Čo signalizuje bolesť na hrudi?

Dýchacie ťažkosti, sipot, únava a nespavosť. Problémy, ktoré zvyknú vytrápiť ľudí vo vyššom veku. Zdravotné ťažkosti s dýchaním sa zvyknú prejaviť ťažkým kašľom.

07.06.2020 06:00
rontgen, pľúca, zadýchavanie, kašeľ Foto:
Ťažkosti na hrudníku nemusia na prvý pohľad ukazovať na kardiovaskulárne ťažkosti.
debata

Ten signalizuje, že sa telo potrebuje rýchlo zbaviť nadmerného hlienu. Ako si poradiť s nepríjemnými bolesťami spojenými s dýchaním?

Nie je to o infarkte

Ťažkosti na hrudníku nemusia na prvý pohľad ukazovať na kardiovaskulárne ťažkosti. Väčšinou sú príznakom prechladnutia, chrípky alebo iného vírusového ochorenia. Ak sa spoja s alergiami, astmou, chronickou bronchitídou, dýchavičnosťou či cystickou fibrózou, problém je na svete. Lapanie po dychu prechádza do ťažkých bolesti, ktoré môžu trvať aj niekoľko týždňov a vyčerpávajú organizmus. Odpoveďou tela na takéto trápenie je únava a problémy so spánkom.

Pomôže polievka aj čaje

S bolesťami na hrudi si často poradí nielen hrsť liekov a odpočinok na lôžku, ale aj celá séria domácich trikov. Tým najdôležitejším je dostatočný príjem pitnej vody, ktorá má schopnosť riediť usadené hlieny v nosových dutinách. Odporúčané dva litre denne v danom prípade nebudú stačiť. Vykašliavanie hlienu pri dostatočnom pitnom režime nie je problém. Uvoľňuje sa tak tlak na hrudníku. Okrem vody pomáhajú riediť nežiaduce odpadové látky aj iné tekutiny, medzi ktoré zaraďujeme ľahké polievky a bylinkové čaje s protizápalovými účinkami, napríklad šalvia, medovka lekárska či mäta pieporná.

Vitamín C posilní imunitu

Pokiaľ sa túžite zbaviť hlienu o čosi rýchlejšie, na pomoc prichádza horúca voda ochutená medom a citrónom. Citrón a med sa chvália vysokým obsahom vitamínu C, ktorý štartuje imunitný systém a v konečnom dôsledku dokáže povzbudiť imunitný systém a zatočiť s bolesťami na hrudi. Med má navyše upokojujúce vlastnosti a pridávať sa môže aj do horúcej vody s niekoľkými kvapkami citrónu. Podáva sa pred spaním, čím podporí dostatočne dlhý nočný odpočinok.

Keď pomôže vodná para

Hlien je hustá hmota zložená z odpadových látok organizmu. Tvoria ho odumreté bunky, voda, baktérie a choroboplodné zárodky. Ak samotné popíjanie vody a tekutín nezmierňuje vykašliavanie, staviť by sme mali na inhaláciu vodnej pary. Medzi najúčinnejšie metódy patrí naparovanie nad nádobou vriacej vody, ale aj používanie zvlhčovačov vzduchu v domácnosti. Vriaca voda sa naleje do sklenenej misy, tvár umiestnime niekoľko centimetrov nad hladinu tekutiny, zakryjeme si hlavu uterákom a pomaly vdychujeme a vydychujeme vodnú paru. Pre zlepšenie účinkov sa do vriacej vody pridáva zopár kvapiek esenciálnych olejov – mäty, oregana či levandule.

S hlienom dokáže zatočiť aj kloktadlo so slanou vodou. Okrem úľavy od bolesti na hrudi potlačí zápaly v krku a zápach z ústnej dutiny. Účinky tejto terapie sa zvyšujú pravidelným kloktaním ráno a večer. Soľný roztok si môžeme pripraviť z kuchynskej ale aj morskej soli.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #kašeľ #srdcový infarkt #dýchacie problémy