Dve strany jednej mince. Seniori vo veku nad 65 rokov prichádzajú o chuťové a čuchové receptory. V dôsledku starnutia sa zároveň znižuje aj chuť do jedla. Následok v podobe zdravotných komplikácií na seba nenechá dlho čakať. Nedostatok vitamínov B, minerálnej látky železa a vitamínu C sa podpíšu pod ťažkosti s trávením, nekontrolovateľnou stratou váhy, anémiou a rizikom predčasnej smrti. Naštartovať chuťové poháriky a túžbu dopriať si chutnú dávku jedla pomáha kyselina listová. Hoci sa vo všeobecnosti považuje za vitamín mladých mamičiek, jeho prínos pre ľudský organizmus oceňujú aj starší ľudia.
Poďakuje sa mu krv
Vitamín B9 je citlivý na svetlo a teplo. Ide o vo vode rozpustný vitamín, ktorý opravuje poškodené bunky, podporuje tvorbu červených krviniek, stimuluje produkciu žalúdočnej kyseliny a zvyšuje chuť do jedla. Staršie generácie ocenia aj schopnosť kyseliny listovej pri ochrane zažívacieho systému pred vredmi a hnačkami. Podporne pôsobí aj pri ochrane vlasového pigmentu. Odborníci tvrdia, že užívaním kyseliny listovej sa spomaľuje šedivenie vlasovej pokrývky hlavy. Kyselinu listovú je treba užívať pravidelne, pretože sa zvykne do dvadsaťštyri hodín vylúčiť von z tela.
Keď podceňujeme pravidelné stravovanie
Nedostatočné stravovanie u seniorov spôsobuje, že dochádza k poklesu hladín kyseliny listovej v tele. Podvyživené telo môže na chýbajúci vitamín zareagovať aj vypadávaním vlasov. Tento stav spôsobuje degenerácia a odumieranie buniek vrátane červených krviniek. Čím menej máme červených krviniek, tým menej kyslíka sa dopraví k dôležitým telesným orgánom, ale i vlasom. Kyselina listová pomáha zlepšovať krvný obeh, čo sa prejaví aj dostatočnou zásobou živín pre vlasové a kožné bunky. Spomínaný vitamín nepatrí medzi „béčkové“ mikroživiny, keďže pozitívne ovplyvňuje aj rast nových vlasov.
Kde nájdeme najviac výživnej látky?
Okrem chudokrvnosti spôsobuje nedostatok kyseliny listovej aj ďalšie zdravotné komplikácie. Typickými sú podráždenosť, bolesti hlavy, nepravidelný srdcový tep, poškodenie pamäti, zmätenosť a problémy s nervovou sústavou. Vitamín B9 dokáže povzbudzovať lepšie vstrebávanie výživných látok z jedla. Potrebnú dávku tohto vitamínu nájdeme v strukovinách, najmä vo fazuli. Nachádza sa, samozrejme, aj v listovej zelenine, celozrnných výrobkoch a pšeničných otrubách. K zdrojom kyseliny listovej patrí aj hydinové, bravčové mäso a pečienka.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Fasolada – národné jedlo Grécka na Varecha.sk