Čo robiť, keď škrípu rodinné vzťahy?

Počas izolácie z dôvodu druhej vlny šírenia ochorenia COVID-19 sa vyplavujú na povrch viaceré neriešené rodinné problémy. To, ako prežiť napäté obdobie v rodine, ale aj ako sa nastaviť na budovanie lepších vzťahov vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu ICF akreditovaná koučka a šéfka kreatívneho centra Vitaja Mária Drahošová.

22.11.2020 10:00
rodina Foto:
Každá rodina má svoje špecifiká. V dnešnom tempe môže byť pre rodiny náročné spoločné trávenie času a udržiavanie rodinných rituálov, ktoré stmeľujú, a to vedie o odcudzeniu.
debata

Prečo sú pre človeka dôležité dobré vzťahy v rodine a ako dokážu vplývať na jeho pohodu a celkové zdravie?

Dobré vzťahy všeobecne sú pre človeka ako spoločenskú bytosť dôležité. Vzťahy v rodine sú zvlášť dôležité preto, že rodina poskytuje zázemie, ochranu, prijatie a lásku. To od nej všetci očakávame a podľa možností sa snažíme aj prinášať. Ak to dobre funguje, sme v pohode a tá prispieva k nášmu zdraviu. Ale povedzme si úprimne, málokde je to ideálne. A práve, keď prichádzajú problémy, odrazí sa to na našom zdraví.

Medzi akými členmi rodiny vznikajú najčastejšie konflikty a prečo je tomu tak?

Každý z nás je iný, líšime sa v názoroch, máme osobné priority a individuálne potreby, mení sa aj svet okolo nás a každý deň majú na nás vplyv milióny vecí. Toto všetko sa odráža aj na našich vzťahoch. Preto sa nedá jednoznačne povedať, že problematickejší je vzťah otca a syna, alebo matky a dcéry, alebo že častejšie sú medzigeneračné konflikty.

Aké druhy konfliktov sú typické pre vzťahy v rodine?

Každá rodina má svoje špecifiká. V dnešnom tempe môže byť pre rodiny náročné spoločné trávenie času a udržiavanie rodinných rituálov, ktoré stmeľujú, a to vedie o odcudzeniu.

Ako sa prejavujú konflikty v rodine, kde je jej členom aj senior?

Dobrá komunikácia je základné východisko, ktoré vedie na správnu cestu budovania zdravých rodinných vzťahov. Každý v rodine by mal mať pocit, že môže hovoriť o svojich myšlienkach a pocitoch, či už je to senior, alebo ten najmladší člen rodiny. Komunikácia je vzájomná, ak nefunguje, problém je na každej zo zúčastnených strán.

Ovplyvňuje vzťahy v rodine aj medzigeneračný vekový rozdiel?

Silnú a súdržnú rodinu môžeme vybudovať, aj keď to nie je jednoduché, ale ide to. Tým základným a najdôležitejšími sú komunikácia, spoločne trávený čas a rešpekt. Rešpekt je zvlášť dôležitý vo viacgeneračných rodinách.

Ako by mali ľudia v rodine medzi sebou komunikovať, aby mali dobré vzťahy?

Základ dobrej komunikácie je vedieť sa počúvať. Keď človek cíti, že ho počúvate a venujete mu pozornosť, rešpektujete jeho názor, cíti sa viac sám sebou, je otvorenejší k riešeniu problémov a s väčšou pravdepodobnosťou dovolí ostatným, aby sa vzájomne otvorili pre zdieľanie a komunikáciu.

Aktuálne je na Slovensku druhá vlna koronavírusu. Ľudia sú viac zavretí v domácnostiach. Existuje nejaký všeobecný návod, ako prežiť toto obdobie bez ujmy na rodinných vzťahoch?

Obmedzujúce podmienky poslúžili na urýchlenie možných vzťahových problémov. Stres z koronavírusu a z novej situácie spôsobenej pandémiou nás zasiahol viac, či menej každého. Negatívne emócie a úzkosti majú veľkú zotrvačnosť a sme už dlhodobo pod ich vplyvom. Emóciám sa netreba stavať, nepopierať ich, treba si ich priznať. Prijať, a pokúsiť sa ich spracovať. Už ich pomenovanie nám pomôže vykročiť na cestu zvládnutia.

Pre širokú verejnosť pripravujete prednášky na tému Vzťahy v rodine. Na čo sa v nich zameriavate, ako a kedy sa uskutočnia?

Pravidelne, raz mesačne, organizujem edukačné workshopy na rôzne životné témy, zamerané na sebapoznávanie a rozvoj v Kreatívnom centre Vitaja v Bratislave. V čase zhoršenej pandemickej situácie, kedy sú potrebné prísnejšie opatrenia ponúkam workshopy online, pomocou aplikácie Zoom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #izolácia #koronavírus