Koľko kávy denne pomáha starším ľuďom?

Čierny mok poteší zdravie seniorov. Viaceré svetové štúdie sa zhodujú, že jedna alebo dve šálky tohto lahodného nápoja znižujú riziko vzniku zápalu, cukrovky a porúch mozgu.

08.11.2020 06:00
seniori, dôchodcovia, smiech, káva, čaj Foto:
Káva sa okrem stimulačného kofeínu pýši aj vysokým množstvom antioxidantov.
debata

Káva prospieva zdraviu starších ľudí. Štatistiky hovoria, že pozitívne účinky na ľudské telo pociťujú až dve tretiny Američanov, ktorí si radi doprajú spomínaný horúci nápoj. Nedávna talianska štúdia sa zase zamerala na vplyv účinnej látky kávy, kofeínu, na diabetes 2. typu. Výskum sa uskutočnil na vzorke približne 1500 ľudí vo veku od 65 do 84 rokov a trval vyše troch rokov. Odborníci dospeli k záveru, že mierna konzumácia kofeínu, ktorá zodpovedá asi jednej až dvom šálkam kávy denne pomáha mozgu seniorov zvyšovať citlivosť na inzulín. Ide o hormón, ktorý sa spája s cukrovkou. Vedci sú presvedčení, že spomínaná dávka povzbudzujúceho nápoja dokáže chrániť mozog starších ľudí aj pred stratou pamäti či demenciou.

Lepšia pamäť, vyššia ochrana mozgu

Káva sa okrem stimulačného kofeínu pýši aj vysokým množstvom antioxidantov. Ide o látky, ktoré chránia telo pred oxidačným stresom, zápalom a niektorými druhmi nádorových ochorení. Škandinávske štúdie pátrajú ďalej a presviedčajú ľudí o tom, že seniorov chráni káva aj pred vznikom progresívnej chorobe centrálneho nervového systému známej ako Parkinsonova choroba. V tomto prípade sa výskum uskutočnil na vzorke asi 1400 ľudí, ktorí každý deň vypili tri a viac šálok kávy. Výsledky prekvapili. Pravidelní konzumenti čierneho moku mali až o 65 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku demencie oproti tým, ktorí kávu nemajú príliš v obľube.

Zápal vraj nemá šancu

Kofeín bojuje aj proti chronickému zápalu, ktorý sa niekedy spája s procesom starnutia a môže u starších ľudí spôsobiť srdcovocievne ochorenia. Vedci zo Stanfordu skúmali asi stovku účastníkov klinických štúdií a zameriavali sa na pôsobenie kávy na dlhovekosť. Uvedená štúdia spájala zápalový proces s vyššou úmrtnosťou, a to najmä na kardiovaskulárne choroby. Vedci sa totiž domnievajú, že až 90 % všetkých chorôb v starobe sa spája s chronickým zápalom, ktorý vedie k vzniku rakoviny, depresie, Alzheimerovej choroby i demencie. Výskumy ukazujú, že zápalový proces je nižší u starších ľudí, ktorí pravidelne pijú kávu.

Dve strany jednej mince

A preto aj v súvislosti s pitím kávy existujú isté zdravotné riziká. Jedným z nich je zvyšovanie krvného tlaku. Ak ide o seniorov s nízkym krvným tlakom, káva neškodí. V opačnom prípade môže narobiť problémy. Odborníci varujú, že pri opakovanom zvyšovaní krvného tlaku dochádza k väčšej pravdepodobnosti vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Nadmerné pitie voňavého nápoja spolu s jedlom spôsobuje nižšie vstrebávanie železa do tela. Železo je minerál, ktorého nedostatok sa u starších ľudí spája s podvýživou.

Video
Populárny taliansky dezert, ktorý nemá ešte ani 100 rokov

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pravé Tiramisu na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #cukrovka #zápal #káva