Prečo úsmev predlžuje život?

Niekoľko rokov navyše, zdravé telo a psychická pohoda. To je len niekoľko benefitov úsmevu, ktorý zvykne aj vo vyššom veku posilniť zdravie. Ako funguje „terapia úsmevom“?

29.08.2020 06:00
manželia, seniori, dôchodcovia, OK Foto:
Okrem zlepšovania nálady sa úsmev podpisuje aj na dobrej nálade iných ľudí.
debata

Koniec sociálnej izolácii

Úsmev prispieva k zvyšovaniu atraktivity ľudí. Príjemne naladení ľudia s doširoka otvorenými veselými ústami k sebe prirodzene priťahujú iné osoby. Ocenia to najmä starší ľudia, ktorí vo vyššom veku strácajú priateľov a o čosi ťažšie si ich aj hľadajú. Ide o akýsi faktor príťažlivosti, ktorý je založený na sympatiách a antipatii k človeku. Napríklad, ostrý, nahnevaný a zamračený výraz tváre dáva ostatným ľuďom signál o tom, že pôsobíme nedostupne, hrozivo a nepríjemne. Reakciou na to býva opätovanie citov v podobe nie príliš láskavého výzoru tváre.

Naopak, spontánny a milý úsmev priťahuje pozornosť a odmenou je získavanie si pozornosti a náklonnosti okolia.

Úsmev, prírodné antidepresívum

Napätie, nervozita, ktoré často vyústia do stresu sa zvyknú prejavovať aj na výraze tváre. Mimické svaly sú strnulé, ochabnuté, napäté. Do boja proti stresu úspešne vyráža aj úsmev, pri ktorom prichádzajú do mozgu nervové signály potláčajúce nepríjemné pocity. Vedci tvrdia, že do mozgu sa vyplavujú látky zvané neuropeptidy, ktoré zlepšujú náladu. Patria k nim hormóny šťastia a pohody, dopamín a serotonín. Úsmev tak v danom prípade pôsobí ako prírodné antidepresívum, pri ktorom sa účinne potláča uvoľňovanie stresových hormónov do tela.

Pôsobí nákazlivo

Okrem zlepšovania nálady sa úsmev podpisuje aj na dobrej nálade iných ľudí. Ide o akúsi automatickú, podvedomú reakciu na výraz tváre človeka, s ktorým sme v priamom kontakte. V tomto prípade dochádza k javu zvanému zrkadlenie emócií, pri ktorom sa výraz tváre a nálada jednej osoby presúva nevedome na ďalších ľudí. Keďže reakcia na úsmev nie je vedomá, ubrániť sa mu na chvíľu nedokážu ani nahnevaní alebo smutní ľudia.

Poteší sa mu aj imunita

Úsmev prospieva aj imunitnému systému. Pri uvoľnení tváre sa pod vplyvom pozitívnych emócií vyplavujú do tela hormóny, ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu. Uvedené tvrdenie potvrdzuje tézu, podľa ktorej sú šťastní ľudia zdravší a dožívajú sa vyššieho veku. Pri spontánnej radosti, ktorá vyčarí žiarivý výraz na tvári, dochádza tiež k znižovaniu krvného tlaku, čo ocenia najmä seniori pasujúci sa s týmto ochorením označovaným aj výrazom tichý zabijak. Viaceré štúdie tiež dokázali, že pri usmievaní sa do tela vylučujú endorfíny, ktoré tlmia silné bolesti, tak fyzické ako aj psychické.

Úsmev uberie zopár rokov

Veselá a usmievavá tvár pôsobí mladistvo. Svaly, ktoré sa pri úsmeve aktivujú pozdvihnú líca, kútiky pier a uvoľnia čelo. Tvár sa pri smiechu rozjasní, vypĺňajú sa vrásky, pleť je červenšia a svieža. Niektoré výskumu tiež presviedčajú, že ľudia, ktorí sa usmievajú pravidelne sú sebavedomejší a úspešnejší v súkromí i v sociálnom kontakte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úsmev #imunitný systém #napätie #samota