Seniori, viete ako sa vyhnúť jesennej únave? Tu je pár tipov

Dni sa krátia, slnečného svitu ubúda a rovnako ubúdajú aj sily. Ak sa chcete vyhnúť obávanej jesennej únave, nastal čas na zmenu. Zatiaľ čo pre leto boli typické ovocné a zeleninové šaláty, v chladnejšie dni treba do jedálnička zaradiť kaše, polievky a koreňovú zeleninu, ktoré organizmus zohrejú zvnútra.

18.10.2020 08:42
tekvica, jeseň Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Jedzte pravidelne

Pravidelné stravovanie je prospešné nielen pre žalúdok, ale aj pre trávenie. Mali by ste si ale dať pozor aj na zloženie jedálnička. „V jesennom a zimnom období si dajte záležať na tom, aby jedlá, ktoré konzumujete, boli vždy teplé. Dokonca aj raňajky a večera,“ zdôrazňuje odborníčka na výživu Zdenka Havettová. Ak ste si počas leta dopriali veľa čerstvej zeleniny ako uhorky, či paradajky, šalátov, ovocia, melónov, je čas na zmenu. Do svojho jedálnička zaraďte teplé raňajky, ktoré môžete ochutiť zaváraninami či džemom. Večerný šalát môžete vymeniť napríklad za polievku.“

Čas na polievku

Jesenné obdobie je na dlho varené polievky ako stvorené a pripravovať by sme si ich mali aspoň raz za týždeň. Okrem toho, že príjemne zahrejú počas chladnejších jesenných dní, sú tiež ľahko stráviteľné a posilnia váš imunitný systém. Jednoduchú zeleninovú polievku si dokáže doma uvariť úplne každý. Stačí v dostatočnom množstve vody nechať dve až štyri hodiny variť mrkvu, zeler, petržlen, pór s mletým koriandrom, rascou a semiačkami senovky gréckej. Hotovú polievku treba dochutiť soľou a čiernym korením a na záver pridať petržlenovú vňať. Ako obmenu základného receptu môžete pridať mäso či strukoviny.

Jedzte viac miestnej zeleniny a ovocia

Do jedálnička by ste jednoznačne mali zaradiť ovocie a zeleninu, ktoré sú stále dostupné vo vašom regióne. „Skvelou potravinou je v tomto období tekvica hokkaido, ktorú viete pripraviť na viacero spôsobov. Dá sa z nej uvariť polievka, prívarok, ale veľmi dobre chutí aj pečená,“ uvádza príklad odborníčka. Čoskoro tiež príde čas kvasenej zeleniny, pohánky, zemiakov, jabĺk, sušeného i zaváraného ovocia.

Choďte spať skôr

Počas letných večerov bývame hore dlhšie, veď vonku je zvyčajne dlho svetlo aj teplo. S príchodom jesene sa ale začne skoro stmievať. „Ak chceme byť zdraví a mať dostatok energie, mali by sme žiť v súlade s prírodou a ročnými obdobiami. V tomto prípade to znamená ísť skôr spať. Najmä ak bývate často unavení a vyčerpaní, odporúčam ísť spať najneskôr pred polnocou,“ pripomína Zdenka Havettová.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #strava #depresia #seniori #jeseň #jedálniček