Poznáte diétu na záchranu srdca?

Kľúčový telesný orgán môžete rozmaznávať aj vo vyššom veku. Úpravou stravy, v ktorej sa rieši večná otázka zastúpenia tukov a cukrov v jedle, sa vyhnete nielen srdcovému infarktu, ale aj mozgovej mŕtvici.

10.08.2020 08:00
ovsené vločky Foto:
Ovsené vločky obsahujú aj magnézium.
debata

Čo sú zlé a dobré tuky?

I napriek všeobecnému názoru, že tuky ohrozujú zdravie srdca, prichádzajú odborníci s malou obmenou tohto tvrdenia. Ak si chcete zabezpečiť ochranu kardiovaskulárneho systému, vymeňte zlé tuky za zdravé. Do prvej skupiny zaraďujeme predovšetkým nasýtené mastné kyseliny a trans-mastné tuky. Ich hlavnou nevýhodou je najmä to, že zvyšujú ukladanie zlého (LDL) cholesterolu na stenách ciev a zároveň znižujú množstvo ochranného, teda takzvaného dobrého cholesterolu (HDL). Zdrojom spomínaných tukov sú najmä spracované potraviny, červené mäso, mliečne výrobky, vyprážané jedlá a údeniny. Nasýtené tuky by mali tvoriť maximálne 10 % celodenného príjmu kalórií.

Pomôžu pred starnutím mozgu, ochránia i srdce

Naopak, pri skupine zdravých tukov sa nemusíte vôbec držať na uzde. Patria sem známe omega-3 mastné kyseliny a mononenasýtené mastné kyseliny. Prvú kategóriu zastupujú najmä rastlinné oleje, semená rastlín, orechy ale aj mastné morské ryby ako sú sleď, losos a makrela. Druhú kategóriu pokrývajú napríklad tuky z avokáda a olejov. Obidva druhy prospievajú proti neurodegeneratívnym ochoreniam, ktoré sú typické pre vyšší vek a ku ktorým zaraďujeme Alzheimerovu chorobu a demenciu. Okrem toho zdravé tuky prospievajú cievach a chránia srdce. Výsledkom je zníženie rizika srdcového infarktu a mozgovej príhody.

Pozor na „ľahké“ potraviny

Označujú sa prívlastkom „light“ a prezrádzajú o sebe, že majú nižšie množstvo tuku. Aj v tomto prípade si treba dávať pozor. Tuk dodáva potravinám, napríklad jogurtom či syrom, jemnú chuť a arómu. Ak sa z jedla odstránia tuky, zostanú v ňom prakticky voda a dve makroživiny – bielkoviny a cukry. Do niektorých takzvaných ľahkých potravín so zníženým obsahom tuku sa tak na zachovanie chuti pridáva o čosi viac cukru. Vedci presviedčajú, že človek nepotrebuje na svoju existenciu žiaden pridaný cukor, teda taký sacharid, ktorý sa dopĺňa do potravín a nie je jeho prirodzenou súčasťou.

Strašiak – pridaný cukor

Typickými predstaviteľmi takýchto jedál s pridaným cukrom sú rýchle občerstvenie, sladké jedlá, cukrovinky, koláče a zákusky. Sacharidy sa rozdeľujú do viacerých skupín, pričom poznáme jednoduché cukry, rafinované a komplexné sacharidy. Jednoduché sa nachádzajú vo forme glukózy a fruktózy v ovocí. Typickým predstaviteľom rafinovaného cukru je ten, ktorý máme doma v kryštalickej podobe.

Z čoho sa nepriberá?

Z hľadiska zdravotných výhod sú najlepšie polysacharidy. Po skonzumovaní sa totiž uvoľňujú do krvného riečiska pomalšie než takzvané rýchle, jednoduché cukry. Nedochádza tak k prudkému ovplyvňovaniu hormónu inzulínu a tým aj nálady a chuti do jedla. Pridaný cukor sa v tele mení na nevyužitú energiu, ktorá sa ukladá vo forme tuku do podkožného tkaniva a medzi vnútorné telesné orgány. K zdrojom zložených sacharidov zaraďujeme všetky celozrnné výrobky – cestoviny, ryžu, jedlá z cereálií, ale napríklad aj zemiaky. Jedálniček vhodne doplnia aj jačmeň, quinoa, ovsené vločky a zelenina.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovsené vločky #srdcový infarkt #mozgová mŕtvica