Keď sa srdce poďakuje za kúsok čokolády

Konzumácia sladkej pochúťky znižuje riziko vzniku srdcového infarktu až o 8 %. Výskumy presviedčajú, že pravidelné pochutnávanie si na čokoláde dokáže okrem kardiovaskulárnych problémov potlačiť aj nebezpečné zápaly v ľudskom tele.

15.11.2020 06:00
tmavá čokoláda, horká čokoláda Foto:
Čokoláda je sľubnou prevenciou chorôb koronárnych artérií.
debata (2)

Prevencia chorôb v starobe

Srdcový infarkt. Nepriateľ číslo jeden starších ľudí. V dôsledku pribúdajúcich rokov, horšieho životného štýlu a nedostatku pohybu dochádza k upchávaniu ciev takzvaným zlým cholesterolom. Označuje sa tiež skratkou LDL (low density lipoprotein) a na svedomí má predovšetkým zužovanie ciev, ktoré často vyústi do infarktu srdcového svalu. Vedci sa preto snažia prísť na preventívne riešenie tohto stavu. Zišlo im na um, že čokoláda by mohla vďaka svojim blahodarným účinkom na ľudské zdravie ochrániť aj náš najcennejší telesný orgán.

Koniec zápalom i infarktu?

Viaceré výskumy sa uskutočnili spolu na takmer 350-tisíc ľuďoch po dobu deviatich rokov. Odborníci sa zamerali najmä na stravovacie návyky účastníkov prieskumu a zvlášť sa zaoberali jedením tmavej kakaovej maškrty. Štúdia ukázala zaujímavé výsledky. Ľudia, ktorí každý deň jedli malú dávku čokolády mali o 8 % nižšie riziko vzniku srdcového infarktu oproti tým, ktorí sa vyhýbajú konzumácii tejto dobroty. Predpokladá sa, že za zázračnými účinkami horkej pochúťky stoja predovšetkým výživné látky, ktoré dokážu potláčať zápaly v ľudskom tele.

Sladkosť proti zlému cholesterolu

Ideálnym pomocníkom v boji proti srdcovocievnym ochoreniam je najmä tmavá čokoláda s vysokým podielom kakaa v sušine. Horká dobrota sa pýši vyšším obsahom flavonoidov, polyfenolov, ale i obsahom metylxantínov a kyseliny stearovej. Ide o zlúčeniny, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti a účinne bojujú aj proti ukladaniu zlého cholesterolu na stenách ciev. Okrem toho prispievajú k zvyšovaniu hladín takzvaného dobrého (HDL) cholesterolu v krvi.

Ktorú čokoládu si vybrať?

Vedúci štúdie Chayakrit Krittanawong je presvedčený, že čokoláda pomáha udržiavať zdravie srdcových tepien. „Čokoláda je sľubnou prevenciou chorôb koronárnych artérií, i keď je potrebné vykonať ďalší výskum,“ zdôrazňuje. Rozdiel v zdravotných prínosoch je najmä v súvislosti s druhom samotnej čokolády. Horká obsahuje vyšší podiel kakaa, pričom mliečna čokoláda má viacej mliečnej zložky a cukru. V tomto prípade platí priama úmera, že čím väčší je podiel kakaa, tým je čokoláda zdravšia.

Horká je dobrá pre cukrovkárov

Vedci sa zároveň domnievajú, že ďalšie zbytočné kalórie z pridaného cukru, smotany či mlieka môžu spôsobovať nadváhu a obezitu. Zároveň, mlieko znižuje antioxidačné schopnosti kakaa, ktoré sú potrebné pri potláčaní zápalov a v boji proti oxidačnému stresu. Čokoláda sa môže pochváliť aj znižovaním výskytu srdcovocievnych chorôb u ľudí s cukrovkou 2. typu. Diabetes zhoršuje u pacientov prietok krvi, čo vedie k problémom s cievami a srdcom. Jedna z rozsiahlych štúdií tvrdí, že pravidelná pitie kakaa napríklad zmierňuje bolesti pri chôdzi, ktoré sú spojené s ochorením periférnych ciev.

Viac kalórií, ale i zdravia

Kvalitná horká čokoláda má viac ako 60 % kakaa. Z hľadiska množstva energie nejde o diétnu potravinu. Kúsok tejto maškrty o hmotnosti napríklad 30 gramov má okolo 150 kilokalórií. Najväčšiu časť, 12 – 13 g tvoria tuky a sacharidy približne v rovnakom pomere. Bielkovín je v horkej čokoláde pomenej, a to asi 2 gramy. Pri vyššom množstve kakaa v tejto potravine sa znižuje obsah sacharidov, a naopak.

Zinok a selén proti infekciám

Čokoláda je bohatá na viaceré mikroživiny. Z vitamínov v nej dominujú vitamíny skupiny B a vitamín K. Prvá spomínaná skupina výživných látok je potrebná pre správny metabolizmus tukov, cukrov a na správne fungovanie nervového systému. Vitamín K sa podieľa na zdravej krvotvorbe a zrážanlivosti krvi. Okrem toho sa čokoláda chváli vyšším množstvom minerálov, a to horčíka, mangánu, železa i medi. Zastúpený je aj zinok a selén, ktoré sú potrebné na správne fungovanie imunitného systému.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #cholesterol #srdcovo-cievne ochorenia