Seniori: Chceme zostať doma

Na Slovensku zúfalo chýbajú opatrovateľky. Populácia starne a problém bude čoraz vypuklejší. Situáciu nezlepšuje ani fakt, že opatrovateľom môže byť aj príbuzný. Navyše ľudia v seniorskom veku by najradšej zotrvali v domácom prostredí čo najdlhšie.

26.11.2020 06:00
ruky, senior, opatrovanie, láska, pomoc Foto:
80 % opýtaných si želalo, aby o nich bolo postarané doma.
debata

Podľa výsledkov reprezentatívneho prieskumu Nadácie na podporu sociálnych zmien (SOCIA) by až 93 percent Slovákov a Sloveniek chcelo v prípade výrazného zhoršenia svojho zdravotného stavu starostlivosť v domácom prostredí. Iba sedem percent by si zvolilo pobytové zariadenie sociálnych služieb. Vysielajú tak silný odkaz rezortu práce a zdravotníctva, ktoré pracujú na reforme dlhodobej starostlivosti, aby podporili prechod na komunitné služby a posilnili sociálnu a zdravotnú podporu v domácom prostredí.

Prieskum na vzorke tisíc ľudí zisťoval preferencie ohľadom starostlivosti v prípade, že by zostali odkázaní na pomoc iných oni alebo im blízky človek. „Výsledky prieskumu nám jasne ukazujú to, čo už dlho tvrdíme. Ak by služby mali vyzerať podľa želaní ľudí, umožnili by im zostať doma medzi svojimi blízkymi. Sociálne služby by mali flexibilne reflektovať meniace sa potreby ľudí. Teraz je výnimočný čas. Začína sa diskusia o zásadných reformách na Slovensku a využití veľkých objemov financií z Európskej únie, aby sme zvládli ako spoločnosť výzvy, ktoré sú pred nami,“ vysvetľuje zámer prieskumu Mária Machajdíková z nadácie SOCIA.

Na otázku, čo je hlavným dôvodom výberu domáceho prostredia, vyše tretina (37 %) ľudí odpovedala, že je to prirodzené prostredie – „doma je doma“. Pre štvrtinu opýtaných (25 %) je zasa dôležité to, aby zostali čo najbližšie k rodine.

Domáce prostredie by si ľudia vybrali aj v prípade starostlivosti o dieťa, ktorému by sa výrazne zhoršil zdravotný stav, aj v prípade starostlivosti o seniorov. Ak by sa rodičia mali rozhodovať o starostlivosti o svoje dieťa, ktorého zdravotný stav by sa natoľko zhoršil, že by bolo odkázané na každodennú pomoc iných, až 95 % by si vybralo starostlivosť v domácom prostredí. Aj v prípade seniorov by si 80 % opýtaných želalo, aby o nich bolo postarané doma.

„Ak chceme, aby boli rodiny reálne začlenené do spoločnosti a rodičia detí mohli byť zamestnaní, potrebujeme, aby sa rezorty práce, zdravotníctva a školstva dohodli na zriadení komplexnej služby a financovali ju,“ dopĺňa výsledky prieskumu Monika Fričová z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením.

„Súčasná vláda si dala veľké predsavzatia. Nemala by otáľať, ale využiť situáciu. Ak budeme mať dobre nastavený systém a podporíme všetky dostupné možnosti starostlivosti v domácom prostredí, ľudia môžu ostať čo najdlhšie v prirodzenom prostredí. Zároveň tým môžeme znížiť dopyt po pobytových službách, ktoré majú nedostatok miest,“ uzatvára Lýdia Brichtová z Nezávislej platformy SocioFórum.

Ak je teda váš príbuzný odkázaný na opatrovateľskú službu, treba o ňu písomne požiadať. Obec vykonáva zdravotnú a sociálnu posudkovú činnosť a jej výsledkom je rozhodnutie o odkázanosti, respektíve neodkázanosti na opatrovateľskú službu. Opatrovateľom však môže byť aj príbuzný. V tomto prípade však treba podať žiadosť na úrad práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opatrovateľské služby