Preč s mýtmi o sexe u seniorov

Vek nemusí určovať limity v sexuálnom zdraví. I napriek tomu, že si mladšie generácie myslia, že seniori ho už nepotrebujú, opak je pravdou. Podľa odborníkov ide o prirodzenú súčasť života aj starších ľudí.

30.05.2020 06:00
Z milovania mizne túžba, partnerský sex je... Foto:
Vo vyššom veku už nie je sex kvalitný. Ďalší mýtus, ktorý očierňuje sexuálny život seniorov.
debata (24)

Prečo to netreba zabaliť

K najväčším mýtom o seniorskom sexe patrí tvrdenie, že sa ľudia vo vyššom veku definitívne lúčia s pohlavným životom. Aj ľudia vo veku nad šesťdesiat rokov však potrebujú plnohodnotné uspokojenie v intímnej sfére. Podľa profesora medicíny vo Wisconsine Edmunda Duthieho majú ľudia stále záujem a kapacitu na sex, a to až do neskorého veku života.

Nedávna štúdia, ktorá sa uskutočnila v Spojených štátoch amerických ukázala, že takmer 40 % mužov vo veku 75 – 85 rokov je sexuálne aktívnych. Ženy podľa prieskumu hlásia o niečo menšiu aktivitu, pričom sa zároveň sťažujú na viaceré zdravotné problémy spojené so sexuálnym zdravím, na hormonálne zmeny a nízke libido. Starých mužov trápi najmä erektilná dysfunkcia. Obidve pohlavia nemajú vo väčšine prípadov výrazný problém so sexom, ale skôr im chýba partner na užívanie si týchto spoločných aktivít.

Zapojte viac odvahy a fantázie

Ďalší mýtus sa spája s bolestivosťou sexu u seniorov. Edmund Duthie tvrdí, že ide len o minimálny počet prípadov, pri ktorých dochádza k odrádzaniu seniorov od spoločných intímnych radovánok. Staršie ženy môžu mať problém s pohlavným stykom najmä z dôvodu biologických zmien, ktoré niekedy môžu spôsobovať ťažkosti a bolesti pri pohlavnom styku. Napríklad hormonálne zmeny môžu spôsobiť vysušenie vaginálneho tkaniva. Jedným z možných riešení tohto spoločného problému je použitie zvlhčujúcich pomôcok, medzi ktoré patrí predovšetkým lubrikačný gél.

Odrádzať od sexu môže tiež bolesť bedrových kĺbov či chrbtice. Lekári odporúčajú, aby ľudia s týmito problémami skúsili zmeniť polohu pri milovaní a zapojili do sexu viac fantázie a kreativity. Aj ťažkosti s libidom a erektilnou dysfunkciou sa dajú vo vyššom veku eliminovať. Väčšina starších ľudí sa hanbí tieto problémy riešiť s lekárom, a tak sa dobrovoľne a predčasne vzdávajú pohlavného života.

Ďalšia fáma o senioroch

Vo vyššom veku už nie je sex kvalitný. Ďalší mýtus, ktorý očierňuje sexuálny život seniorov. I keď sa môže zdať, že najlepšie intímne chvíle mali seniori len v mladosti, nie je to pravda. Viac ako polovica oslovených ľudí vo vyššom veku totiž prezrádza, že je spokojná so svojím pohlavným zdravím. Seniori, ktorí sú v dobrej fyzickej a psychickej kondícii majú väčší záujem o sex ako ich kolegovia so zdravotnými problémami.

Ďalší mýtus vychádza z toho, že sex u seniorov môže byť nebezpečný. Podľa Edmunda Duthieho je nepravdepodobné, aby sex ohrozoval zdravie či život seniorov. Najhoršie čo sa môže pri týchto aktivitách udiať je bolesť svalov a kĺbov postihnutých artritídou. Navyše, viaceré štúdie poukazujú na to, že sex môže zlepšiť psychické a fyzické zdravie.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #mýty a fakty #aktívny senior #sex v staršom veku