Ktoré vitamíny spomaľujú starnutie?

Brokolica, citrusy, ale aj ryby či semená rastlín. Potraviny, ktoré majú veľký potenciál v rámci anti-aging stravovania. Ide o spôsob úpravy stravy, pri ktorej sa zameriavame na konzumáciu vitamínov bojujúcim proti vráskam, suchej pokožke či pigmentovým škvrnám. Ktoré z vitamínov sú najlepšie pre starších ľudí?

17.11.2020 06:00
orechy, šalát, zelenina Foto:
Skvelým zdrojom vitamínu C je akákoľvek zelenina či ovocie.
debata

Synonymum mladosti a vitality

Vitamín E má viacero zaujímavých označení, ktoré už na prvý pohľad prezrádzajú jeho vlastnosti. Poznáme ho ako elixír či vitamín mladosti. K jeho základným funkciám patrí ochrana pokožky pred ultrafialovým žiarením, ale aj bunkových membrán. Staršie dámy ocenia vitamín E najmä pre jeho zvlhčujúce schopnosti, čím zmierňuje suchú pokožku a udržiava v nej dostatok vlhkosti. Spomínaná mikroživina má pozitívny vplyv aj na redukciu takzvaných stareckých škvŕn, ktoré sa zvyknú tvoriť najmä vo vyššom veku. Ideálnym zdrojom vitamínu E sú predovšetkým potraviny s vysokým podielom rastlinných olejov. Patria k nim semená rastlín, orechy, ale aj obilniny a výborným zdrojom „éčka“ je tiež avokádo. Netreba zabúdať ani na morské mastné ryby. Vitamín E funguje efektívnejšie v kombinácii s vitamínom C, kedy dochádza k zvyšovaniu anti-aging efektu.

Lepšia pružnosť pokožky

Vitamín C sa považuje za základnú látku, ktorá udržiava imunitný systém v dobrej kondícii. Jeho vlastnosti sa však zďaleka neobmedzujú len na ochranu tela pred vírusmi či infekciami. Vitamín C je považovaný za silný antioxidant, ktorý znižuje oxidačný stres v ľudskom tele. Pod vplyvom oxidačného stresu spôsobeného životným prostredím, zlým stravovaním, alkoholom či fajčením, dochádza k starnutiu pokožky. Vitamín C potláča tvorbu voľných radikáloch a redukuje tvorbu vrások a ochabovanie mimických svalov.

Zaujímavé je aj to, že „céčko“ podporuje tvorbu kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá zabezpečuje pružnosť, hladkosť a pevnosť pokožky. S pribúdajúcim vekom dochádza k prirodzenej strate kolagénu. Skvelým zdrojom vitamínu C je akákoľvek zelenina či ovocie. Kivi, citrusy, listová či koreňová zelenina zabezpečenia dostatočné množstvo tohto vitamínu počas celého dňa. Odporúčaná denná dávka sa u starších ľudí podobne ako u fajčiarov pohybuje na úrovni 100 mg na deň. Vedci upozorňujú, že ak prijímame vitamín C vo výživových doplnkoch, naraz vraj dokážeme využiť nie viac ako 250 mg naraz.

Ochráni pleť i oči pred starnutím

Oranžové, žlté, červené či fialové ovocie a zelenina. Pýšia sa vysokým množstvom farbiva známeho pod označením beta-karotén. Ide o provitamín, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Rovnako ako vitamín E chráni pokožku pred negatívnym vplyvom ultrafialového žiarenia a zlepšuje prirodzené sfarbenie pokožky. Vitamín A zlepšuje pružnosť, kvalitu pokožky a má priaznivý vplyv na spomaľovanie starnutia.

U starších ľudí sa oceňuje aj jeho schopnosť chrániť zrak pred poškodením a vznikom očných chorôb, ktoré trápia najmä seniorov. Beta-karotén opravuje tiež poškodené kožné tkanivo. Vo všeobecnosti je známe, že túto látku by sme mali prijímať najmä z prírodných zdrojov ako sú napríklad sladké zemiaky (batáty), mrkva, hokkaido tekvica, oranžová či žltá paprika, marhule alebo mango. Fajčiari by mali využívať spomínané prírodné zdroje tejto látky, aby u nich pri umelých náhradách nedochádzalo k zvyšovaniu rizika rakoviny pľúc.

Video
Slaná verzia ryžového nákypu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #Ryby #brokolica #anti-aging #semená rastlín