Ktoré potraviny posilnia imunitu (nielen) seniorov?

Medzi ľudí najviac ohrozenými vírusovými ochoreniami patria starší ľudia a deti. Zvlášť v zime je preto dôležité posilňovať imunitný systém výživnými látkami, ktoré zabojujú s baktériami, infekciami a zápalmi. Viete, ktoré potraviny by ste v chladnom počasí mali zaradiť do svojho jedálnička?

19.12.2020 08:00
UP-imunita-4x Foto:
Ovocie, zelenina, orechy, oriešky, huby, to všetko obohatí náš jedálny lístok a výrazne prispieva k posilneniu imunity a príprave organizmu na zimné obdobie.
debata

Podceňované huby

Huby bojujú proti infekciám hneď na niekoľkých frontoch. Ich najväčšou výhodou je predovšetkým to, že zvyšujú počet takzvaných T-buniek v ľudskom tele. Spomínané bunky poznáme ako lymfocyty alebo biele krvinky a ich hlavnou úlohou je bojovať proti cudzorodým látkam. Podľa dietologičky Elisy Bremnerovej sa takýmto spôsobom posilňuje imunitný systém, ktorý je schopný viac odolávať napríklad aj útokom zo strany koronavírusu. Netreba zabúdať, že huby sú výborným zdrojom vitamínu D. Ide o základnú mikroživinu potrebnú na zlepšenie funkcií imunitného systému. Keďže si ho ľudské telo dokáže vyrobiť samo počas slnečných dní, v zime sa odporúča konzumovať viacej potravín bohatých na vitamín D. Populárnymi hubami sú najmä shitake, pretože obsahujú minerálnu látku zinok. Tento minerál posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Paprika i cesnak

Červená paprika je bohatá na vitamín C a betakarotén. Ide o silné antioxidanty, ktoré znižujú úroveň oxidačného stresu v organizme. Zmierňujú zápaly a chránia organizmus pred infekciami rôzneho druhu. Vitamín C sa odporúča konzumovať v dennej dávke 100 mg. Betakarotén sa nachádza predovšetkým vo farebných druhoch zeleniny a v ľudskom tele sa mení na vitamín A. Silnými protivírusovými účinkami sa chváli aj cesnak. Bylina, ktorá sa odjakživa považuje za popredného bojovníka proti prechladnutiu a chrípke obsahuje látku zvanú alicín. Ide o prírodne antibiotikum, ktoré si hravo poradí aj zo zápalmi.

So zázvorom opatrne

Medzi aromatické bylinky, ktoré sa využívajú najmä v zimnom období patrí aj ďumbier lekársky. V obchodoch ho nájdeme pod názvom zázvor. Robustne rozvetvený koreň spomínanej rastliny prináša pre ľudské telo viacero benefitov. Pomáha zmierňovať prvé príznaky ochorenia horných dýchacích ciest, zohrieva telo a upravuje krvný tlak. Okrem baktérií sa dokáže popasovať aj s vírusmi. Zázvor môže pomôcť zmierniť príznaky spôsobené ochorením COVID-19, napríklad pocit nevoľnosti a zvracania. Okrem toho povzbudzuje chuť do jedla. Vyhýbať by sa mu mali ľudia, ktorí užívajú lieky na krvný tlak a riedenie krvi.

Zelená zelenina poteší zmysly a imunitu

Pokiaľ hľadáte silnú kombináciu vitamínov A, C a E, tak potom je brokolica správou voľbou. Vitamín A posilňuje imunitný systém, čím pomáha zmierňovať riziko nakazenia COVID-19. Okrem toho sa stará o zdravie tkanív, vnútorných orgánoch a v zime stabilizuje aj telesnú hmotnosť. Medzi vitamínové bomby zaraďujeme aj kyslú kapustu. Okrem vitamínu C je plná zdravých baktérií, ktoré pomáhajú obnovovať črevnú mikroflóru. Zdravé trávenie je pritom kľúčové pri udržiavaní silného imunitného systému. Fermentácia (kvasenie) kapusty pomáha uvoľňovať z tejto zeleniny silné antioxidanty potrebné na boj s infekciami.

Poznáte jednoduché posilňujúce jedlo?

Biely jogurt je ideálnym zdrojom živých kultúr. Ide o takzvané probiotiká, ktoré spolu s proteínmi a stopovými prvkami zlepšujú imunitnú odpoveď organizmu na rôzne infekčné choroby. Živým jogurtovým kultúram sa potešia najmä črevá a zažívací trakt, ktoré dokážu udržať ľudské telo v dobrej kondícii po celú zimu. Pri výbere jogurtov je vhodné staviť na tie s vyšším obsahom bielkovín. Proteíny, ktoré vo väčšom množstve nájdeme napríklad v gréckom jogurte, posilňujú oslabený organizmus, dodávajú energiu a podieľajú sa na regenerácii poškodených tkanív.

Video
Slaná verzia ryžového nákypu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #zázvor #paprika #cesnak #biely jogurt #medicinálne huby