Prečo si seniori pochvaľujú tymian pri nespavosti?

Lahodné kulinárske dobroty sa darí pripravovať vďaka zázračnej byline, ktorá nepatrí len medzi typické dochucovadlá mäsitých jedál či polievok. Ľuďom vo vyššom veku pomáha tymian s viacerými zdravotnými problémami a napokon aj s pokojným a dobrým spánkom.

19.07.2020 06:00
tymian Foto:
Tymian vás omámi vôňou.
debata

Šéfkuchári nešetria chválami a podobne sú na tom aj ľudia, ktorí majú ťažkosti so zaspávaním, kvalitou nočného odpočinku a ranným prebúdzaním. V rôznych častiach planéty si však nachádza uplatnenie aj pri liečbe infekcií uší, angíny, ochoreniach horných dýchacích ciest, bronchitídy a astmy. Okrem toho pozitívne vplýva aj na zmiernenie stresu, úzkosti a depresie. Pod nespavosť sa môžu podpisovať aj komplikácie s trávením, spánková apnoe, chronická bolesť, artritída a hormonálne zmeny.

Chutná „medicínka“

Tymianový čaj sa používa v boji proti nespavosti. Vonia jemne, nevtieravo po mäte a citróne. V prípade, že sú problémy s nočným odpočinkom spôsobené zažívaním, plynatosťou či refluxom, nálev z tymianu upokojí žalúdok, zmierni kyselinu a uvoľní nadúvanie. Spoľahnúť sa môžeme najmä na účinky čaju z čerstvo natrhanej byliny, ktorý si pripravíme jednoducho zaliatím nasekanej rastliny horúcou vodou po dobu približne desiatich minút.

Pár kvapiek do vankúša

Ak nemáme po ruke čerstvý tymian, podobnými účinkami sa pochvália aj éterické oleje z tejto rastliny. Bylinkári sa domnievajú, že éterické silice sú o čosi účinnejšie než samotný nálev, pretože majú vyššie koncentrácie účinných látok. Vonný olej, ktorým pokvapkáme vankúš, alebo ho pridáme do difuzéra zmierni svalovú strnulosť organizmu. Okrem toho uvoľní myseľ od negatívnych myšlienok, navodí príjemný pocit zaspávania a zároveň zbavuje ľudský organizmus stresu a úzkosti. Éterický olej z tymianu sa môže pridávať tiež do kúpeľa či vonných lámp.

Keď sa môžeme nadýchnuť

Nespavosť sa niekedy spája aj s infekciami dolných a horných dýchacích ciest. Pre problémy s dýchaním sa nám zaspáva o čosi komplikovanejšie. Upchatý nos, opuchnuté sliznice dýchacích ciest a neustále kýchanie prerušujú nočný odpočinok, skracujú ho a robia ho nekvalitným. V takýchto prípadoch pomáha miska s horúcou vodou, do ktorej umiestnime zopár listov čerstvého tymianu. Z listov tejto chutnej byliny sa postupne uvoľňuje aróma, ktorá doslova otvára dýchacie cesty. Okrem toho majú tymianové „výpary“ silné antibakteriálne vlastnosti.

Vraj vyháňala zlých duchov

Názov byliny pochádza z gréckeho slova thymos. V preklade predstavuje silu alebo odvahu. Niekedy sa prekladá aj ako dymová obeť či duša. V staroveku sa používal tymian pri balzamovaní. Starí Rimania a Gréci používali túto rastlinku na posilňovanie organizmu, potláčanie strachu pri boji a proti úzkostiam. V dávnych časoch ľudia verili, že tymian je magická rastlina, ktorá dokáže vyhnať z ľudského tela či miestnosti zlých duchov. Šálka tymianu však pomáhala aj v boji proti nočným morám.

Dym vonia nádherne

K účinným látkam tymianu patrí éterický olej, horčiny, taníny, saponíny a flavonoidy. Rastie v období mája až septembra. Éterické oleje pomáhajú čistiť pľúca fajčiarov. Z dôvodu uvoľnenia dýchacích ciest sa používa tiež pri výrobe sirupu proti kašľu. Dúška tymianová ako sa odborne vraví spomínanej rastline sa používa aj vo forme tinktúry, ktorá sa vyrába z kvitnúcej vňate. Zaberá najmä pri zápachu z ústnej dutiny a plynatosti. Pri inhalovaní uľahčuje vykašliavaniu hlienov. Tymian sa však môže používať aj pri výrobe dymu. V kombinácií s voňavou levanduľou či šalviou sa ňou dymia niektoré chrámy.

Video
Oľga Belešová nám ukázala, ako rýchlo a jednoducho možno pripraviť úžasné raňajky a chutnú večeru z pár zdravých surovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nespavosť #tymian