Ktoré vitamíny a minerály najviac chýbajú seniorom?

Šesť základných živín, ktorých nedostatok sa podpisuje pod kvalitu zdravia starších generácií. Vedci tvrdia, že s pribúdajúcim vekom chýba ľuďom najmä vitamín D, vitamíny skupiny B1 a B2, minerály horčík, vápnik a stopový prvok selén. Telo bez nich volá o pomoc.

06.12.2020 06:00
karfiol Foto:
Vitamín B2 sa nachádza aj v karfiole.
debata

Stáva sa náchylným na infekcie, zápaly a psychické ochorenia. Ako si tieto látky doplniť?

Keď chýba slnko, lámu sa kosti

Vedci robili výskum na vzorke ľudí vo veku nad 65 rokov, pričom sa zamerali najmä na západné krajiny. V týchto štátoch je totiž predpoklad, že netrpia chudobou a zároveň nemajú sťažený prístup ku kvalitným potravinám. Zistenia zo spomínaného výskumu zverejnili v časopise British Journal of Nutrition. Štúdia presviedča, že väčšina skúmaných mala kritický nedostatok najmä vitamínu D, čo pripisujú zlej životospráve, ale aj vyhýbaniu sa slnečnému žiareniu. Vitamín D patrí k tukom rozpustným vitamínom, ktoré si ľudské telo dokáže vyrobiť samo. Potrebuje na to však ultrafialové lúče zo slnka. Polhodinový pobyt na ostrom slnku dokáže zabezpečiť takmer dennú odporúčanú dávku tejto mikroživiny.

Horšie sú na tom s vitamínom D ženy

Výskum ukázal, že nedostatkom vitamínu D trpia najmä staršie ženy. Približne 90 % žien a 84 % mužov majú nízke hladiny uvedenej esenciálnej látky. Déčko je kľúčové pri ochrane kostí, svalov a zubov. Spolu s minerálnou látkou vápnikom spevňuje kosti, čo je dôležité najmä u seniorov, ktorých trápi choroba rednúcich kostí. Vitamín D posilňuje rovnako imunitný systém a chráni telo pred rozvojom zápalov a infekčnými ochoreniami vrátane tých chrípkových. Nachádza sa v živočíšnych ako aj v rastlinných potravinách. Výborným zdrojom tohto vitamínu je rybí olej, ale aj mastné morské ryby, treščia pečeň. Zabúdať však netreba ani na vaječný žĺtok, mliečne výrobky, kvasnice a rastlinné oleje.

Čo sa stane, ak chýba vitamín B1?

Z vitamínov radu B sa seniori sťažujú najmä na nízky príjem tiamínu. Ide o vitamín B1, ktorý pomáha bunkám produkovať energiu vo forme adenozíntrifosfátu (ATP). Nedostatok tejto látky sa prejavuje v negatívnom vplyve na kardiovaskulárny, nervový, ale aj imunitný systém. Spomaľuje sa tiež činnosť srdca. Objavovať sa môžu aj rôzne dlhodobé ochorenia a neurologické poruchy. Seniorov často trápi aj brnenie v prstoch nôh a poruchy svalov. Zo štatistického hľadiska chýba vitamín B1 až polovici mužskej populácie a takmer 40 % ženám. Medzi základné príznaky nedostatočného príjmu tiamínu patrí dráždivosť, depresie, úzkosť, problémy s koncentráciou a nespavosť. Zdrojom vitamínu B1 sú najmä obilniny, celozrnné pečivo, droždie, pšeničné klíčky, ryža, semená rastlín, orechy, ovos a avokádo.

Vitamín B2 je aj v karfiole

Štúdie uvádzajú, že na nedostatok vitamínu B2 zvaného tiež riboflavín trpí 40 % mužov a asi 30 % žien. Riboflavín je zásadný pri uvoľňovaní energie v ľudskom tele a pre fyzický výkon. Pri nízkych hladinách vitamínu B2 v tele dochádza k únave, tráviacim ťažkostiam, problémom so zrakom. Vitamín B2 sa nachádza najmä v pečeni, morských rybách, vajíčkach, mliečnych výrobkoch, ale aj v zelenine, špenáte a karfiole.

Vápnik na kosti, selén na imunitu

Alarmujúce sú aj čísla, ktoré hovoria o nedostatku vápnika u starších ľudí. Nízke hodnoty kalcia trápia až 73 % žien a 65 % mužov. Chýbajúci vápnik ovplyvňuje kvalitu kostí, ich lámavosť a slabú odolnosť. Takisto sa zvyšuje aj riziko úrazov a zlomenín. Vápnik sa nenachádza len v mliečnych výrobkoch či vajíčkach, ale výborným zdrojom tohto minerálu je najmä mak, rastlinné oleje či vlašské orechy. Kvalitu svalov, kostí a zdravý nervový systém zabezpečuje tiež minerál horčík. Skvelým zdrojom magnézia je čokoláda, kakao, celozrnné výrobky, zemiaky, banány, ale aj špenát. Seniori by si však mali dávať pozor aj na príjem potravín, ktoré sú bohaté na stopový prvok selén. S nedostatkom tejto látky sa spája znížená imunita, starnutie mozgu a vznik rakoviny.

Video
Trošku netradičná kombinácia, aby sme stále nejedli iba mäso

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #vitamín D #vápnik #selén #horčík