Ako si seniorky užili medovinu a ruže

Pohľad na tisícky kvetov, ktoré obdarovala príroda tŕňmi, ale i za pohárik kvalitnej medoviny si nedávno dopriali bratislavské seniorky. Po úspešnej ochutnávke vína v Modre si to tentoraz namierili do obce Dolná Krupá. A o zábavu bolo postarané.

01.09.2020 06:00
rozárium Foto:
Čas ruží: Tisícky krásnych kvetov si prišli pozrieť v rámci jednodňového výletu seniorky z Bratislavy. V miestnom Rozáriu obdivovali ruže rôznych farieb a odrôd.
debata

Spev, chutné jedlo a dobrá nálada

K tomu kúsok lahodného medového moku a kochanie sa z bohatej výzdoby ruží v miestnom Rozáriu. Občianske združenie Tanec pre radosť a nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ zorganizovali pre starších ľudí návštevu Dolnej Krupej. Prvou zástavkou bol miestny kaštieľ, ktorý si svojho času obľúbil aj hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven. Kaštieľ odjakživa vynikal výnimočným vkusom a krásou v celom Uhorsku. Zaslúžil sa o to šľachtický rod Brunsvikovcov.

Majiteľ Anton Brunsvik postavil sídlo v barokovom slohu a jeho syn Jozef ho zveľadil na veľkorysú vidiecku rezidenciu, na centrum umenia, vedy a spoločenského života. Kaštieľ napokon zaujal Ludwiga van Beethovena natoľko, že v ňom dokonca koncertoval a tvoril. Aj z tohto dôvodu vyrástol v priľahlom parku vystavanom v anglickom štýle záhradný domček na počesť samotného svetoznámeho umelca.

Potešila aj Ružová grófka

S históriou kaštieľa je úzko prepojené aj meno vnučky Antona Brunsvika – Márie Henriety Chotekovej, ktorá sa venovala pestovaniu ruží. V obci Dolná Krupá založila začiatkom minulého storočia rozárium, najväčšie v strednej Európe, v ktorom vyšľachtila postupne až šesťtisíc ruží. Grófka Choteková ich exportovala do celej Európy, ale aj Ameriky a Kanady. Vďaka tejto záľube ju miestni obyvatelia nazývali Ružovou grófkou. Tradíciu rozária obnovili pred rokom manželia Kudláčovci, ktorí tak založili najväčšie súkromné rozárium na Slovensku. Nachádza sa v ňom vyše tisíc ruží, z ktorých najväčšie zastúpenie má odroda s názvom Ružová grófka Mária Henrieta. Vyniká ružovou farbou s hustými lupeňmi a prenikavou výraznou vôňou.

Ochutnávka dobrého: Po víne, ktoré koštovali... Foto: Viera Masaryková
medovina, dolná krupá Ochutnávka dobrého: Po víne, ktoré koštovali seniorky v Modre si tentoraz vychutnali v obci Dolná Krupá chutnú medovinu.

Po vínku ochutnávka medoviny

Výstave ruží si seniorky užívali plnými dúškami a neodmietli ani miestnu dobrotu v podobe medoviny. Na záver si zakúpili zopár výrobkov z medu, a to medovinu, kozmetiku či rôzne suveníry. „Som veľmi rada, že sa dobre rozbieha tradícia našich jednodňových výletov. Naším cieľom je rozdávať ľuďom radosť prostredníctvom cestovateľských, umeleckých a gurmánskych zážitkov,“ hovorí pre Pravdu koordinátorka jednodňových výletov pre seniorov, majiteľka tanečného štúdia v Bratislave Viera Masaryková.

Zo seniorov vytvorila veselý kolektív, ktorý sa teší z rôznych programov, pričom nedávno si spolu dopriali ochutnávku vín v Modre. Okrem výletu do obce Dolná Krupá sa chystajú v polovici septembra navštíviť aj hrad Červený Kameň so sokoliarskou školou. V rámci programu sa zúčastnia aj na kačacích hodoch. „Pochutnáme si na dobrej kačacine s domácim vínkom v Limbachu a ešte si pozrieme Galériu insitného umenia v Pezinku. Podotýkam, že výlety nie sú len pre seniorov, radi privítame aj ďalších záujemcov. Prihlásiť sa môžete aj na adrese tanecpreradost@gmail.com,“ uzatvára Masaryková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #medovina #Dolná Krupá #aktívny senior