Dokážu čili papričky predlžovať život seniorov?

Zohreje, spáli kalórie a podľa nových štúdií pomáha predlžovať život. Zázračná látka, ktorá je kľúčovou súčasťou čili papričiek, by sa mala stať bežnou súčasťou stravovania najmä starších ľudí.

28.11.2020 06:00
India, čili papriky, papričky, triedenie, Foto: ,
Triedenie čili papričiek v Indii.
debata

Viaceré štúdie sa zaoberajú vplyvom konzumácie korenia na zdravie človeka. Spomedzi všetkých korenín však vyniká najmä čili, ktoré obsahuje viaceré zlúčeniny potrebné pre riadne fungovanie ľudského organizmu. Základnou látkou spomínaných mini papričiek je kapsaicín. Vyznačuje sa silnými antimikrobiálnymi a antioxidačnými vlastnosťami.

Nedávny výskum sa priklonil k tomu, že čili papričky sa podpisujú pod dlhovekosť človeka. Čínski vedci tiež poukazujú na to, že konzumácia korenistých jedál zvyšuje šance na dlhší život. Viaceré štúdie vysvetľujú, že papričky môžu preventívne pôsobiť aj proti rakovine prsníka.

Kapsaicín si poradí so zlým cholesterolom

Univerzite vo Vermonte sa pozdávala čínska štúdia a nadviazala na jej výsledky. Preskúmala teda údaje zo skúmania vyše šestnásťtisíc Američanov, ktorí dobrovoľne podstúpili pozorovanie svojho životného štýlu po dobu dvoch dekád. U každého z účastníkov sa skúmalo, koľko a ako často konzumujú čili papričky. Ľudia, ktorí konzumovali túto štipľavú potravinu mali nižšiu úmrtnosť. Lepšie pôsobenie čili na dlhovekosť sa ukázalo predovšetkým u mužov.

Vedci predpokladajú, že kapsaicín pomáhal znižovať hodnoty zlého (LDL) cholesterolu, čím upravoval krvný tlak a posilňoval srdce. Americkí odborníci tak dospeli k podobným výsledkom výskumu ako ich čínski kolegovia. Tí, ktorí si pochutnávali na korenistom a štipľavom jedle s vysokým obsahom kapsaicínu žili dlhšie než ľudia, ktorí sa tomuto druhu jedla vyhýbali.

Lieči aj močové cesty a trávenie

Pikantnosť čili súvisí najmä s obsahom kapsaicínu. Viaceré svetové štúdie presviedčajú ľudí, že spomínaná látka reguluje množstvo tukov (lipidov) v krvi a celkovo v ľudskom tele. Kapsaicín tak priamo bráni vzniku obezity a zároveň znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb najmä u starších ľudí. Platí priama úmera. Čím dlhšie konzumujeme pikantné jedlá vrátane čili, tým je vyššia pravdepodobnosť predĺženia života. Kapsaicín má však aj iné priaznivé účinky na ľudský organizmus. Pripisuje sa mu schopnosť ničiť škodlivé mikroorganizmy. Čili obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a betakarotén. Nápomocné sú pri liečbe močových ciest, pohlavných hormónov a tráviaceho systému.

Video
Nátierka na pečivo alebo dip ku grilovačke

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Guacamole s čili na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #močové cesty #rakovina prsníka #čili #kapsaicín