Aké riziká hrozia seniorom v domácnosti počas Vianoc?

Viacerým bezpečnostným rizikám môžu počas vianočných sviatkov čeliť starší ľudia. Horiace sviečky, častejšie používanie elektriny a šmykľavé povrchy predstavujú najväčšiu hrozbu. Na čo si dať počas Vianoc pozor?

20.12.2020 06:00
Dôchodkyňa, senior, Vianoce, stromček, žena Foto:
Starším ľuďom sa odporúča počas sviatkov zvýšiť pozornosť pri chôdzi po dome
debata (3)

Otvorený oheň či sviečky ohrozia seniorov

Najväčším nebezpečenstvom pre staršie ročníky sú pády, pri ktorých dochádza k zlomeninám. Pozor si treba dať aj na otvorený oheň či elektrinu. Vianoce sú spojené s ozdobovaním domácnosti. V bytoch a domoch sa používajú horľavé materiály, papier či sviečky. Pokiaľ žijete v domácnosti so starým človekom, je potrebné zvýšiť pozornosť. Horľavé látky udržiavajte v dostatočnej vzdialenosti od elektrických drôtov, krbu či sviečok, aby nedošlo k vzniku požiaru.

Vhodnou alternatívou je tiež použitie ohňovzdorných umelých stromčekov. Pri živých stromoch hrozí vyššie riziko vznietenia ako pri umelým stromčekom. Pomôcť môže detektor plynu a hasiaci prístroj umiestnený na dostupnom mieste. Seniori majú obmedzenú mobilitu a tým dokážu pomalšie reagovať na vznik požiaru.

Kam patrí vianočný stromček, aby nezhorel?

Vianočné stromčeky by sme nemali umiestňovať k radiátorom, v blízkosti krbov a sviečok. Pri živom strome pomôže znížiť riziko požiaru stojan naplnený vodou. Dostatok vody pomôže udržať vianočný stromček dlhší čas v dobrej kondícii. Voda tiež eliminuje riziko požiaru. Ostražitosť sa vyžaduje aj pri používaní ozdôb, ktoré sú pokútne zakúpené z trhov a bez potrebných certifikátov. Nebezpečenstvo vzniku požiaru narastá aj pri elektrických sviečkach, ktoré používame v domácnosti na ozdobovanie stromčekov viacero rokov a sú po záruke.

Elektrické káble nepatria pod nohy

Seniorov môžu ohroziť elektrické káble, ktoré sú zavesené na okenných rámoch či dverách. Vianočné ozdoby a svetlá by tiež mali byť v priestoroch, kde je k dispozícii dostatočný počet zásuviek. Elektrické predlžovacie šnúry by sa nemali napájať na ďalšie, reťaziť sa a nemali by zostať pohodené na podlahe alebo na kobercoch. Predlžovacie šnúry predstavujú riziko zakopnutia a následného pádu seniora. Starším ľuďom sa odporúča počas sviatkov zvýšiť pozornosť pri chôdzi po dome, keďže v domácnosti sa môžu na zemi nachádzať rozbalené darčeky.

Umelé sviečky sú trendy a bezpečné

Otvorený oheň v podobe sviečok je nebezpečný najmä pre seniorov, ktorí nedokážu rýchlo zareagovať na požiar. Namiesto voskových sviečok sa odporúča používať umelé sviece s batériami. Revíziu si v zime pred sviatkami zaslúžia aj domáce krby či komíny, kedy môže dôjsť k uvoľňovaniu nebezpečných plynov a uduseniu. Riziko požiaru predstavujú prenosné krby a ohrievače. Naopak, bezpečné sú bežné radiátory.

Neporiadok a nešťastie je na svete

Vyššia mobilita počas sviatkov predstavuje aj viac neporiadku a premiestnenie vecí na miesta, na ktoré zvyčajne nepatria. Pri štedrovečerných stoloch je potrebné vytvoriť dostatok priestoru pre seniorov a stoličky rozostaviť tak, aby starší ľudia nemali obmedzený pohyb. Pády sú zapríčinené aj neporiadkom, pohodenými papiermi z darčekov na zemi či hračky.

Keď sa senior vyhýba rozhovoru, nemusí počuť

Starších ľudí môžeme počas Vianoc zapojiť aj do prípravy sviatočných maškŕt. Zadeliť by sme im mali úlohy, ktoré nie sú nebezpečné na zranenie, napríklad miesenie cesta. Starší ľudia by nemali prenášať nádoby s vriacimi tekutinami či horúcim jedlom. Problémy môžu seniorom robiť počas Vianoc aj nepríjemné zvuky. Náhle výbuchy, piskot či hukot vyvolávajú u starších ľudí úzkosť. Načúvacie prístroje môžu niekedy zvyšovať hluk, čo znamená, že utrpenie je pre seniorov výraznejšie. Pozornosť treba venovať aj hlasnej hudbe. Ak sa senior prestáva zapájať do rodinných debát, môže to znamenať, že pre hluk nepočuje rozhovor.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Vianoce #zlomenina #sviečky #vianočný stromček