Prečo by si mali seniori dopriať viac vody?

Väčšina starších ľudí nepije dostatočné množstvo tekutín a trpia dehydratáciou. Aspoň takto to tvrdia americkí a francúzski vedci v nedávnom výskume.

01.08.2020 06:00
voda, smäd, pitný režim Foto:
Pri zachovaní správnej hladiny vody v tele pomáha tréning s pravidelným pitím.
debata

Hrozivé čísla výskumov

Vode sa podľa štúdie vyhýbali predovšetkým Američania. Stav dehydratácie u nich nastal vo chvíli, keď prijímali menej vody a zároveň z tela dostali von viac tekutín prostredníctvom potu a moču. Na výskume sa zúčastnilo vyše pätnásťtisíc ľudí oboch pohlaví, pričom výsledky nepríjemne prekvapili. U seniorov nad 71 rokov trpelo na dehydratáciu až 95 % mužov a 83 % žien. Organizmus pri nadmernej strate hmotnosti stráca schopnosť regulácie telesnej teploty, narúša sa trávenie a ďalšie normálne funkcie. Zvrátiť tento stav, najmä pri miernej a strednej dehydratácii, môže pitie väčšieho množstva vody. Výrazná strata tekutín si však už vyžaduje lekárske ošetrenie.

Seniori majú narušený pocit smädu

Dehydratácia trápi každú vekovú skupinu a ozýva sa v horúcom počasí, počas intenzívneho cvičenia, ale aj pri cestovaní a však tam, kde nemáme prístup k pitnej vode. Seniori sú však zvlášť citlivou skupinou na chýbajúce tekutiny. Prirodzene, s prichádzajúcim vekom, sa spontánne stráca pocit smädu. V niektorých prípadoch si starší ľudia nedokážu sami zabezpečiť primeraný pitný režim, a to najmä vtedy, ak majú problém s chôdzou. Medzi typické dôvody straty tekutín patrí aj hnačka či horúčka, ktoré zbavujú ľudský organizmus vody aj minerálnych látok.

Pozor na lieky

Príčinou dehydratácie býva aj nadužívanie liekov a diuretík, ktoré zvyšujú vylučovanie moču. S pribúdajúcim vekom však dochádza aj k oslabeniu funkcie obličiek, ktoré tak strácajú schopnosť regulovať množstvo tekutín v tele. Stratu vody v tele zapríčiňujú aj neliečené choroby ako napríklad cukrovka či problémy s močovým mechúrom.

Ako rozpoznať problém

Príznaky dehydratácie nemusia byť na prvý pohľad jasné. Zahŕňajú únavu, smäd, závraty, tmavý moč, sucho v ústach a bolesti hlavy. V krajných prípadoch aj svalové kŕče. Starší ľudia môžu byť pri tomto probléme náchylní na rýchlu srdcovú frekvenciu, nízky krvný tlak a nízku produkciu moču. Napokon, nadmerná strata tekutín vedie často k nerovnováhe kľúčových minerálnych látok v ľudskom tele, a to draslíka a sodíka. V horúcich letných dňoch sa preto odporúča vypiť viac zásaditých minerálnych vôd popri bežnom pití vody.

Ako si zvyknúť na pitie vody

Pri zachovaní správnej hladiny vody v tele pomáha tréning s pravidelným pitím. Seniorom môžu pomôcť blízki ľudia, zdravotníci či ošetrovatelia. Vodu je potrebné mať nablízku vo veľkej fľaši, a to počas celého dňa aj v noci. Predchádzať dehydratácii pomôže aj pravidelná kontrola moču. Vyjadrenia seniora, že necíti smäd nie je smerodajné z dôvodu narušenia pocitu smädu. Odporúča sa tiež podávať starším ľuďom ovocie a zeleninu bohatú na obsah vody. Vhodným v letných mesiacoch je najmä vodný melón, ktorý obsahuje až 95 % vody. Pri strate tekutín zaberá aj konzumácia polievok a neosolených jedál. Naopak, dehydratáciu zvyšuje pitie kávy, čierneho čaju, alkoholu a fajčenie cigariet. Všeobecné odporúčané množstvo vody je v množstve dvoch litrov, pričom ho treba v letných mesiacoch výrazne zvýšiť. Seniori by nemali piť naraz veľa tekutín, ale skôr menej každú hodinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #dehydratácia