Seniori: Porazte vírusy imunitou. Ako na to?

Organizmus seniora je špecifický, a preto jeho imunita potrebuje iné stimuly, aby sa udržala pri sile. Bude inak rovnako krehká ako kosti ľudí vo vyššom veku a jej ochranný val dokáže s masívnymi následkami prelomiť aj vírus, ktorý by človeku v produktívnom veku spôsobil, povedzme, iba dočasné a nevýrazné zhoršenie zdravotného stavu.

13.12.2020 07:50
cyklisti, bicykel, seniori, pohyb, rekreácia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Zložitý systém buniek, ktoré sa nachádzajú v každej časti tela a ktoré navzájom komunikujú zložitými mechanizmami, aby identifikovali a zneškodnili nepriateľa, dodnes nie je stopercentne preskúmaný a vysvetlený, ale našťastie už o ňom mnoho vieme.

„Základným stavebným prvkom imunity sú biele krvinky. Majú dve úlohy, rozpoznať a pohltiť cudzorodé objekty a zničiť poškodené bunky. Jednotlivé druhy bielych krviniek ešte zabezpečujú komunikáciu medzi zložkami imunitného systému (tzn. zabezpečujú reguláciu imunitného systému, napr. keď treba zvýšiť jeho aktivitu alebo ju znížiť po eliminácii nebezpečenstva), spúšťajú produkciu protilátok či zápalové procesy,“ vysvetľuje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures. Počet bielych krviniek sa líši v závislosti od veku, ale aj od stavu organizmu. Ak sme napríklad oslabení predchádzajúcou chorobou alebo nedostatkom spánku, je ich menej a aj imunita je zraniteľnejšia.

Vieme aj to, že imunitný systém ľudí vo vyššom veku reaguje inak ako v produktívnom období života. „V dôsledku starnutia ľudského organizmu sú reakcie imunitného systému spomalené, čo zvyšuje riziko rozvinutia závažných chorôb, komplikovaný priebeh inak bežných infekcií, pomalšie hojenie rán a ďalšie komplikácie,“ potvrdzuje doktor Martin Petrík.

Životný štýl

Rovnako ako v mladosti, aj vo vyššom veku má na silu imunity najväčší vplyv životný štýl. Väčšina rád odborníkov o tom, ako imunitu posilňovať, smeruje preto práve k strave, k spánku, k pohybu či k obmedzeniu užívania škodlivých látok (tabak, alkohol, prípadne intoxikácia inými látkami). Je však ľahké niečo povedať, napísať, ale fungujúce odporúčania pre seniorov sú také, ktoré sa na život dívajú ich optikou.

Niekoľko rád o jedle

„Mnoho seniorov stráca chuť do jedla, v dôsledku čoho chudne a oslabuje svoju imunitu. Samozrejme, existuje aj skupina seniorov s nadváhou, čo je tiež faktor podkopávajúci imunitu,“ hovorí doktor Petrík. Ako z toho von? Pomáha pravidelný režim jedenia, deň za dňom sa pomaličky opäť naučiť jesť ráno (jogurt alebo pečivo), dopoludnia (porciu ovocia alebo zeleniny), na obed (aspoň polievku), poobede (napr. obložený chlebík) a večer (teplé jedlo). Porcie nemusia byť veľké, skôr naopak.

Treba si dávať pozor na cukry a tuky (sladké jedlo si doprajte napríklad iba v piatok), z mäsa by mala hrať hlavnú úlohu hydina a údené výrobky by ste mali obmedziť na minimum. Naopak, veľmi dôležitou súčasťou jedálneho lístka seniora sú kyslé mliečne výrobky, ktoré podporujú črevnú mikroflóru, ktorá je dôležitá na správne fungovanie imunitného systému.

Či už ako senior užívate denne niekoľko druhov liekov, alebo máte to šťastie, že žiadne nepotrebujete, je dôležité dopriať organizmu podporné látky, ktoré pomáhajú imunitnému systému a v ideálnom prípade aj eliminujú niektoré vedľajšie účinky liečiv.

Čoraz viac lekárov odporúča ľuďom po 65. roku života užívať prírodné preparáty s výťažkom z hlivy ustricovej. „Opakovane sa preukazuje, že funguje nielen ako prevencia ochorení, ale pomáha aj imunitnému systému rýchlejšie zvíťaziť nad začínajúcim ochorením,“ hovorí Adrián Doboly.

Zdravý pohyb a dobrý spánok

Primeraná fyzická aktivita je vo vyššom veku rovnako dôležitá ako strava. Stačí pravidelná chôdza, ktorá dokáže divy. Harvardská štúdia, ktorej sa zúčastnilo viac ako tisíc mužov a žien ukázala, že ľudia, ktorí päť dní v týždni venujú chôdzi aspoň 20 minút, majú až o 45 % menej chorých dní za rok.

„Pre ľudí, ktorí majú oslabenú imunitu, je každodenná chôdza veľmi prospešná. Odporúča sa aj ľuďom s hormonálnou nerovnováhou, pretože už pri polhodinovom kráčaní dochádza k zvyšovaniu tvorby imunitných buniek a k hormonálnemu balansu v krvi,“ vysvetľuje odborník na imunitu.

Aby mala efekt, treba sa jej venovať aspoň trikrát do týždňa. Aj seniori trpiaci na isté obmedzenia pohybu si určite vedia nájsť vhodnú pohybovú aktivitu – chôdzu, bicyklovanie či plávanie. Blahodarne pôsobí aj otužovanie a masáže. Pravidelná fyzická aktivita podporuje krvný obeh, posilňuje svaly a odbúrava napätie, stres aj pocity smútku.

Ideálne je, ak máte na pohybovú aktivitu partnera alebo celú skupinu ľudí. To má mnohonásobný pozitívny vplyv – navzájom na seba dávate pozor, navzájom sa motivujete a zároveň máte príjemnú spoločnosť a sociálne kontakty – čo taktiež posilňuje imunitu.

Po vhodnej pohybovej aktivite sa zlepšuje aj kvalita spánku, s ktorou mávajú seniori problém. Na ešte lepší spánok je vhodné dať si večer šálku upokojujúceho čaju (napríklad z ľubovníka bodkovaného) s medom.

Čo posilňuje imunitu v seniorskom veku?

  • Pravidelná strava, menšie porcie, jedlo 3– až 5-krát denne
  • Dostatočný pitný režim (voda, čaj, polievka)
  • Primeraný pohyb
  • Dostatok spánku
  • Vhodné doplnky výživy, ktoré doplnia chýbajúce vitamíny, minerály a minimalizujú vedľajšie účinky užívaných liekov
  • Sociálne kontakty s blízkymi a príjemnými ľuďmi
  • Dobrá nálada (vždy sa nájde dôvod na úsmev a ak nie, usmejte sa aj tak, pocítite, že sa zlá nálada alebo smútok zmierňujú)
  • Slnko (prechádzky v slnečný deň pôsobia blahodarne)
  • Očkovanie (tento rok je zvlášť dôležité dať sa zaočkovať proti chrípke, prípadne ešte proti rotavírusom (je dokázané, že riziko nákazy sa tak znižuje o 40 až 60 %)
4 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vírus #vitamíny #seniori