Štát aj tento rok prispeje na dovolenky penzistov

Penzisti môžu aj tento rok využiť päťdesiateurový príspevok na dovolenku. Podmienkou je, že musia mať trvalý pobyt na Slovensku a nemôžu pracovať.

04.06.2020 06:00 , aktualizované: 15:40
dôchodcovia, seniori, dovolenka, relax, oddych,... Foto:
Pobyty organizuje Jednota dôchodcov Slovenska.
debata (16)

Tradičnými organizátormi pobytov so štátnou účelovou dotáciou boli Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov cez svoje hotely Sorea a Odborový zväz potravinárov.

„Hotelová spoločnosť Sorea má v ponuke 6 200 poukazov, výška dotácie na jeden pobyt ostala nezmenená – 50 eur na osobu. Ako prvé otvárame hotel Trigan Štrbské Pleso, Titris a Urán v Tatranskej Lomnici. Dobrou správou je, že podľa nariadenia krízového štábu SR a poslednej informácii o uvoľňovaní opatrení od 3.6.2020, môžeme v rámci pobytu ponúknuť aj bonusove služby vo forme vstupov do bazénov, wellnes centier. S určitými obmedzeniami však treba počas pobytu počítať – nosenie rúška, bezpečnostné zóny, prispôsobenie stravovacieho režimu a podobne,“ informuje Beata Toroková, obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti. „Ostatné hotely budeme postupne spúšťať do prevádzky podľa aktuálnej situácie a možných podmienok. Ak má senior záujem o iný hotel zo siete SOREA, resp. hotel Zámok Topoľčianky – stačí zaslať požiadavku priamo na konkrétny hotel, resp. Zámok Topoľčianky, požiadavka bude zaznamenaná na obchodnom oddelení hotela, odkiaľ budú klienta kontaktovať,“ dodala.

Prvý možný termín nástupu na pobyt so štátnou účelovou dotáciou je od 14. júna do hotela Trigan, do hotela Titris od 21. júna a do hotela URÁN od 5. júla.

Účastník rekreácie, ktorý už využil prostriedky štátnej účelovej dotácie, si môže v príslušnom roku zakúpiť v spoločnosti SOREA iný cenovo zvýhodnený pobyt pre seniorov od 60 rokov. Všetky ďalšie informácie nájdete na https://www.sorea.sk/…NOU-PENZIOU/

„Dotácie na rekreačné a rekondičné pobyty sú určené na udržanie spoločenskej aktivity vedúcej ku skvalitneniu života v seniorskom veku. Pobytu s dotáciou sa môže zúčastniť občan SR, poberateľ starobného, predčasného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nepracuje. Túto skutočnosť účastníci musia potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia, ktoré dostanú pri nástupe na pobyt. Na dotáciu nemá nárok ani penzista pracujúci na dohodu,“ priblížila podmienky získania „dotovaného“ pobytu podpredsedníčka JDS Valéria Pokorná.

Upozornila, že Jednota dôchodcov je iba organizátorom pobytov. „Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutými osobami a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom, a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške bez dotácie, ak nemá dotačný poukaz. Plnú výšku pobytu uhradí z manželského páru aj ten, kto ešte nie je poberateľom dôchodku,“ vysvetlila. Ako upozornila, počet poukazov je obmedzený a na rekondičný pobyt nie je právny nárok."

Potravinári poskytujú dotované pobyty vo vlastnom zariadení – Penzióne Oravská horáreň. Ceny sa pohybujú od 150 do 190 eur. „Ministerstvo práce poskytnutím dotácie na účely rekondičných pobytov pre nepracujúcich dôchodcov týmto spôsobom napomáha predchádzať sociálnemu vylúčeniu dôchodcov a umožňuje im tráviť obsahovo a časovo kvalitnú dovolenku v nádhernej a kultúrne bohatej oravskej prírode,“ informovala Magdaléna Mellenová, predsedníčka Odborového zväzu potravinárov SR.

Ministerstvo práce okrem Konfederácie odborových zväzov (310-tisíc) schválilo dotáciu na podporu rekondičných aktivít aj Jednote dôchodcov na Slovensku v sume 350 000 eur a aj Odborovému zväzu potravinárov SR v sume 37 000 eur. Celková výška dotácie z rezortu práce je v sume 697-tisíc eur.

Ak penzista pracuje na zmluvu, má nárok na príspevok na rekreáciu v celkovej sume 500 eur, ktorú môže využiť aj na kúpeľnú liečbu. Z tejto sumy mu zamestnávateľ musí zaplatiť 55 percent, teda 275 eur.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dotované dovolenky #rekreačné poukazy