenia aj jeho schopnosť bojovať s tukom. Najmä ženy, ktoré po menopauze pribrali zopár kilogramov navyše sa môžu pripraviť na mierny úbytok na hmotnosti. Aspoň tak to sľubuje pravidelná konzumácia zdravej sýtočervenej zeleniny. Do boja proti podkožnému tuku vyráža najmä látka zvána citrulín. Ide o známu aminokyselinu, ktorá sa premieňa v ľudskom tele na inú aminokyselinu – arginín. Spomínané látky tak blokujú vytváranie tukových zásob, a to najmä v oblastiach citlivých na jeho ukladanie, na bruchu a zadku. O kvalite citrulínu svedčí aj fakt, že ho s obľubou užívajú aj aktívni športovci.

Preč so škodlivými látkami

Problémy s močením, bolesť obličiek. Vari nič nezvyčajné vo vyššom veku. Hovorí sa, že melón by sme nemali konzumovať tesne pred spaním, pretože nás v noci zobudí silné nutkanie na močenie. A práve v tom spočívajú močopudné účinky vodného melónu. Urýchľuje vyplavovanie škodlivých látok z ľudského tela, a to bez toho, aby zaťažoval obličky. O tomto orgáne je známe, že má za úlohu filtrovať krv a vyplavovať z tela odpadové látky. Okrem toho spomínaný druh zeleniny pomáha pečeni zbavovať sa škodlivého amoniaku.

Pre lepší tlkot srdca

Riziko srdcového infarktu sa zvyšuje nielen pri nezdravom spôsobe života, ale aj s pribúdajúcim vekom. Vodný melón ponúka aj v tejto súvislosti pomocnú ruku. Obsahuje totiž poriadnu dávku látky zvanej lykopén, ktoré prospieva srdcu a cievam. Oceňuje sa na ňom aj prítomnosť beta-karoténu, ktorý zaraďujeme medzi silné antioxidanty. Pomáha bojovať proti nebezpečným voľným radikálom v ľudskom tele a chráni organizmus pred predčasným starnutím.

Poteší aj diabetikov

Zdravotné benefity beta-karoténu ocení aj zrak. V ľudskom tele sa uvedený provitamín premieňa na vitamín A, ktorý je známy svojimi pozitívnymi účinkami na oči. Vitamín A chráni zároveň pred makulárnou degeneráciou oka a ďalšími chorobami. „Áčko“ kladne pôsobí aj na kvalitu zubov, na pokožku, sliznice a kosti. Pri pravidelnej konzumácii vodného melónu si prídu na svoje aj diabetici. I napriek tomu, že chuť tejto potraviny je sladká, melóny majú nízky obsah kalórií, pretože 90 % ich obsahu tvorí voda. Prítomnosť minerálov horčíka a draslíka prispieva k zdravej produkcii inzulínu, čo je nevyhnutné pre diabetikov.

Video
Zdravý studený šalát

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #krvný tlak #melón