Odborník radí seniorom: Ako sa nestať obeťou trestného činu

Vynaliezaví podvodníci alebo násilníci z radu príbuzných. Aj tieto nebezpečenstvá často číhajú na starších ľudí, ktorí neraz v dobrej viere pomôcť druhým prídu aj o životné úspory. Prezident občianskeho združenia Spoločne proti kriminalite Mgr. Martin Chudý v rozhovore pre Pravdu prezrádza, ako sa majú seniori ubrániť pred podvodmi a násilnými tresnými činmi.

11.10.2020 06:00
debata (5)

Aké druhy trestných činov ohrozujú seniorov a prečo sa ľudia vo vyššom veku stávajú ich obeťami?

V ostatných rokoch sledujeme nárast násilnej trestnej činnosti páchanej na senioroch. Netreba však zabúdať ani na ekonomickú, či majetkovú trestnú činnosť. Mimoriadna situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu navyše spôsobila, že seniori vychádzajú z domovov menej často. Často s nimi bývajú aj iní, najmä mladší rodinní príslušníci, ktorí sú napríklad voči seniorom násilní, požadujú od nich časť dôchodku a podobne.

V ktorých situáciách sú seniori najviac ohrození trestnými činmi?

Sú viaceré druhy situácií, v ktorých bývajú seniori ohrození. V našom občianskom združení vnímame, že najohrozenejšie skupiny seniorov sú najmä osamelí seniori, ženy seniorky, seniori žijúci vo väčších mestách. Základné pravidlo, ktoré sa snažíme našim seniorom vždy opakovať je v prvom rade to, aby neverili cudzím ľuďom. Vysvetľujeme im, že ich v žiadnom prípade nemajú púšťať do svojich príbytkov a rovnako aj to, že nemajú reagovať na falošné telefonáty, dopisy, správy alebo e-maily od neznámych ľudí. V prípade, že už tak senior spravil, má bezodkladne kontaktovať nejakého rodinného príslušníka, priateľa alebo suseda. Opatrnosti nikdy nie je dosť.

Ako reaguje právny poriadok na ochranu seniorov. Je páchanie trestných činov na senioroch hodnotené prísnejšie pri vymeriavaní trestov?

Seniori sú podľa Trestného zákona takzvanými „chránenými osobami“, a to najmä z dôvodu vyššieho veku. Spolu so seniormi sú chránenými osobami napríklad aj deti a tehotné matky. Páchatelia trestnej činnosti zneužívajú práve vek, slabšie fyzické schopnosti ale aj dobromyseľnosť našich seniorov vo vlastný prospech. Žiaľ, naši seniori sa často boja trestnú činnosť nahlásiť, či už z dôvodu strachu, alebo keď páchateľ s nimi býva v spoločnej domácnosti alebo aj z dôvodu čo si budú ľudia na okolo nich myslieť. To znamená, že páchateľ trestného činu spáchaného na seniorovi, ktorý má viac ako 60 rokov nebude postihnutý normálnou, ale zvýšenou trestnou sadzbou. Vyšší trest má mať na páchateľov odstrašujúci efekt.

Aké taktiky používajú podvodníci pri senioroch na vylákanie peňazí?

V prípade, že ide o kombináciu násilnej a ekonomickej, majetkovej trestnej činnosti ide väčšinou o prípady, keď napríklad deti alebo vnúčatá vlastných seniorov vydierajú, fyzicky napádajú a oberú ich následne o úspory, pravidelne o časť či celý dôchodok alebo majú na seniora napísaný mobil, internet, káblovú televíziu a podobne a ten za nich nedobrovoľne tieto náklady platí. V rámci ekonomickej, majetkovej trestnej činnosti sú nám historicky dobre známe prípady tzv. “šmejdov”, ktorí relatívne sofistikovanými metódami predávali seniorom predražené hrnce, kuchynské potreby, elektroniku a podobne.

Ktoré taktiky používajú takzvaní šmejdi v súčasnosti?

Kreativita týchto podvodných skupín sa neustále mení a v poslednej dobe sa stretávame hlavne s podvodnými telefonátmi, ktoré sa dejú najmä v neobvyklé časy dňa, neskoro cez noc alebo nad ránom. Páchateľ sa vydáva za lekára, ktorý práve zachraňuje vnuka daného seniora a pokiaľ vnuk nedostane špeciálne lieky, tak zomrie. Počet telefonátov sa zopakuje viackrát po sebe, tak aby senior nemal šancu telefonovať niekomu inému, dostanú ho tak do stresu a paniky a v konečnom dôsledku tak od seniora vymámia peniaze na fiktívne lieky.

Známe sú aj prípady falošných úradníkov či policajtov.

Áno, klasické sú prípady rôznych podomových podvodníkov, ktorí sa vydávajú za elektrikárov, vodárov, smetiarov, sociálnych pracovníkov a podobne. Tak ako som už predtým spomínal, tu je dôležité byť ostražitý, rozprávať sa s danými osobami nanajvýš cez okno alebo retiazku na dverách a nevpúšťať ich dovnútra.

Sú seniori ohrození aj v digitálnom svete?

Medzi najnovšie prípady, ktoré sledujeme, patrí trestná činnosť súvisiaca s digitalizáciou a trestnou činnosťou páchanou cez internet. Za posledné roky vidíme vysoký nárast používania internetu práve vyššími vekovými kategóriami, čo žiaľ prináša aj trestnú činnosť.

Na čo si majú teda starší ľudia dávať pozor na internete?

Seniori si musia dávať pozor hlavne na podvodné e-maily a správy, kde ich rôzni cudzinci vyzývajú k zaslaniu peňazí na liečbu ich chorého syna a podobne. Tu vždy radím, aby si človek najprv pozrel z akej emailovej adresy email odišiel a pokiaľ sa v nej nachádza veľa čísel, nezmyselných znakov alebo má nejakú podozrivú koncovku napríklad .er a podobne tak môže e-mail obratom vymazať. Pokiaľ má aj napriek tomu pochybnosti, je dobré si spraviť fotografiu e-mailu na mobil a neposielať napríklad vnukovi na kontrolu celý e-mail, ktorý môže obsahovať škodlivý kód, ale iba samotnú fotku.

Čo by ste odporúčali seniorom, aby sa vyhli podvodníkom?

Podvodníci sú z roka na rok sofistikovanejší a ich schémy bývajú čoraz zložitejšie na odhalenie. Budem sa asi opakovať, ale ja vždy radím seniorom, aby neverili cudzím ľuďom. Samozrejme, všetci by sme chceli žiť v ideálnom svete, bez podvodníkov a s každým sa kamarátiť, tak to však nefunguje. V tomto prípade je dobré, ak sú seniori s niekým v pravidelnom kontakte, tiež je dobré sledovať správy, aby boli v obraze čo aktuálne sa v ich okolí deje. Pokiaľ však už dochádza k nejakým podvodom alebo inej trestnej činnosti je dobré, aby ihneď kontaktovali políciu. Počítačovo zdatní seniori so záujmom o túto tému si môžu pozrieť webstránky, ktoré sa venujú tejto problematike napríklad na www.prevenciakriminality.sk.

Aké programy ponúka verejnosti vaše občianske združenie a čomu sa aktuálne venuje?

Naše Občianske združenie – Spoločne proti kriminalite za už vyše 14 rokov venuje prevencii kriminality, vzdelávacej a publikačnej činnosti. Cestujeme po Slovensku a vzdelávame rôzne cieľové skupiny v oblasti predchádzania kriminality a reagovaní v rôznych situáciách. Tento rok nám koronavírus prekazil niektoré aktivity. Podarilo sa nám však v spolupráci s magistrátom mesta Pezinok zorganizovať koncert Simy Martausovej pred budovou korona vírusom ťažko skúšaného domova dôchodcov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku. Rovnako sme zabezpečili obedy a pitný režim pre pracovníkov v prvej línii na mieste odberu vzoriek na COVID-19 na základnej škole na Fándlyho ulici v Pezinku. Vzhľadom na to, že momentálna situácia nás obmedzuje v pohybe v teréne pripavujeme e-learningovú platformu na online kurzy, ďalej tematické rozšírenie našich aktivít o bezpečné používanie digitálnych technológií (internetová bezpečnosť) pre cieľové skupiny študentov a aj pre seniorov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #násilie #podvodníci