Aké sú mýty a fakty o srdcovom infarkte?

„Zaručené“ rady na internete v súvislosti so srdcovým kolapsom nás môžu stáť život. Z tohto dôvodu je dobré staviť na rozpoznanie správnych symptómov infarktu. Aké sú najčastejšie varovné signály a mýty a fakty o nich?

29.05.2020 07:00
infarkt, srdce, bolesť, kardiak Foto:
Najviac infarktov sa prezrádza nepríjemným pocitom, tlakom uprostred hrudníka, ktorý trvá niekoľko minút.
debata

Mýtus č. 1: Ako blesk z neba

V laickej verejnosti často panuje názor, že srdcové zlyhanie prichádza náhle a bez varovania. Opak je však pravdou. K spomínanému život ohrozujúcemu stavu dochádza postupne, pomaly a za asistencie viacerých zdravotných ťažkostí a príznakov. Srdcový infarkt sa zväčša začína ako mierna bolesť na hrudníku, ktorá sa stupňuje, naberá na intenzite, a to väčšinou smerom ku končatinám. Väčšinu zlyhaní srdcového svalu hlási akési nepohodlie uprostred hrude, ktoré trvá zopár minút a môže sa opakovať. Nepohodlie si všimneme najmä v podobe tlaku, stlačenia alebo bolesti na hrudi.

Mýtus č. 2: Mladých sa to netýka

Zlyhanie srdca sa väčšinou mylne dáva len do súvislosti s vyšším vekom a starobou. Mýtus, ktorý sa objavuje v internetovom prostredí preto presviedča ľudí, že mladšie generácie sa nemusia obávať infarktu. Skutočnosť je v danom prípade odlišná. Nie je pravdou, že mladí ľudia do 35 rokov sú mimo ohrozenia života. Americké štúdie poukazujú, že v tejto skupine je asi 11 % ľudí, ktorí sú ohrození práve srdcovým kolapsom. Pred piatimi rokmi ich bolo približne 8 %. Príznaky sú podobné ako u starších pacientov. Ani v tomto prípade však netreba podliehať panike. Niekedy sa totiž na infarkt svojimi príznakmi podobá panický atak, teda prudký nával úzkosti, ktorý neohrozuje priamo zdravie človeka.

Mýtus č. 3: Nespája sa s dýchaním?

K častým hoaxom ohľadom srdcového infarktu patrí aj to, že nie je spojený s príznakmi, ktoré sa prejavujú ťažkým dýchaním. Tento symptóm je podľa fám z niektorých zdrojov nespoľahlivý pri predvídaní spomínaného život ohrozujúceho stavu. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že dýchacie ťažkosti súvisia s inými ochoreniami, spozornieť treba aj čo sa infarktu týka. Medzi srdcovými ťažkosťami a dýchaním totiž existuje spojitosť. V súvislosti s dýchacími ťažkosťami sa treba uistiť, či je srdce mimo nebezpečenstva.

Mýtus č. 4: Prezradí ho len silná bolesť

Bolesť v končatinách pri infarkte je vždy akútna a intenzívna. Nepohodlie, tlak, vystreľovanie do končatín nie je dôvodom na obavy. Oproti tomuto názoru hovoria fakty jasnou rečou. Infarkt môže byť sprevádzaný nielen náhlou bolesťou, ale aj jej miernou podobou. Môže ísť o nepríjemné bolesti v končatinách, ktoré sa objavujú po istý čas. Aj v takýchto prípadoch však treba spozornieť, pretože to nakoniec môže byť jeden z ďalších príznakov srdcového kolapsu.

Ako rozpoznať správne signály?

Podľa Slovenskej nadácie srdca môžeme infarktu predísť včasným rozpoznaním tohto ochorenia. Najčastejšie sa prejavuje nepríjemným pocitom v oblasti hrudníka. Najviac infarktov sa prezrádza nepríjemným pocitom, tlakom uprostred hrudníka, ktorý trvá niekoľko minút. Môže tiež ísť o striedanie silného a slabnúceho tlaku. Pociťujeme to ako zvieranie, pálenie, tupú bolesť na hrudi alebo pocit plnosti.

Príznaky sa objavujú aj v iných častiach tela, a to v jeho hornej polovici. Bolesti často prenikajú do ruky (najčastejšie ľavej), chrbta, krku, ale aj čeľustí a do oblasti žalúdka. S infarktom sa spája aj takzvaná dýchavica, teda skrátenie dychu. K iným symptómom zaraďujeme studený pot, nevoľnosť, strata rovnováhy a bezvedomie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia