Vianočný pozdrav putuje tisíckam seniorov

Vianočná pošta poteší seniorov tento rok o čosi viac. Vrúcne osobné prianie vo forme listu prichádza totiž v čase, keď sú starší ľudia izolovaní od sveta z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19.

19.12.2020 06:00
debata

Projekt Vianočná pošta však nezaháľa ani teraz a počas svojho v poradí štvrtého ročníka rozošle až tridsaťtisíc listov tým, ktorí potrebujú láskavé slovo a povzbudenie.

List je tradícia a poteší každého

Občianske združenie Pohodovo pracuje ostošesť. Oslovuje domovy dôchodcov, dobrovoľníkov, registruje požiadavky a potom sa to začne. „Začne sa vianočné láskavé dobrodružstvo. Desiatky tisíc pozdravov putujú k seniorom ako posolstvo, že na nich niekde niekto myslí. Nie len tak obyčajne, ale spôsobom, na ktorý sú zvyknutí z mladosti, a to osobným pozdravom a prianím,“ rozpráva pre Pravdu Ľubica Noščáková zo spomínaného združenia.

Seniori, záleží nám na vás

Za prianím, želaním v podobe listu sa skrývajú dlhé hodiny práce celej rodiny občianskeho združenia. Entuziazmus a snaha pomôcť opusteným seniorom ich však tento rok poháňala dopredu o čosi silnejšie, pretože starí ľudia sú dlhé mesiace v izolácii.

„S vynaložením síl všetkých, ktorí sa o nich v zariadení starajú, akokoľvek skvele to robia, je pre starkých ťažko pochopiteľné a ľudsky takmer neprijateľné, že nemôžu byť s blízkymi, že sú izolovaní v zariadeniach, či dokonca na izbách. Tento rok sú teda pozdravy ešte výnimočnejším posolstvom vonkajšieho sveta, ktorý je teraz pre nich nedostupný. Aj vo svete ľudia, ktorým záleží na tom, ako sa seniori cítia, myslia na nich, chcú ich potešiť a dať im vedieť, že na nich záleží,“ pokračuje.

Žiadne obavy z nákazy

Seniori sa pri doručovaní listov od cudzích ľudí nemusia obávať nákazy koronavírusom. Občianske združenie Pohodovo nenechalo nič na náhodu a u kompetentných si overilo, či vôbec existujú pri doručovaní pošty riziká nákazy COVID-19. „Obrátili sme sa na Úrad verejného zdravotníctva SR a postupovali podľa jeho inštrukcií. V podstate každé zariadenie má svoje ochranné nariadenia. Pošta je do domovov stále doručovaná v súlade s týmito opatreniami. Niekde prechádza dezinfekciou, niekde ju nechávajú niekoľko dní „v karanténe pred doručením“, niekde používajú rôzne žiariče,“ vysvetľuje Noščáková.

Keďže ide len o pozdravy a neposielajú sa žiadne potraviny, je tento spôsob doručovania bezpečný. Pozdravy, ako tvrdí Noščáková, prinášajú radosť a posolstvo ľudskosti: „A to je pre ľudí v izolácii niečo ako náplasť na ubolenú dušu, či skôr niečo, čo vyvoláva úsmev na duši na dlhý čas. A ten prospieva každému.“

Ako to funguje?

Vianočná pošta funguje medzi ľuďmi dobrej vôle (dobrovoľníkmi) a seniormi. Združenie zaregistruje domovy, ktoré si želajú, aby im boli doručené pozdravy a spárujú ich s dobrovoľníkmi. Každý senior potom dostane od niekoho vlastnoručne napísaný a niekedy aj vlastnoručne vytvorený pozdrav.

„Znie to jednoducho a v princípe aj je. V jednoduchosti je krása tejto aktivity. No predstavte si to, keď ide o viac ako dvadsaťsedemtisíc odosielaných pozdravov. Sme vďační za každého jedného. Aj za tie správy od nich, ako sa tvorenie pozdravu a písanie neznámemu starkému či starkej stáva súčasťou ich rodinných tradícií a tiež potom za fotky a správy z domovov, z ktorých je priam hmatateľne cítiť dojatie, radosť, nadšenie a úžas nad tým, že fakt aj ja som dostal pozdrav, že ešte vždy je niekde tam vonku niekto, kto na mňa myslí,“ uzatvára Ľubica Noščáková.

Registrácia do projektu sa uskutočila na stránke pohodovo.sk. Do Vianočnej pošty sa pritom za uplynulé tri ročníky zapojilo 51 215 dobrovoľní­kov – Slovákov z celého sveta a doručených bolo už 83 549 želaní. Tento rok sa združenie blíži k počtu 30 000 pozdravov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočná pošta