Ktorá autobusová zastávka dokáže liečiť seniorov?

Obyvateľom Domova vďaky v Rajci robí radosť obyčajná autobusová zastávka. Spolu s SAD Žilina dali dokopy zaujímavú myšlienku. Priamo v domove sa nachádza originálna zastávka pre autobusy, hoci na nej žiaden z nich nestojí. Ako to funguje?

05.07.2020 06:00
debata
Autobusová zastávka ako každá iná. Hoci na... Foto: SAD Žilina, a.s.
Autobusová zastávka, rajec Autobusová zastávka ako každá iná. Hoci na tejto, umiestnenej v Domove vďaky v Rajci, nezastavuje žiaden autobus. Slúži ako terapeutická pomôcka pre seniorov.

Pomáha pri psychiatrických diagnózach

Nazývajú ju terapeutickou zastávkou a s myšlienkou jej vybudovania prišli vlani. Inšpirovali sa ďalšími už podobnými projektami. Toto miesto je však určené pre seniorov, ktorí majú nejakú psychiatrickú diagnózu, problémy s pamäťou alebo orientáciou v čase a priestore.

„Umiestnenie zastávky je pre nich istou formou terapie. Zastávka je umiestnená v interiéri zariadenia tak, aby jej používanie nebolo pre poveternostné vplyvy obmedzené, svoju úlohu hrá, samozrejme, aj bezpečnosť seniorov. Napriek tomu, že pri nej nijaké autobusy nezastavujú, predstavuje tento priestor akúsi platformu pre stretávanie sa seniorov, ich spoločenské rozhovory. Seniori s psychickými problémami, ktorí sa môžu občas cítiť stiesnene, získavajú tak určitý pocit slobody, zastávka u nich navodzuje spomienky na cesty do práce či na rôzne výlety a na rodinou,“ hovorí pre Pravdu riaditeľka Domovu vďaky Lívia Hodasová.

Zlepšuje kvalitu života starých ľudí

Pre seniorov je toto miesto akýmsi terapeutickým prvkom. Vo chvíli, keď ju zbadajú, často si tam sadnú, upokoja a nadobúdajú pocit, že idú za určitým cieľom. Zastávka je vhodná najmä pre seniorov s poruchami pamäti či vnímania, ktorí sú často dezorientovaní. Zmätok u nich vyvoláva podráždenie a smútok, ktoré sa na zastávke darí zmierniť.

„Seniorom z Domova vďaky sa zástavka veľmi páči. Využívajú ju v podstate každý deň. Po dlhšej dobe používania musím konštatovať, že ide naozaj o skvelý nápad. Za prakticky nulové náklady sme s pomocou miestneho dopravného podniku mesta Žiliny SAD v zariadení inštalovali užitočný prvok, ktorý skutočne zlepšuje kvalitu života našich klientov,“ pochvaľuje si riaditeľka domova.

Návštevy prijímajú pre koronu v záhrade

Domov vďaky má aktuálne 29 klientov, niektorí sú stále v dobrom zdravotnom stave a sú pomerne aktívni. V súčasnosti sa realizujú napríklad prácou v záhrade zariadenia. Iní už kvôli zdravotným znevýhodneniam nemôžu vykonávať mnoho činností, ktoré by im vyplnili voľný čas.

„Zvlášť v aktuálnej situácií je to pre nich ťažké. V zariadení stále platia prísne pravidlá pre zamedzenie vzniku nákazy COVID – 19. Seniori trpia najmä tým, že za nimi nemôžu prísť ich blízki, ani prechádzky do okolia zariadenia príliš neprichádzajú do úvahy. Zatiaľ sa využíva záhrada zariadenia,“ uzatvára Lívia Hodasová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domov dôchodcov #Rajec #autobusová zastávka