Na ktoré vitamíny by seniori nemali zabúdať?

Bolesti kĺbov, krehké kosti, oslabený imunitný systém a únava. Zdravotné problémy, pod ktoré sa často podpisuje nedostatok vitamínov a minerálov. Čo majú robiť seniori, keď im strava neponúka dostatočné množstvo výživných látok?

16.06.2020 08:45
mak Foto:
Vápnik nájdeme predovšetkým v mliečnych výrobkov, syroch, vajíčkach, ale aj v rastlinných zdrojoch ako napríklad mak.
debata (4)

Ľudia vo vyššom veku môžu riziku pádov predchádzať aj vďaka nenápadnej minerálnej látke zvanej vápnik. Užívanie tejto mikroživiny sa podceňuje, pretože laická verejnosť predpokladá, že strava jej má neúrekom. I napriek tomu však seniorom chýba dostatočné množstvo kalcia, ktoré pomáha bojovať proti rednutiu kostí zvanému aj osteoporóza. Následkom tohto ochorenia sú zlomeniny krehkých kostí a ich dlhodobé a komplikované liečenie. Vápnik nájdeme predovšetkým v mliečnych výrobkov, syroch, vajíčkach, ale aj v rastlinných zdrojoch ako napríklad mak, šošovica, fazuľa, niektoré druhy listovej zeleniny.

Déčko si poradí s depresiou

Vápnik si však sám nevie poradiť s udržiavaním hustoty kostrového aparátu. Na pomoc si preto „prizýva“ vitamín D. Tandem vitamínu D a vápnika prospieva nielen kostiam, ale aj svalom a zubom. Spomínaný vitamín si ľudské telo dokáže vyrobiť za predpokladu, že sa pravidelne vystavujeme slnečnému žiareniu. Ak sa nám slnečné lúče vyhýbajú, na pomoc prichádza celá škála potravín s obsahom „déčka“. Patrí sem mäso, vajíčka, syry, ale aj ďatle, kokos, kakao, sušené huby, avokádo či čokoláda. Seniori si môžu pochváliť aj iné benefity vitamínu D, a to jeho pozitívne účinky v boji proti rakovine, cukrovke, depresii a úzkosti.

Svižnejší mozog, lepšia pamäť

Odborníci sa domnievajú, že vitamíny skupiny B pomáhajú seniorom aj pri udržiavaní mozgových funkcií v dobrej kondícii. Vo všeobecnosti je totiž známe, že ľudia vo vyššom veku majú problémy s takzvaným kognitívnym poklesom, kedy dochádza k zhoršovaniu pamäti, sústredenia a schopnosti učenia sa. Medzi najväčších pomocníkov z tejto rady vitamínov patrí kyanokobalamín, známy viac pod označením B12. Nachádza sa predovšetkým v živočíšnych zdrojoch potravín, tie rastlinné sú na neho dosť skúpe. Vegetariáni ho však môžu nájsť v kvasenej kapuste či kvasniciach.

Vyhráva boj s únavou

Seniorov zvykne obťažovať aj nedostatok železa, ktorý vyvoláva chorobný stav zvaný anémia. Spomínaný minerál je súčasťou krvného farbiva, hemoglobínu. Krv zabezpečuje zásobenie buniek dôležitým kyslíkom. Ak je červeného farbiva málo, hrozí nástup vyčerpania a únavy. Nielen mäso, ale aj rastlinné potraviny sa dokážu postarať o dostatočný prísun železa. K takýmto potravinám zaraďujeme mak, tekvicové semená, sóju, sušené paradajky, ovsené vločky a celozrnný chlieb.

Účinne zápasí s chrípkou i prechladnutím

Vari najpopulárnejšou mikroživinou je vitamín C, ktorý si pripisuje kladné body pre jeho schopnosť posilňovať imunitný systém. Kyselina askorbová, ako sa odborne nazýva spomínaný vitamín, pomáha telu vyrovnávať sa s choroboplodnými zárodkami v ľudskom tele, baktériami ale aj vírusmi. Obzvlášť dôležitý je v čase prechladnutí, chrípok, pri prudkej zmene počasia, pri zvýšenom strese a vyčerpaní organizmu chorobami.

Štúdie ukazujú na skutočnosť, že vitamín C pozitívne vplýva na zdravie dýchacích ciest. V spojením s minerálom zinkom sa zvyšuje jeho schopnosť posilňovať imunitný systém. Nenadarmo sa hovorí, že vitamín E je elixírom mladosti. Nenavracia síce prežité roky, ale zásadne chráni ľudský organizmus pred poškodením voľnými radikálmi, degeneratívnymi zmenami a rakovinou. S obľubou sa používa aj pri prevencii tvorby stareckých škvŕn u starých ľudí. Medzi kvalitné zdroje vitamínu E patria rastlinné oleje, orechy a semená rastlín.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Lokše s makom a lekvárom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín #vitamín D #vápnik #železo #vitamín B12