Počuli ste už o štyroch druhoch starnutia?

Vrásky netrápia ľudí v rovnakom čase a tým istým spôsobom. Vedci v pôsobivom výskume prišli na to, prečo každý človek starne inak ako jeho rovesník. Výsledky pokusu stoja za to.

07.11.2020 06:00
starnutie, dôchodcovia Foto:
Ku kľúčovým faktorom, ktoré môžeme v prípade starnutia ovplyvniť, patrí predovšetkým úprava stravy a cvičenie.
debata

Ako starnem ja a ako ty?

Kontrolované starnutie má bližšie k realite než snom. Odborníci zo Stanfordskej univerzity sa podujali na zisťovanie príčin spomínaného procesu a na základe toho odporúčajú všetkým úpravu životného štýlu. Štúdia, ktorú zverejnil Natur Medicine sa zameriava na molekulárnu úroveň starnutia. V spomínanom výskume vedci rozdelili ľudí do takzvaných štyroch „ageotypov“. Ide o akési spôsoby biologického starnutia. Podľa nich tak rozoznávame imunitný, obličkový, pečeňový a metabolický typ.

Každý má inú rýchlosť opotrebovania

Vedci sledovali vyše 40 zdravých ľudí počas obdobia dvoch rokov. Zamerali sa predovšetkým na podrobnú analýzu krvných a iných biologických vzoriek, pričom najväčší dôraz dávali na molekulárne zmeny buniek. Dospeli k zaujímavému výsledku. „Ľudia starnú rôznou rýchlosťou. Dôležité je aj to, že starnú aj iným spôsobom,“ vysvetlil pre portál nbcnews.com autor projektu, profesor genetiky Michael Snyder.

Kde v tele to škrípe najviac

Podľa spomínaných ageotypov sa dá napríklad zistiť, kde je najaktívnejší proces starnutia v ľudskom tele. Šéf výskumu sa domnieva, že ľudia z takzvanej metabolickej skupiny majú s pribúdajúcim vekom vyššie riziko vzniku cukrovky a práve táto oblasť je pre nich kritická aj z hľadiska rýchlejšieho opotrebovania organizmu. Imunitné typy trápia skôr zápaly a sú náchylnejšie na infekcie a poruchy obranyschopnosti organizmu. Posledné dva typy, pečeňový a obličkový majú ťažkosti s týmito telesnými orgánmi. Hovorí sa, že existuje ešte piaty typ starnutia, ktorý zohľadňuje srdce. Ľudia z tejto skupiny majú väčšie riziko infarktu.

Načúvajme varovným signálom

Niektorí účastníci výskumu sa ocitli dokonca vo všetkých štyroch skupinách, čo pre nich znamenalo vyššie riziko starnutia ako u ostatných ľudí z výskumnej vzorky. Autor štúdie Snyder sa domnieva, že ak by každý z nás poznal svoje „osobné starnutie“, bolo by jednoduchšie sa zamerať na potlačenie príznakov spojených s pribúdajúcim ve­kom.

Kedy treba viacej vitamínov a menej slaného

Ku kľúčovým faktorom, ktoré môžeme v tomto prípade ovplyvniť patrí predovšetkým úprava stravy a cvičenie. Napríklad, imunitné typy ľudí musia dávať väčší dôraz na stravu bohatú na vitamíny, ktoré bojujú proti zápalom a metabolické typy by mali z jedálnička vynechávať mastné, slané a príliš sladké jedlá. Ako vlastne zistíme, do ktorého typu starnutia patríme? V prípade častého výskytu vírusových ochorení, zápalov ďasien, kožných ochorení ide o imunitný typ. Problémy s trávením prezrádzajú metabolické starnutie. Ťažkosti s močením a krvotvorbou zase patria do pečeňovej a obličkovej skupiny.

Video
Dobrá imunita je v čase pandémie veľmi dôležitá. Posilniť si ju môžete aj týmto skvelým receptom. Ryby obsahujú dôležité vitamíny a stopové prvky ako selén, zinok, vápnik, železo, jód či vitamíny A, B a D, ale aj omega-3 mastné kyseliny. Tým, že Losos od Ryby Košice prechádza hĺbkovým mrazením krátko po výlove, zachováva si svoje nutričné hodnoty. Vďaka vákuovému baleniu si udržuje farbu, arómu a chuť. Navyše, filety sú balené samostatne, preto nemusíte rozmrazovať celé balenie, ale len potrebné množstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #metabolizmus