Prečo by si mali seniori okoreniť život kurkumou?

Vyzývavá zlatistá farba indického korenia padne ihneď do oka. Zatiaľ čo zraku lahodiace zafarbenie kurkumy teší zmysly, jej výživné látky dokážu pomáhať najmä starším ľuďom pri riešení viacerých zdravotných problémov. Jedným z nich je aj zápal, ktorý sa podpisuje pod väčšinu ťažkostí seniorov.

14.11.2020 06:00
kurkuma, korenie Foto:
Kurkumín má silné antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým potláča zápaly v ľudskom tele.
debata

Kolískou tejto rastliny je India a pestovať sa zvykne aj v niektorých častiach Ázie. Kľúčovou látkou spomínanej koreniny je kurkumín, ktorý sa vie účinne popasovať so zápalmi v ľudskom tele, a to od infekcie ďasien až po srdcové ochorenia. Vedci nevedia odhadnúť aké množstvo tohto korenia je potrebné konzumovať počas dňa. Predpokladá sa, že neuškodí približne polovica čajovej lyžičky. I napriek viacerých benefitom to však s užívaním kurkumy netreba preháňať, keďže zvykne vo veľkom množstve dráždiť žalúdok, spôsobuje hnačky a nevoľnosť.

Proti nádche i alergii

Pre jesenné obdobie je typický nárast infekcií dýchacích ciest, napríklad v podobe nádchy, výtoku z nosa a obťažujúceho svrbenia. Kurkumín má silné antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým potláča zápaly v ľudskom tele. Nápomocný je aj pri liečbe alergií a sennej nádchy. Mini štúdia na zvieratách preukázala, že táto účinná látka znižuje tvorbu histamínu, ktorý je zodpovedný za prejavy alergických reakcií.

Aby srdce bilo pravidelne

Protizápalové živiny však toho dokážu omnoho viac, čo ocenia najmä ľudia so srdcovými problémami. V tomto prípade má kurkuma preventívne pôsobiť proti vzniku diabetickej kardiomyopatie a účinne upravuje aj srdcový rytmus. Nedávny výskum, ktorý sa zaoberal pôsobením kurkumínu na rakovinové bunky dokonca potvrdil, že znižuje aktivitu nádorových buniek a tým predchádza vypuknutiu rakoviny zažívacieho traktu či kože. Starších ľudí trápia často aj zápaly ďasien, ktoré pomáha zmierňovať kurkuma vďaka svojim protizápalovým a protiplesňovým účinkom.

Prevencia proti zlyhaniu srdca

Kardiovaskulárne ochorenia sú podmienené aj zvýšeným cholesterolom. Rozdeľuje sa zvyčajne na dve základné skupiny, a to podľa jeho pôsobenia, na dobrý (HDL) a zlý (LDL) cholesterol. Druhý menovaný sa ukladá na stenách ciev, zužuje ich, pričom tento stav môže vyústiť do srdcového infarktu. Bádanie, ktoré sa týka účinkov kurkumínu na hladiny cholesterolu je stále ešte len v plienkach. Ukazuje sa však, že kurkuma má predsa len istý potenciál pri znižovaní obsahu tukov v krvi.

Keď bolia kĺby, pomáha kurkuma

Príjemnou správou je schopnosť kurkumínu zmierňovať bolesť spôsobenú artrózou, čiže zápalovým ochorením kĺbov. Jedna zo štúdií presviedča, že kurkuma dokáže počas štvortýždňového užívania zmierňovať spomínané bolesti podobne ako látka zvaná glukosamín, ktorý sa používa na liečbu kĺbov, potláčanie zápalov, hojenie šliach, väzov a chrupaviek. Nejde však len o fyzické bolesti, s ktorými si vie poradiť kurkuma. Svoje miesto si dokáže nájsť aj v rámci prevencie porúch nálady, ktoré sú v podobe depresií a úzkosti typické pre jesenné obdobie.

Video
Slovenská sochárka Jana Brisudová pripraví zdravú panvičku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #zápal #srdce #alergie #kurkuma