Na ktoré super potraviny zabúdajú seniori?

Dostatočný pitný režim, konzumácia celozrnných výrobkov a pravidelné pochutnávanie si na niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Ak máte po šesťdesiatke a i napriek ukážkovému jedálničku vás trápi nedostatok energie, zbystrite pozornosť. Existuje totiž zopár potravín, na ktoré by ľudia vo vyššom veku nemali vôbec zabúdať.

18.07.2020 06:00
čučoriedky Foto:
Čučoriedky fungujú z dlhodobého hľadiska ako prevencia proti strate pamäti.
debata (4)

Čučoriedky

Drobné bobuľovité ovocie lahodnej chuti sľubuje starším ľuďom spomalenie starnutia až o dva a pol roka. Samozrejme, utlmenie tohto procesu sa neprejaví na redukcii vrások či menej šedivých vlasoch, ale na mentálnych schopnostiach. Štúdia z časopisu Neurology presviedča, že čučoriedky dokážu znížiť takzvaný kognitívny pokles u seniorov. Okrem flavonoidov, ktoré bojujú proti starnutiu a rakovine totiž obsahujú aj vitamín K a C. Prvý spomínaný vitamín zabezpečuje správnu zrážanlivosť krvi, zdravie kostí a vitamín C ochráni starnúci organizmus pred výskytom infekcií.

Grécky jogurt

Na rozdiel od iných mliečnych výrobkov tohto druhu má zvýšený obsah bielkovín. Tie sa označujú aj pojmom proteíny a ich základnou funkciou je ochrana svalov, šliach a regenerácia tkanív celého tela. Proteíny chránia telo pred úbytkom svalovej hmoty, pričom zvlášť dôležité sú u ľudí po 60 roku života, kedy majú ľudia tendenciu jesť menej mäsa. Okrem lahodnej, jemne krémovej chuti ponúka vysoký obsah minerálnej látky vápnik, ktorá poslúži pri ochrane kostí pred osteoporózou. Seniori sú rizikoví aj z hľadiska nedostatku kľúčového vitamínu B12. Ak je ho v ľudskom tele pomenej, dochádza k podvýžive a s tým spojeným zdravotných problémom a únavou.

Orechy

Strach z vysokého obsahu tuku, ktorý je pre orechy charakteristický nie je namieste. Spomínaná maškrta sa totiž pýši zdravým tukom, teda omega-3 mastnými kyselinami. Seniori ho ocenia najmä pri predchádzaní zápalových ochorení, ale často aj v boji proti artritíde. Odporúčajú sa aj v rámci prevencie rakoviny. Napríklad mandle sa chvália vysokým obsahom horčíka a pistácie majú veľa draslíka. V prípade, že vám lekár pre vysoký krvný tlak odporučil diétu s nízkym obsahom sodíka, dopriať si môžete nesolený mix orechov rôznych druhov.

Mrkva

Nenápadná zelenina, ktorá poteší jazyk sladkou chuťou a oči žiarivou oranžovou farbou. Mrkva obsahuje vysoké množstvo betakaroténu, pričom mnohé štúdie sa dušujú, že práve táto mikroživina potláča vznik Alzheimerovej choroby. Pri tomto druhu zeleniny však dvojnásobne platí staré známe, všetko s mierou. Betakarotén sa v tele mení na vitamín A. Pri predávkovaní týmto vitamínom dochádza k otrave pečene, čo sa prejaví žltými očnými bielkami a oranžovou pleťou.

Horká čokoláda

Kto by odolal chuti lahodnej tmavej čokolády? Ponúka zdravie tela i mysle. Čokoláda s vysokým obsahom kakaa patrí do zdravého jedálnička starších ľudí, pretože vďaka teobromínu a kofeínu povzbudzuje mentálne funkcie a odstraňuje únavu. Kakaové bôby obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré môžeme oceniť najmä pri predchádzaní rakoviny. Kakaové maslo sa teší obľube aj medzi seniormi, ktorí sa pasujú s vysokými hladinami zlého cholesterolu.

Video
Voňavý koláčik plný ovocia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #čučoriedky #orechy #mrkva #jogurt #horká čokoláda