Prečo je leňošenie u starších životu nebezpečné?

Polihovanie na gauči si môže najmä u ľudí vo vyššom veku vyžiadať tvrdú daň. Vedci totiž presviedčajú, že vyhýbanie sa fyzickej aktivite je horšie než pitie alkoholu a fajčenie.

26.09.2020 06:00
senior, zamyslenie, otázka, otáznik Foto:
Odborníci takisto zistili, že pri zníženej fyzickej aktivite je pravdepodobnosť zlyhania srdcového svalu približne o 20 % vyššia ako u tých, ktorí športujú.
debata (2)

Strašiak – predčasná smrť

Nedostatok pohybu sa spája s rizikom predčasnej smrti. Podľa štúdie zverejnenej v časopise The Lancet spôsobuje zdĺhavé sedenie, nečinnosť a absencia cvičenia viac úmrtí ako je to v prípade aktívneho života. Lenivosť má, ako tvrdia odborníci, na svojom konte omnoho viac úmrtí ako je to pri závislostiach od alkoholu či tabaku. Vedci vykonali mini výskum, ktorého cieľom bolo podľa cvičenia na bežiacom páse zistiť kondíciu človeka. Ľudia s najhoršou kondičkou mali až päťstonásobne vyššie riziko predčasnej smrti než tí, ktorí sa poctivo a pravidelne venovali cvičeniu.

Je dôležité ako spíte

Nedostatok pohybu ovplyvňuje aj kvalitu spánku. Nočný odpočinok je z dôvodu chýbajúcej aktivity počas dňa plytký. Objavujú sa typické poruchy spánku, medzi ktoré patria problémy s usínaním, dĺžkou spánku a skorým ranným prebúdzaním. Vyhýbanie sa fyzickej činnosti má na svedomí najmä prírastok na hmotnosti, vznik cukrovky 2. typu a poruchy imunity. Ak sa človek trápi týmito zdravotnými problémami, je pravdepodobné, že si neoddýchne ani počas noci.

Naopak, nočný odpočinok je kvalitný po fyzickej aktivite, a to v podobe prechádzky, práce v záhrade, behania, športovania, ale dokonca aj upratovania. Intenzívne cvičenie na čerstvom vzduchu sa považuje za jeden z najlepších liekov proti nespavosti. Cvičenie podľa asi tridsiatky rôznych výskumov zlepšilo aj kvalitu spánku.

Vyššie riziko vysokého tlaku

S lenivosťou a nečinnosťou ide ruka v ruke aj celý rad kardiovaskulárnych ochorení. Spomedzi prvých sa hlási o slovo tichý zabijak – vysoký krvný tlak. Cvičenie pomáha srdcu, aby lepšie pumpovalo krv a zlepšuje zároveň pružnosť ciev. Postupom času sa zvyšuje odolnosť a zdatnosť srdcového svalu, čo sa pretaví do normálnych hodnôt krvného tlaku.

Podľa výskumu, ktorý sa uskutočnil takmer na štyroch tisícoch mužov sa nedostatok športu, pohybu a aktivity ako takej podpísalo pod 72 % vyššie riziko vzniku vysokého krvného tlaku v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa fyzickej činnosti nebáli. Málo pohybu negatívne vplýva aj na zvýšenie hladín cholesterolu a rozvoj obezity. Odborníci takisto zistili, že pri zníženej fyzickej aktivite je pravdepodobnosť zlyhania srdcového svalu približne o 20 % vyššia ako u tých, ktorí športujú.

Osvieži mentálne funkcie

Na lenivosť dopláca aj mozog. Zatiaľ čo mladší ľudia nemusia pociťovať nedostatok aktivity aj na ich duševnom stave, seniori sú na tom horšie. Cvičenie totiž podporuje takzvanú neuroplasticitu mozgu. Ide o schopnosť mozgu vytvárať si nové nervové spojenia. Jednou z oblastí tohto telesného orgánu, na ktorú priaznivo vplýva fyzická aktivita je nepochybne pamäť a schopnosť sústrediť sa. Starším ľuďom stačí na zachovanie zdravia pohyb v akejkoľvek forme. Pomáha chôdza, menej intenzívny beh, plávanie, bicyklovanie, ale aj tanec. K pohybovej aktivite, ktorá pomáha udržať telo v dobrej kondícii sa počíta tiež návšteva príbuzných, úradov a obchodu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #predčasná smrť #leňošenie #aktívny senior