Dobrovoľníci nahrali seniorom 1300 minút príbehov o Sherlockovi Holmesovi

Pretrvávajúca pandémia koronavírusu a opatrenia, ktoré museli zariadenia sociálnych služieb prijať,sú náročné nielen pre ošetrovateľský personál, ale aj samotných klientov.

05.12.2020 10:00
Citanie pribehov seniorom Foto:
Čítanie príbehov seniorom.
debata

Už niekoľko mesiacov ich nemôžu navštíviť ich blízki a možnosti spoločenského programu majú značne obmedzené. Na podporu a uľahčenie situácie klientov i personálu týchto zariadení, ale aj osamelo žijúcich seniorov v domácnostiach, vznikol kultúrny obsah na spríjemnenie ich dlhých chvíľ.

Hudobné vystúpenia aj čítanie príbehov o Sherlockovi Holmesovi

Na portáli Malina, ktorý pomáha rodinám dlhodobo chorých a bezvládnych seniorov s potrebnými informáciami a kontaktmi, pribúdali od jari videonahrávky vystúpení hudobníkov či folklórnych súborov a pozdravy umelcov, ktorí sa u seniorov tešia veľkej obľube. Najnovšie k nim pribudli aj čítania dobrodružných príbehov vo forme videonahrávok.

„Čítané príbehy púšťané na tablete z Portálu Malina našim klientom v zariadení spríjemňujú čas trávený v izbe. Aspoň čiastočne im nahrádzajú chýbajúce návštevy blízkych a príjemný hlas čítajúcich osobností vytvára atmosféru, že sa necítia sami," vysvetľuje odborná garantka a iniciátorka portálu Malina Zuzana Fabianová, ktorá je zároveň aj generálnou manažérkou zariadení OC Lipová a ZSS Slnečný dom v Humennom.

Do čítania série príbehov Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa sa zapojilo už 57 dobrovoľníkov. Spolu s herečkami Kristínou Svarinskou, Lujzou Garajovou Šramekovou, Táňou Pauhofovou, Kristínou Tormovou a moderátorkou Kvetkou Horváthovou, nahrali viac ako 1300 minút príbehov najznámejšieho detektíva.

Portál Malina slúži v prvom rade na pomoc pre ľudí, ktorí potrebujú nájsť najvhodnejšie zariadenie pre bezvládneho príbuzného alebo sa starajú o seniorov doma. Už takmer dva roky plní úlohu akéhosi informačného kompasu, ktorý spojil 257 zariadení sociálnych služieb. Ošetrujúci personál na ňom nájde inšpiratívne edukačné aktivity aj užitočné poznatky z oblasti zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

Hudobné vystúpenia aj videonahrávky s čítaním príbehov sú postupne zverejňované na webovom portáli Malina v sekcii videá.

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne služby #seniori #čítanie #klienti #pandémia #koronavírus