Ohrozuje alkohol kosti seniorov?

Rednutie kostí a zlomeniny. Stav, ktorý trápi najmä ľudí vo vyššom veku. Často sa tak pýtajú, či je popíjanie opojných nápojov skutočne nebezpečné pre ich kostrový systém.

04.10.2020 12:57
víno, alkohol, nápoj Foto:
Pohár červeného vína v závislosti od jeho sladkosti môže obsahovať 10 – 12 g alkoholu.
debata (6)

Aká je odpoveď?

Pohár vína či piva. Žiaden problém. Aspoň takto to tvrdia vedci, ktorí spomínané množstvo alkoholu považujú skôr za záležitosť degustácie ako chronického stavu. Pokiaľ sa alkohol nestáva nevyhnutnou súčasťou každého dňa, nemala by mať jeho konzumácia vplyv na kosti. Problém nastáva, ak je ho už o čosi viac. Výskumy ukazujú, že kosti prirodzene slabnú po dosiahnutí 40. roku života. Vo vyššom veku ich trápi navyše osteoporóza, rednutie kostí. Sú tak náchylnejšie na zlomeniny a prasknutie už pri minimálnom zaťažení.

Keď „s mierou“ neškodí

Musíte si skutočne odtrhnúť od úst pohár dobrého vína? Odpoveď znie, nie. Ťažkosti nastávajú pri nadmernom pití. Alkohol sa totiž odbúrava v pečeni, kde zmenšuje zásoby glutatiónu, to je jedného z najdôležitejších antioxidantov ľudského tela. V prípade nedostatku tejto látky sa obmedzuje schopnosť pečene spracovať alkohol a vylúčiť ho von z tela. Okrem toho sa oslabujú možnosti vyliečenia zápalov v ľudskom tele. Chronický zápal je nebezpečný, pretože uvoľňuje do organizmu špecifické bunky, ktoré doslova rozkladajú kosti. Keďže rednutie kostí je rýchlejší proces než ich budovanie, nastáva problém. Nadmerná aktivita spomínaných škodlivých látok tak vedie k rednutiu kostí a napokon k osteoporóze.

Opíjanie ničí kosti

Nadmerné užívanie alkoholu prispieva aj k nízkej mineralizácii kostí, rozpadu kostí a zvýšenému riziku zlomenín. Existujú však aj výskumy, ktoré pohárik vína, piva, ale aj destilátu úplne nezavrhujú. Niektoré z nich tvrdia, že opatrná konzumácia alkoholu naopak podporuje zdravie kostí a môže viesť aj k zníženiu rizika zlomeniny bedrového kĺbu. Vedci v tomto výskume, ktorý sa uskutočnil po dobu viac ako troch desaťročí, skúmali tisícky mužov a žien po päťdesiatke.

Prekvapujúce je, že ľudia, ktorí si občas dopriali alkohol mali menšiu šancu zlomiť si bedrový kĺb oproti tým, ktorí sa „osviežujúcim“ drinkom vyhýbali úplne. Tieto výsledky však iní vedci berú s dosť veľkou rezervou. Spomínaný výskum sa totiž zameral na ľudí, ktorí neodmietnu pohár vína. U týchto ľudí sa nepredpokladá ihneď závislosť, práve naopak. Víno môžu používať ako doplnok napríklad k zdravej stredomorskej strave, a to k rybám, cestovinám, olivám a iným produktom typickým pre Stredomorie.

Kedy je alkoholu veľa a kedy málo?

Každý má zrejme inú mieru, ale predsa aj na túto tému existujú isté spoločné názory. Nízka a stredná konzumácia alkoholu je v tom prípade, ak ženy prijímajú približne 20 g etanolu denne a muži o 10 g etanolu viac. Pre porovnanie, pohár červeného vína v závislosti od jeho sladkosti môže obsahovať 10 – 12 g alkoholu. Napríklad červené víno môže byť prospešné pre ľudské zdravie z dôvodu obsahu fenolov, ktoré ovplyvňujú jeho chuť a farbu. Niektoré výskumy pritom ukazujú, že práve fenoly dokážu podporovať kvalitu kostí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #osteoporóza #rednutie kostí #zlomeniny