Ktoré výživné látky zlepšia sex u seniorov?

S pribúdajúcimi rokmi dochádza k postupnej strate záujmu o milovanie, ktorá však nemusí byť pravidlom. Život si totiž stačí okoreniť vhodnými doplnkami výživy.

05.09.2020 06:00
ženšen Foto:
Ženšen kórejský, ktorý patrí medzi najkvalitnejšie druhy spomínaného koreňa a pripomína ľudskú postavu, zlepšuje sexuálne funkcie u obidvoch pohlaví.
debata (13)

Povzbudzuje viac než káva

Guarana, ako sa nazýva paulínia nápojová, zlepšuje prekrvenie pohlavných orgánov u mužov i žien. Lepšia cirkulácia krvi zabezpečuje u seniorov zvýšenú sexuálnu aktivitu, ktorá sa prejavuje najmä pošteklením libida, pocitom atraktivity a pohody. Domovom guarany je najmä Brazília. Rastlina vyniká veľkými listami a kvetmi. Využívanou časťou tejto plodiny sú semená, ktoré obsahujú dvakrát viac kofeínu v porovnaní s kávovými zrnami. Kofeín povzbudzuje organizmus, zlepšuje bdelosť a vytrvalosť. Guaranu môžeme použiť aj pri poruchách pamäti, na potlačenie depresie a únavy.

Ženšen, koreň života

Získava si obľubu u ľudí, ktorým ľudovo povedané dochádza para. Ženšen kórejský, ktorý patrí medzi najkvalitnejšie druhy spomínaného koreňa a pripomína ľudskú postavu, zlepšuje sexuálne funkcie u obidvoch pohlaví. Zároveň znižuje pôsobenie stresu, uvoľňuje organizmus a zvyšuje citlivosť pri milovaní.

Medzi hlavné benefity tejto rastliny patrí povzbudenie cirkulácie krvi, čo sa u mužov prejavuje lepšou erekciou a u žien žiadostivosťou. Obsahuje biologicky aktívne látky, takzvané ginsenozidy, ktoré povzbudzujú tvorbu oxidu dusnatého. Táto zlúčenina uvoľňuje, rozťahuje steny ciev, čo sa prejaví vyšším prílevom krvi do pohlavných orgánov. Ženšen si nachádza svoje uplatnenie aj v boji proti únave, úzkosti, depresii. Účinný je tiež v prevencii neurodegenera­tívnych porúch u starších ľudí, napríklad demencie.

Nenahraditeľný minerál

Zinok patrí k minerálom, ktoré zlepšujú celkový fyzický aj psychický stav organizmu. V ľudskom tele sa podieľa na metabolizme kľúčových živín, najmä sacharidov. Vďaka tomuto pôsobeniu sa v ľudskom tele uvoľňuje viac energie, dochádza k aktivácii organizmu a jeho celkovému osvieženiu. Nedostatok zinku vyplýva najmä z hormonálnych zmien, zmeny životného prostredia a nesprávneho stravovania. V takomto prípade sa do popredia tlačia zdravotné problémy v podobe zlého hojenia rán, depresie, vypadávania vlasov i nedostatočnej sexuálnej túžby.

Zinok je dôležitý aj pri tvorbe mužských pohlavných hormónov, akým je najmä testosterón. Spomínaný hormón regeneruje telo, svaly, zvyšuje chuť na sex i erekciu. Pri zvýšenej potrebe tohto minerálu je vhodné staviť na výživové doplnky. Zinok sa však vo veľkom množstve nachádza aj v pšeničných klíčkoch, ryži, slnečnicových semenách, strukovinách, droždí a žĺtkoch.

Keď chýba vitamín D, pokrivkáva sex

Sexuálna výkonnosť mužov súvisí aj s dostatočným množstvo vitamínu D v ľudskom tele. Vitamín D vplýva na tvorbu testosterónu, libido, sexuálnu výkonnosť. Zdrojom tejto mikroživiny sú vaječné žĺtka, pečeň, obilniny, ryby, rybí olej. Získať ho môžeme aj zo slnečného žiarenia, keďže ľudský organizmus si ho dokáže vyrobiť sám. Pri aktívnom trávení voľného času vonku za slnečných dní má telo dostatok vitamínu D. Horšie je to v sychravom období, kedy sa jeho nízke hladiny prejavujú aj psychickými poruchami a zmenami nálad v podobe depresií, úzkosti, nechutenstva a straty chuti na sex.

Video
Pozrite si ako moderátorka a producentka Katarína Jesenská pripravuje tresku s voňavou pikantnou smotanovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zinok #vitamín D #ženšen #guarana #seniori a sex