Prehriatie je pre seniorov rovnako nebezpečné ako infarkt

Kým pre väčšinu populácie je leto najpozitívnejšou časťou roka, seniori musia byť zvlášť obozretní. Kombinácia vysokých denných teplôt, vyššieho veku a s nimi súvisiacich diagnóz totiž môže byť doslova smrteľná!

25.07.2020 06:00
seniori, príroda, jazero, čln, loďka, výlet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Počas letných dní sa každoročne v médiách objavujú správy o kolapsoch z tepla. Žiaľ, aj slnko môže zabíjať a týka sa to najmä seniorov. Úpal je pre starších ľudí mimoriadne nebezpečný.

Telesná teplota sa môže zvýšiť nielen ako dôsledok jednorazového nechráneného pobytu na slnku, ale aj postupne, keď je senior vystavený vysokým teplotám niekoľko dní po sebe.

Môže pritom ísť o život ohrozujúci stav. Prejavuje sa horúčkou, červenou, horúcou, suchou pokožkou, závratmi, rýchlym pulzom, bolesťami hlavy, nevoľnosťou, objaviť sa môže aj zvracanie, zmätočné správanie, letargia a omdlievanie. Je dôležité, aby senior nebol odkázaný iba sám na seba. Príznaky totiž môže podceniť a následne nemusí byť schopný si sám pomôcť.

„V špecializovaných zariadeniach je lekár poruke, inak odporúčam zavolať sanitku,“ hovorí odborníčka na starostlivosť o seniorov Adriana Škriniarová. „Medzitým treba odviesť seniora na chladné miesto do tieňa, zobliecť alebo rozopnúť oblečenie, ak je ho priveľa a ochladzovať zápästia, členky, krk a podpazušie studenými obkladmi.“ Pomôže aj niekoľko pomalých hltov vody.

Pitný režim je dôležitý v každom veku a v každom ročnom období. Seniori však rovnako ako deti nemusia pociťovať smäd, lebo v mozgových štruktúrach nastali vekom zmeny, ktoré spôsobujú, že telo nedostáva signály o nedostatku vody. Preto je dôležité, aby si seniori, ktorí žijú sami, v pravidelných intervaloch chlipli niekoľko dúškov vody a urobili si z toho návyk. Na pravidelný prísun tekutín by mali myslieť aj ľudia, ktorí sa o seniorov starajú. Naopak, káva a alkoholické nápoje nie sú najmä v lete vhodné, pretože vodu z tela odvádzajú.

Primerané oblečenie ako prevencia

Vhodné oblečenie môže taktiež do veľkej miery ovplyvniť to, či horúce počasie seniorovi uškodí alebo vďaka slnečným lúčom a vitamínu D, naopak, trochu pookreje. Súčasťou šatníka by mali byť zvršky svetlej farby vyrobené z prírodných materiálov, ako sú ľan a bavlna.

Oblečenie by nemalo byť príliš úzke, vhodnejšie sú voľné veci. Nemali by chýbať ani klobúky alebo ľahké čiapky a slnečné okuliare. Seniori tak môžu nielen vyzerať šik, ale hlavne budú maximálne chránení pred neblahým vplyvom UV žiarenia.Rozumným zvykom je natierať si nechránené časti tela opaľovacím krémom s vysokým ochranným faktorom pred každým pobytom vonku.Je jedno, či to bude prechádzka, pobyt v záhrade alebo stretnutie v kaviarni, treba aplikovať aj repelent, pretože aj obyčajné uštipnutie hmyzom môže byť v kombinácii s liekmi a niektorými diagnózami pre seniorov nebezpečné.

Chladiť či nechladiť?

Závažnou ostáva otázka klimatizovania priestorov. Ľudia vo vyššom veku náročne zvládajú horúce dni, ale keďže majú v dôsledku fyziologických zmien na telesnej úrovni a aj vplyvom niektorých diagnóz alebo liekov zhoršené vnímanie vonkajšej teploty, aj uprostred horúceho letného dňa im môže byť zima. Preto sa neraz naobliekajú a nakoniec je z toho úpal. Chladenie priestorov klimatizáciou však nie je podľa odborníkov najlepší nápad.

„Odporúčam priestory, kde sa senior cez deň zdržiava, zatieniť. Je dobré, ak sa ochladzujú, ale nie priamo. Na vychladenie miestnosti je možné využiť aj chladenie povrchmi, ako napríklad v strope alebo v podlahách,“ vysvetľuje Adriana Škriniarová, spoluautorka projektu Agapé Senior Park. Klimatizovaná môže byť napríklad chodba, ktorá potom čiastočne ochladzuje aj susediace miestnosti.

„Ak už klimatizovaný priestor, dôležité je nezdržiavať sa v ňom príliš dlho. Vysoký rozdiel teplôt medzi klimatizovanými a neklimatizovanými priestormi môže spôsobovať seniorom problémy, pretože ichtermoregulácia už nie je taká funkčná,“ pokračuje Škriniarová.

Rada o liekoch

Účinnosť niektorých liekov sa vplyvom vysokej teploty znižuje, preto by sa mali seniori poradiť so svojim lekárom o ich užívaní aj skladovaní počas letných mesiacov. Okrem toho si nepretržite treba dávať pozor, aby sa organizmus neprehrial.

Hrozba hypertermie sa prejavuje napríklad opuchnutými členkami a chodidlami, závratmi, kŕčmi a vyčerpaním. Riziká, ktorým sú počas horúcich dní vystavení seniori, neznamenajú, že by v lete vôbec nemali chodiť von a robiť aktivity, na ktoré sú zvyknutí. Pohyb či stretnutia s priateľmi sú dôležité, ale treba si na ne vybrať vhodný čas – ideálne dopoludnia alebo podvečer, minimalizovať pobyt na priamom slnku uprostred dňa, primerane sa obliekať a chrániť si oči aj hlavu pred slnkom. Inak nie je dôvod neužiť si príjemné a zábavné leto aj vo vyššom veku.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #teplo #pitný režim #seniori #chronické ochorenia