Čo spôsobuje u seniorov viac modrín na pokožke?

Tenká vrstva pokožky a vystupujúce krvné cievy. Kombinácia dvoch ťažkostí, ktoré sa spájajú s ľuďmi vo vyššom veku. Tento na prvý pohľad kozmetický problém môže mať nepríjemnú dohru, a to v podobe modrastej škvrny na koži.

26.07.2020 06:00
senior, dôchodca, kvety Foto:
Menopauza so sebou prináša pokles ženského pohlavného hormónu estrogénu, ktorý zapríčiňuje tenkú kožu.
debata

Keď sa koža vekom mení

S pribúdajúcimi rokmi dochádza k postupnej degradácii pokožky, na ktorej sa podpisuje viacero faktorov. Podľa Dr. Meghan Feelyovej z Mount Sinai Hospital v New Yorku zapríčiňuje tenkú kožu nedostatok bielkoviny zvanej kolagén, elastínu, ultrafialového svetla zo slnka. „Ide o problém, ktorý súvisí aj so znižovaním hladín estrogénov v menopauze a ďalších faktorov,“ vysvetlila pre portál www.nextavenue.org. V dôsledku starnutia sa bunky pokožky zmenšujú a znižuje sa ich celkový počet.

Ochranné krémy pomôžu

V mnohých prípadoch dochádza aj k ústupu tukovej vrstvy na koži. Tuk sa v danom prípade začne strácať najmä z horných a dolných končatín. Za rozpad kolagénu, ktorý sa stará o pružnosť pokožky môže aj opakované vystavovanie sa slnečnému žiareniu. Odborníci preto odporúčajú, aby starší ľudia používali počas slnečných dní krém s ochranným faktorom 30, ktorý môže zabrániť aj vzniku rakoviny kože.

Tenká a priesvitná koža

Cez tenkú pokožku zvyknú presvitať krvné cievy. Tým, že sa dostávajú blízko povrchu kože sa stávajú viac zraniteľné a náchylné na poškodenie. V takýchto prípadoch dokáže aj malý úder alebo zranenie spôsobiť drobné či väčšie podliatiny na koži. Krv, ktorá uniká z ciev vytvára modrú až čiernu plochu, ktorá sa postupne stráca a zároveň mení farbu na žltú, zelenú a hnedú. Nasleduje proces, počas ktorého sa krv znova absorbuje do tela a sinka zmizne. U starších ľudí sa modriny hoja o čosi dlhšie než u mladšej generácie. K vzniku krvných podliatin prispievajú aj niektoré lieky, a to napríklad aspirín alebo antibiotiká.

Rozdiely v pohlaviach

Koža mužov sa líši od kože nežnejšej polovičky ľudstva. Pánska pokožka je približne o 20 % hrubšia, a to najmä vďaka mužskému pohlavnému hormónu testosterónu. Hladiny tohto pohlavného hormónu sa však v starobe znižujú, čo spôsobuje tenkú pokožku aj u starých pánov. Ženy navyše strácajú kolagén rýchlejšie než muži, čo je zapríčinené prekonaním klimaktéria. Menopauza so sebou prináša pokles ženského pohlavného hormónu estrogénu, ktorý zapríčiňuje tenkú kožu. „Aj minimálna trauma môže u žien spôsobiť pomliaždenie pokožky,“ zdôrazňuje Dr. Noelani Gonzalezová.

Ako sa vyhnúť modrinám?

Sinkám na koži sa môžeme vyhnúť dodržiavaním jednoduchých bezpečnostných zásad. Nábytok a koberce v byte či dome umiestňujeme tak, aby nám neprekážali pri chôdzi. Obmedzujeme sa tiež v užívaní liekov, ktoré riedia krv za predpokladu, že nám ich nepredpísal lekár. Opatrne treba zaobchádzať aj s niektorými výživovými doplnkami s obsahom rybieho oleja alebo vitamínu E, pri ktorých sa zvyšuje náchylnosť na vznik modrín. Ak to dovoľuje počasie, z oblečenia by sme mali voliť také druhy odevov, ktoré pokrývajú zraniteľné miesta, a to horné a dolné končatiny. K prevencii modrín patrí aj udržiavanie kože v hydratovanom stave, čo dosiahneme používaním mastného telového krému. V prípade, že predsa dôjde k poškodeniu kože striedajte studené a teplé obklady, ktoré pomôžu rozprúdiť krv a zlepšia hojenie modrín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #krvné cievy #modriny