Zabráni červená cibuľa mŕtvici a infarktu?

Slzia z nej oči, telo sa však raduje. Síra, vďaka ktorej vyroníme pri krájaní cibule zopár sĺz pomáha v boji proti vážnym zdravotným problémom u starších ľudí. Liečivé látky si dokážu poradiť najmä s krvnými zrazeninami. Tie majú nebezpečnú schopnosť – ohrozujú ľudský život.

23.08.2020 06:00
Cibuľa – vyliečite ňou angínu aj boľavé ucho Foto:
Kladné vlastnosti cibule si pochvaľujeme aj vďaka tomu, že znižuje výskyt alergických reakcií.
debata

Varená alebo surová?

Vedci viac fandia tepelne neupravovanej cibuli a zvlášť si pochvaľujú červenú odrodu tejto aromatickej zeleniny. Surová cibuľa obsahuje vyššie množstvo zlúčenín síry. Spomínané látky sa vytvárajú najmä pri krájaní cibule. Dochádza k enzymatickej reakcii, na čo ľudské oči zareagujú štípaním a slzením. Zlúčeniny síry podľa nových štúdií rozpúšťajú krvné zrazeniny, čo napomáha k znižovaniu rizika kardiovaskulárnych ochorení a mozgovej príhody. Okrem toho sa cibuľa pýši schopnosťou znižovať hladinu zlého (LDL) cholesterolu. Ide v podstate o škodlivý tuk, ktorý sa usádza na stenách ciev a postupom času ich upcháva.

Povzbudí imunitný systém

Pozitívne účinky na obranyschopnosť organizmu má predovšetkým vitamín C. Kyselina askorbová, ako sa tiež nazýva uvedený vitamín, bojuje proti zápalom, infekciám a vírusom. Cibuľa má navyše aj látky zvané polyfenoly. Zaraďujeme ich do skupiny antioxidantov, ktoré chránia ľudské telo pred voľnými radikálmi. Kladné vlastnosti cibule si pochvaľujeme aj vďaka tomu, že znižuje výskyt alergických reakcií. Poďakovať sa za to môžeme najmä látke kvercetín, ktorá bráni v produkcii histamínu, ktorý nás núti pri alergii kýchať a plakať.

Prečo je červená najlepšia?

Vonkajšia vrstva červenej cibule sa chváli vysokým množstvom už spomínaného kvercetínu, ktorý blokuje rozmnožovanie nádorových látok. Najlepšie účinky má najmä pri ochrane ľudského tela pred rakovinou hrubého čreva a prsníka. Červená cibuľa sa pýši aj dostatočným množstvom antokyanínov, ktoré dokážu odstrániť karcinogénne látky z pečene, potláčajú zápal a opravujú poškodenie buniek a tkanív. Nachádzajú sa v červenej farbe, ktorá zafarbuje cibuľu.

Riedia krv, chránia pre mŕtvicou

Flavonoidy v červenej cibuli znižujú riziko výskytu kardiovaskulárnych chorôb. Tiosulfináty pôsobia zase ako prírodné riedidlá krvi, čo je užitočné ako prevencia mozgovej mŕtvice. Vedci nedávno objavili aj súvislosť medzi vysokou hladinou cholesterolu a látkami označovanými ako oxylipíny. Štúdia uverejnená v časopise Redox Biology uviedla, že konzumácia cibule pomáha regulovať hladinu tukov v krvi a rovnako aj množstvo cholesterolu. Látky prítomné v cibuli pôsobia proti hromadeniu povlaku v cievach.

Upravuje hladinu krvného cukru

Okrem množstva vitamínov má cibuľa aj vysoké množstvo stopových prvkov. Vyniká medzi nimi najmä chróm, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Síra pomáha znižovať množstvo glukózy tým, že vyvoláva zvýšenú produkciu inzulínu. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Environmental Health Insights ľudia s cukrovkou 1. a 2. typu, ktorí pravidelne konzumovali červenú cibuľu mali nižšie hladiny cukru v krvi až po dobu štyroch hodín.

Video
Jemná, hladká polievka bez štipky múky, ktorej základ tvorí surovina typická pre slovenskú kuchyňu - cibuľa.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cibuľová polievka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cibuľa #srdcový infarkt #mozgová mŕtvica