Život zdravotného klauna: Smiech je celosvetový jazyk

Sestra Svižná. Takto sa predstavuje v nemocniciach, ale aj v programoch pre deti. Seniori ju poznajú skôr pod menom Lesana. „Dve mená, dva charaktery, na ktorých treba neustále pracovať. Volám sa Zuzana Gibarti Dancáková. Pochádzam z Tatranskej Lomnice, no dlhé roky bývam v Prešove,“ predstavuje sa pre Pravdu v rámci miniseriálu o zdravotných klaunoch.

06.09.2020 09:50
Zuzana Gibarti Dancáková , Sestra Svižná,... Foto:
Smiech, empatiu a nadšenie považuje za kľúčové pri pomoci starším ľuďom a deťom. Zdravotná klaunka Zuzana Gibarti Dancáková rozveseľuje chorých zábavnými klauniádami.
debata

Našla svoju cestu

Do združenia Červený nos Clowndoctors prišla pred šiestimi rokmi. „Túžila som, aby ma niekto niekedy oslovil, aby som mohla pracovať v takomto združení. Mne sa touto prácou splnil jeden z mojich najväčších snov,“ prezrádza. Vyštudovala herectvo a estetiku, no už počas štúdia cítila, že ju to nenapĺňa, ako sama vraví, až po okraj. Lákala ju tiež arteterapia, muzikoterapia. A keďže sa zdalo, že sa k tomu nevie dostať, nechala pátranie aj po tejto ceste.

„Jeden deň posielal môj herecký kolega, dnes už aj klaunský, životopis a motivačný list do združenia Červený nos Clowndoctors a vtedy mi hlavou prebehlo jediné – teraz alebo nikdy. A tak som hneď v ten večer napísala a poslala všetko potrebné,“ vysvetľuje Zuzana.

Pomáha v nemocniciach seniorom i deťom

Vôbec pri tom netušila čo sa bude diať, a tak sa napätie striedalo s radosťou a očakávaním. Na „pohovore“ prešla piatimi kolami, pričom pri každom z nich si v duchu myslela, že už ďalej nepostúpi. „A postúpila som až do nemocníc,“ vraví s úsmevom. Klauni vystupujú vo dvojiciach a vytvárajú každému klauniádu šitú na mieru. Nie je to predstavenie ako v divadle, ani vystúpenie, ktoré je dopredu nacvičené. S kolegom si väčšinou dohodnú pred klauniádou tému, na ktorú budú v daný deň klaunovať, a to napríklad, že prišli vyvetrať izbu, opýtať sa na názor, zaspievať pred porotou a podobne.

Zdravotní klauni sa riadia istými klaunskými pravidlami, ktoré zdokonaľujú neustálym vzdelávaním sa. „Povedala by som to asi takto: klaun má niekoľko sekúnd na to, aby zmapoval vo dverách situáciu na izbe. A po rýchlom vyhodnotení nastupuje klaunská práca. Na každej izbe sa odohrá niečo, čo sa už nikdy viac nezopakuje,“ prezrádza Zuzana Dancáková.

Prvý je smiech a až potom kostým

Každá klauniáda je preto jedinečná a jediná svojho druhu aj keď červené nosy používajú vždy rovnaké princípy hry a klaunského umenia. Každého klauna dotvára jeho kostým, ale rozhodujúci je najmä charakter. „Kostým by som dala asi až na posledné miesto. Myslím si, že sa to začína všeobecne, nastavením človeka. Jeho vzťahom k ľuďom, k prírode a svetu. Mal by mať rád seba, ostatných a mať potrebu urobiť niečo pre iných. Samozrejme je potrebná veľká dávka empatie, vedieť pracovať so svojím egom, dokázať si urobiť srandu zo seba samého a chcieť rozdávať radosť,“ rozpráva. Človek, ktorý pracuje ako zdravotný klaun by mal mať dobrý zdravotný stav a v neposlednom rade aj umelecké nadanie a cítenie.

Ide o poslanie, nie o prácu

Klaunská práca je celoživotné vzdelávanie sa a zdokonaľovanie sa v už naučenom. Okrem toho sa od zdravotných klaunov vyžaduje čosi naviac. Zmysel pre humor, schopnosť tešiť sa z maličkostí a veselý nadhľad nad situáciami. „Smiech je celosvetový, nadnárodný, univerzálny jazyk. Rozumie mu každý človek na celej šírej zemi. Ide len o to, ktorý znak použijete,“ prezrádza.

Každý človek pritom reaguje na niečo iné, preto je potrebné vyskúšať, čo platí na daného seniora. Lesana tvrdí, že seniori majú obrovský zmysel pre humor. „A hlavne sú neskutočne úprimní. Niekedy neviete, kde je tá hranica. Či si ešte niečo môžete dovoliť povedať, urobiť, ukázať alebo nie. A ak to neskúsite a senior to vycíti, veľakrát to povie či urobí, ukáže za vás. A to sú potom smiechy z každej strany,“ teší sa Zuzana.

Venuje sa divadlu

Zuzana Gibarti Dancáková alias sestra Svižná alebo Lesana hrá v dvoch prešovských divadlách. Zdravotným klaunom sa, ako vraví, stala aj vďaka svojej profesii. Klaunská práca dáva hercovi otvorenosť, schopnosť improvizácie, fantáziu. „Klaun vždy ide ďalej, niekedy až za hranicu, herec väčšinou nie,“ prízvukuje Zuzana.

Po spomínaných výberových kolách nastúpila do nemocníc. Najprv sa zaúčala popri starších kolegoch. Popri tom sa zúčastňovala pravidelne na rôznych workshopoch a školeniach, ktoré klauni absolvujú ročne aj niekoľkokrát. Po rokoch plynule prešla do ďalších programov ako Smiech nepozná vec, Cirkus paciento, Prezuvky máme. „A rada by som to ešte rozšírila aj o NOS, kde odprevádzame malých pacientov na operačnú sálu. Pandémia korony nás podnietila aj k tomu, aby sme začali robiť klauniády s pacientmi a seniormi online – prostredníctvom videohovoru, čo bola výzva, keďže musíte prekonať tú bariéru, že nie ste s dieťaťom či seniorom, dokonca ani s klaunským kolegom v osobnom kontakte, ale fungovalo to.“

Koordinuje tím klaunov na východnom Slovensku

Po dvoch rokoch dostala ponuku stať sa koordinátorkou pre východoslovenský tím klaunov. Jej prvá reakcia bola rozpačitá. Ponuku napokon prijala ako obrovskú výzvu a dodnes je vďačná za možnosť byť koordinátorkou. „Táto pozícia ma učí byť ešte viac trpezlivejšou, tolerantnejšou a popritom mať svojich kolegov ešte o čosi radšej. No mojím najväčším a zatiaľ neprekonateľným projektom je materstvo. Som mama troch krásnych dcér a práve im sa venujem zo všetkého najradšej,“ uzatvára Zuzana Gibarti Dancáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotní klauni #Červený nos