Prečo ohrozuje samota viac ženy ako mužov?

Sociálna izolácia z dôvodu pretrvávajúcej koronakrízy devastuje viac zdravie žien ako mužov. Vedci sa domnievajú, že spoločenské odlúčenie môže u nežnejšej polovičky ľudstva vyvolať srdcový infarkt alebo mŕtvicu. Pozor by si mali dávať najmä staršie ženy.

11.12.2020 08:00
srdce, tlak, EKG, stetoskop Foto:
Srdcovocievne choroby sa vo všeobecnosti považujú za hlavné ochorenie, ktoré u žien spôsobuje predčasnú smrť.
debata

Čerstvý výskum, ktorý prekvapuje najmä nežné pohlavie. Odborníci z University of British Columbia skúmajú pôsobenie koronakrízy a najmä sociálnej izolácie na psychiku a fyzickú stránku mužov i žien. Vychádzajú najmä z predpokladu, že osamelosť má negatívny vplyv na telo, ale i dušu. Zatiaľ sa podarilo zistiť, že tento fenomén, kedy sa ľudia nechcene dostávajú mimo spoločnosť, vplýva na obidve pohlavia iným spôsobom.

V štúdii, ktorú nedávno publikovali v časopise Journal of Hypertension vedci presviedčajú, že ženy stredného a staršieho veku, ktorým chýbali sociálne väzby majú vyššiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnych chorôb a mozgovej mŕtvice. Srdcovocievne choroby sa vo všeobecnosti považujú za hlavné ochorenie, ktoré u žien spôsobuje predčasnú smrť.

Ohrozuje zdravie podobne ako fajčenie

„Medzi staršími je sociálna izolácia najväčším známym rizikovým faktorom úmrtnosti, ktorú možno porovnať s úmrtnosťou vplyvom fajčenia,“ vysvetľuje riziká osamelosti počas koronakrízy farmaceutka Annalijn Conklin z amerického Centra pre hodnotenie zdravia. „Náš výskum ukazuje, že najmä ženy majú vyššiu pravdepodobnosť hypertenzie z dôvodu sociálnej izolácie, a to najmä ak sú v strednom a staršom veku,“ pokračuje. Ohrozené boli najmä dámy, ktoré nemali partnerov a venovali sa menej ako trom sociálnym aktivitám mesačne, prípadne mali len úzky okruh blízkych ľudí.

Slobodní muži majú vraj nízky tlak

Odborníci varovali, že priemerný systolický krvný tlak bol na rizikových hodnotách najmä u osamelých, ovdovených a sociálne neaktívnych ľudí. Najväčší rozdiel v krvnom tlaku bol medzi vydatými a ovdovelými ženami, pričom posledná menovaná skupina bola na tom z hľadiska hypertenzie najhoršie. Muži majú v tomto smere odlišné výsledky. Paradoxne, nízky krvný tlak mali „starí mládenci“ a vysoký krvný tlak muži so širšími sociálnymi väzbami.

Srdcu pomôže sociálny kontakt

Vedci však prišli so zaujímavým zistením, čo vlastne dokáže u žien spôsobovať dlhodobé znižovanie krvného tlaku. Krvný tlak sa totiž vyrovnáva najmä v situáciách, ak sa pravidelne stretávajú ženy, ktoré nemajú žiadnych partnerov. Odborníci zachádzajú ešte ďalej a odporúčajú lekárom, aby starším ženám s vysokým krvným tlakom odporučili okrem cvičenia a úpravy stravy viac osobných kontaktov s inou osamelo žijúcou ženou. Za zmienku stoja aj predchádzajúce výskumy, ktoré sa zamerali na vplyv spoločenského odlúčenia a samoty na fyzické zdravie ženy. Slobodné, ovdovené alebo rozvedené ženy mali podľa tohto výskumu väčšie riziko vzniku obezity v porovnaní s osamelými mužmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvica #srdcový infarkt #koronavírus