Ktoré potraviny spomaľujú starnutie a bránia rakovine?

Ani v seniorskom veku netreba hádzať flintu do žita a počítať si pribúdajúce roky. Existujú totiž potraviny, ktoré si dokážu poradiť s procesom starnutia, posilňujú imunitný systém, chránia srdce a znižujú riziko vzniku nádorových ochorení.

09.08.2020 06:00
paradajky Foto:
Varením sa z paradajok uvoľňujú vzácne látky vrátane lykopénu, ktorý dokážu zabrániť starnutiu buniek a vzniku viacerých druhov rakoviny, a to najmä rakovine prsníka, ženských pohlavných orgánov a prostaty.
debata (2)

Prečo sú voľné radikály nebezpečné?

Pomáhajú najmä antioxidanty, ktoré nájdeme v rajčinách, fazuli, granátovom jablku, ale aj v rôznych druhoch nápojov. Antioxidanty sú látky, ktoré bránia v ľudskom tele pôsobeniu takzvaného oxidačného stresu. Ten vyvolávajú voľné radikály a čím viac ich je, tým väčšie je riziko vzniku rôznych chorôb. Našťastie, viaceré kvalitné druhy ovocia, zeleniny, no i nápoje si dokážu hravo poradiť s nahromadeným oxidačným stresom. Stačí si len vybrať.

Zdravšie sú tepelne upravené rajčiny

Varením sa z paradajok uvoľňujú vzácne látky vrátane lykopénu, ktorý dokážu zabrániť starnutiu buniek a vzniku viacerých druhov rakoviny, a to najmä rakovine prsníka, ženských pohlavných orgánov a prostaty. Vychutnávať si ich môžeme v podobe polievok a omáčok. Podľa štúdie Harvardskej univerzity ženy v strednom veku, ktoré si doprajú jedlá z paradajok a prijímajú tak vysoké množstvo lykopénu sú menej náchylné na kardiovaskulárne ochorenia v porovnaní so ženami, ktoré sa tomuto druhu zeleniny vyhýbajú. Čísla v danom prípade hovoria jasnou rečou. Dámam, ktoré mali zvýšený príjem spomínaného antioxidantu sa znížilo riziko vzniku srdcových chorôb až o 30 %.

Kvalita podľa farby

Fazuľa patrí medzi kľúčové zdroje kvalitných bielkovín, vápnika, vlákniny a vitamínov. Tie, ktoré sa pýšia červenou až fialovou farbou, majú v jednej porcii viac antioxidantov ako iné druhy strukovín, ovocia či zeleniny. Podobne je na tom aj čerstvá či kvasená kapusta, ktorá má silné protirakovinové účinky. Kapusta vďaka bielkovinám a vláknine udržiava zažívací trakt v dobrej kondícii. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B, ale aj vitamín E a K. Vitamín E sa označuje ako elixír mladosti. Bojuje proti starnutiu pokožky a ľudí vo vyššom veku zbavuje takzvaných stareckých škvŕn. Z minerálnych látok a stopových prvkov v nej dominujú selén, fosfor, železo, tiež draslík, horčík a vápnik.

Nenápadný zdroj antioxidantov

V granátovom jablku sa spomedzi antioxidantov vyskytujú najmä látky zvané polyfenoly a z nich punikalagín. Podľa výskumu Floridskej univerzity sa konzumáciou extraktu z tohto druhu ovocia zvyšuje hladina antioxidantov v krvi až o 35 %. Granátové jablko chráni srdcový sval a cievy tým, že pomáha znižovať zlý (LDL) cholesterol a zvyšovať dobrý (HDL) cholesterol.

Pomôže pri Alzheimerovej chorobe

K nápojom, ktoré pomáhajú spomaľovať proces starnutia patria zelený a čierny čaj. Prvý spomínaný obsahuje látku v skrátenom názve EGCG, ktorá účinne odstraňuje voľné radikály. Fermentovaný alebo čierny čaj bojuje proti ochoreniam kardiovaskulárneho systému. Seniori oceňujú najmä jeho schopnosť znižovať riziko výskytu Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, ale tiež reumatoidnej artritídy. Ako uvádza pre portál agingcare.com Dr. Jack Bukowski z nemocnice v Bostone, pitím čaju každý deň po dobu dvoch týždňov sa dvoj až trojnásobne zlepšilo fungovanie imunitného systému, ktorý pomáha bojovať s infekciami a choroboplodnými zárodkami.

Video
Lahodné arabské jedlo. Rýchle a lacné.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Fazuľka s paradajkami na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #granátové jablko #antioxidanty #paradajky #fazuľa