Ako môžu susedské vzťahy prekaziť podvody na senioroch

Podomoví podvodníci či takzvaní „šmejdi“ sa najčastejšie zameriavajú na najzraniteľnejšiu skupinu ľudí, seniorov. Problematike zníženia násilia a podvodov páchaných na senioroch sa už od roku 2013 venuje Seniorské informačné centrum.

21.11.2020 12:00
šmejdi, predaj, zmluva, podpis, Foto:
Seniori už nestačia vnímať mnoho informácií, ktorými ich šmejdi zasypú a vnímajú len jednu informáciu a to, že momentálne ušetria.
debata

Spomínané aktivity realizuje formou národných kampaní a osvetovými aktivitami. Na základe skúseností získaných priamo od starších ľudí navrhli zaujímavý projekt s názvom Dôveruj, ale preveruj. Viac o ňom prezrádza v rozhovore pre Pravdu Miroslav Bertovič zo Seniorského informačného centra.

Aké sú základné ciele tohto projektu?

Cieľmi projektu sú najmä eliminácia násilia a podvodov páchaných na senioroch, skvalitnenie osvety a pomoci pre seniorov, vytvorenie funkčného systému pomoci a poradenstva vytvorením poradenských centier a webovej stránky, scitlivenie širokej verejnosti spojenej s motiváciou pre jej zapojenie do prevencie kriminality cestou skvalitnenia susedskej pomoci.

Projekt má tri hlavné formy. Na čo sa zameriavajú?

Projekt sme riešili informačnými aktivitami distribúciou jednoduchých návodov pomoci seniorom, odbornými stretnutiami so seniormi v regiónoch sme vytvorili informačné a vzdelávacie brožúry pre vyškolenie budúcich krajských koordinátorov pomoci seniorom. V rámci projektu boli dôležité tri formy výstupov: vytvorenie seniorských informačných centier, jednotnej informačnej web stránky pre celú SR a vyškolenie už uvedených seniorských koordinátorov. V tomto projekte sme špeciálne zamerali na tzv. „susedskú ľahostajnosť“ a teda scitlivenie verejnosti k tejto problematike a skvalitnenie susedských vzťahov a ich účinkov priamo voči seniorom.

Ako v praxi vyzerá funkcia seniorského koordinátora. Kto sa ním môže stať?

Seniorský koordinátor musí byť osobnosť s vyrovnaným vzťahom k potrebám seniorov. Väčšinou sú to ľudia, ktorí sa dobrovoľnícky venujú organizácii pomoci seniorom. V rámci školenia v našom projekte sa dozvedeli najmä ako postupovať v prípade násilia, a to aj pri rodinnom násilí a ako pomôcť seniorom.

Aké výsledky doteraz priniesol uvedený projekt a ako na neho reagujú samotní seniori?

Máme veľmi priaznivé ohlasy a otvorené dvere do všetkých regiónov SR, kde majú aktívne seniorské kluby. Tým, že majú záujem o ďalšie edukačné projekty tak hľadáme aj my možnosti podpory našej činnosti. Preto sme sa rozhodli nadviazať na dobré výsledky tohto projektu a realizovať projekt vzdelávacieho typu proti diskriminačným praktikám voči seniorom.

V projekte sa zvlášť venujete susedskej ľahostajnosti. Prečo je tento problém nebezpečný pre seniorov a ako mu môžu čeliť?

Niekedy sa obyvatelia domov, bytov poznali a roky prežili vo svojom prostredí, svojom bývaní spoločne dobré aj zlé. Dnes už tomu tak nie je. Seniori už nestíhajú ani zaznamenať stále meniacich sa susedov, a to nielen v panelákových typoch domov, ale ani na vidieku. Ľudia sú mobilní, dochádzajú za prácou doma a v zahraničí a byty môžu predať alebo prenajať. Seniori ani nestíhajú zaznamenať čo sú to za „noví“ obyvatelia. Pretože susedia sa nezaujímajú o svoje okolie, o obyvateľov, ktorí sú už v mnohých prípadoch odkázaní na pomoc, tak môže dôjsť k násiliu voči seniorom aj zo strany rodiny (syn, dcéra, manžel, vnuci a pod.) a tí kvôli tomu, že sa hanbia priznať môžu byť týraní a aj okrádaní.

Podobne hrozí seniorom nebezpečenstvo aj zvonku, nielen z rodiny?

To isté môže nastať od cudzích ľudí a sused, ktorý nepozná svoje okolie nepomôže hneď, ak vie, že senior už nie je schopný brániť sa a idú k nemu cudzí ľudia. Možno by stačila krátka chvíľa pri seniorovi, aby nebol sám najmä s cudzími ľuďmi a vyriešili by sa niektoré situácie s cieľom okradnúť seniora alebo keby sused zavolal niekoho z rodiny k seniorovi, aby nebol s cudzím človekom sám.

Dôvera a preverovanie v rámci projektu sa spája najmä s podvodníkmi a tzv. šmejdami, ktorí si často vyhliadnu ako svoju obeť práve seniorov. Prečo je práve táto skupina najčastejšie ohrozovaná majetkovými trestnými činmi?

Seniori už nestačia vnímať mnoho informácií, ktorými ich šmejdi zasypú a vnímajú len jednu informáciu a to, že momentálne ušetria. Viac ich väčšinou ani nič nezaujíma. Napríklad ich treba naučiť, aby ihneď nič nepodpisovali, žiadne zmluvy, žiadne objednávky.

Na čo by si ešte mali seniori dávať pozor špeciálne pri šmejdoch a rôznych podomových podvodníkoch?

Seniori by nemali nikoho cudzieho vpúšťať do bytu a počúvať napríklad na slovo „akcia“. Nerozhodovať sa hneď, ale poradiť sa s dôveryhodnou osobou.

Na vašej webovej stránke ponúkate aj základné rady pre dobrých susedov, ktoré slúžia na ochranu seniora. Ako sa majú seniori chrániť?

Príručka obsahuje časť venovanú bezpečnej domácnosti, kde sú uvedené dobré rady, ktoré treba realizovať v bývaní seniorov. Ide o zamykanie domu, nepravidelné vychádzky z domu, neinformovanie cudzích ľudí, kam senior ide a iné.

Kde sa môžu seniori a aj ostatní záujemcovia dozvedieť viac o projekte, prípadne na ňom participovať?

Vo viacerých krajoch SR máme vytvorené seniorské informačné centrá, ktoré vyvíjajú aktivity obdobné v projekte. Stále je k dispozícii webová stránka projektu www.seniorinfo.sk. V súčasnosti sa pripravujeme na vzdelávací projekt najmä pre seniorov zameraný k problematike diskriminácie. Názov projektu je Vek nemôže byť dôvodom k diskriminácii, kde sa budeme opäť venovať aj niektorým formám psychického násilia. Seniorom môžeme priamo aj ponúknuť cez projekt Združenia Lesníčiek aj právnu pomoc zadarmo na základe spolupráce v projekte Pomôžeme, poradíme. Záujemcovia o spoluprácu v rámci projektov sa nám môžu ozvať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šmejdi #podvodníci #podomový predaj