Ako si dobiť baterky po 65. roku života?

Prekážky pod nohy aktívnemu životu seniora neraz kladie nedostatok energie. Únave, ktorá vyvoláva frustráciu z chýbajúceho pohybu však môžeme dať zbohom. Stačí vyskúšať zopár šikovných trikov.

06.08.2020 08:00
seniori, staroba, jeseň Foto:
I napriek tomu, že kĺby už neposlúchajú tak ako kedysi, najlepším pohybom na dobitie bateriek u seniorov je chôdza.
debata

Chôdzou proti únave

Pre väčšinu seniorov je typické, že po dosiahnutí 65 roku u nich dochádza k poklesu energie, čo súvisí so spomaľovaním organizmu počas starnutia, ale aj s pridruženými ochoreniami a nesprávnym životným štýlom. I napriek tomu, že kĺby už neposlúchajú tak ako kedysi, najlepším pohybom na dobitie bateriek u seniorov je chôdza. Pomalý pohyb posilní srdce, precvičí svaly, natiahne šľahy a napumpuje celý organizmus okysličenou krvou.

Čerstvý vzduch nabíja energiou

Viac kyslíka v krvi sa spája s vyšším výkonom a s potlačením únavy. Kyslík na seba viaže krvné farbivo hemoglobín a dopravuje ho do tela. Cvičenie zvyšuje účinnosť kardiovaskulárneho systému a pomáha uvoľňovať dôležité hormóny do krvného obehu, akým je napríklad dopamín, ktorý potláča bolesť a zlepšuje náladu. Prechádzky v lete majú o výhodu navyše oproti chôdzi v zamračených dňoch. V tele sa vďaka slnečnému žiareniu produkuje viac vitamínu D, ktorý slúži na zlepšenie stavu kostí a na potláčanie depresií u starších ľudí.

Menej vody, viac zívania

Podľa výskumu Human Kinetics pokles hydratácie u seniorov iba o 2 % dokáže znížiť kapacitu výkonnosti až o 30 % oproti normálu. V lete sú nároky na pitný režim vyššie ako v ostatných ročných obdobiach. Medzi nápoje, ktoré sa hodia do horúcich letných dní patrí nepochybne voda, nesladené bylinkové čaje a minerálky. Čierna káva, čierny čaj, sladené nápoje a alkohol spôsobujú dehydratáciu organizmu, čo sa automaticky podpíše pod vznik únavy a stratu energie.

Ako je to teda s cigaretami?

Hoci sa laická verejnosť domnieva, že fajčenie môže zvyšovať aktivitu človeka, opak je pravdou. Nikotín pôsobí síce stimulačne, ale zvyšovanie energie trvá iba krátku dobu. Okrem toho sa pravidelné fajčenie podpisuje na rýchlych výkyvoch nálady. To znamená, že vzniká takzvaný prepad energie podobne ako pri konzumácií sladkostí. Fajčiari majú v porovnaní so zdravými ľuďmi zníženú kapacitu pľúc. Tie tak nedokážu dávkovať mozgu a svalom dostatočné množstvo kyslíka, ktorý je nevyhnutný na správne fungovanie tela.

Bielkoviny pre viac energie

Seniori bývajú ohrození podvýživou, za čo môže jednostranná strava. Konzumácia sladkostí, kalorických jedál, vysmážaných jedál zaťažuje žalúdok, ktorý potrebuje na trávenie jedla viac času ako obvykle. Následkom jedenia týchto druhov potravín býva spavosť a lenivosť. Naopak, kvalitné zdroje bielkovín, vitamínov a zdravých tukov dokážu nakopnúť organizmus k vyšším výkonom. Vytráca sa tiež pocit únavy a zlepšuje sa aj celková psychická pohoda. Medzi kvalitné zdroje bielkovín patrí chudé mäso, a to najmä kuracie, morčacie a králičie. Vysokým množstvom proteínov sa chvália aj strukoviny, sója. K potravinám, ktoré sú bohaté na zdravé tuky zaraďujeme orechy, semená rastlín, avokádo a rastlinné oleje.

Aj sladký spánok pomáha

Ponocovanie, neskoré ranné prebúdzanie. Rituály, ktoré narúšajú rytmus spánku. Horší spánok sa počas dňa odzrkadlí v neustálom zívaní, ktoré prezrádza unavené telo. Seniorom postačí na kvalitný nočný odpočinok 6 –7 hodín spánku. Režim spánku sa dá nastaviť najmä pravidelným ranným vstávaním a zaspávaním. K jednoduchým tipom pre zlepšenie spánku patrí spanie v spálni, nie na gauči, zatiahnutie žalúzií a udržiavanie chladu v miestnosti.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Morčacia roláda na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #chôdza #bielkoviny #čerstvý vzduch #kvalitný spánok #aktívny senior