Gastroenterológ radí, ako zvládnuť Vianoce bez tráviacich ťažkostí

23.12.2020 08:00
vianoce, štedrý večer, večera, hostina, jedlo,...
Vianočný stôl. Autor:

Vianočné sviatky sa nám už automaticky spájajú s jedením, alebo skôr s prejedaním. Odolať vyprážanému kaprovi, kalorickému majonézovému šalátu, či sladkým zákuskom zvládne naozaj len málokto. Gastroenterológ varuje, že si za následné problémy s trávením môžeme samy.

„Poruchy trávenia z vlastného zapríčinenia sú pomerne časté. Najmä cez sviatočné dni, alebo pri rôznych rodinných stretnutiach a oslavách. Najčastejšie sa ľudia prejedajú, kombinujú ťažké jedlá, alebo nedodržujú diétny režim pri ochoreniach, ktoré majú,“ vysvetľuje doktor Miloš Bubán.

Gastroenterológ radí, ako si dopriať pokojné Vianoce bez zbytočných bolestí. Sviatky si radi vychutnávame naplno, s preplneným žalúdkom. V dôsledku nezodpovedného jedenia však vznikajú problémy s trávením. „Veľmi často je to pocit plnosti, pocit ťažoby v žalúdku, pálenie záhy, grganie, nafukovanie, neraz aj kŕče, pichanie a tlak v bruchu, pocit na zvracanie a aj zvracanie samotné. Niekedy je prítomná aj hnačka,“ vymenúva doktor Bubán.

Ako sa problémom vyhnúť? „Najlepšou prevenciou je dodržiavanie diétnych a režimových opatrení. Ale keď sa predsa len neustrážime, treba siahnuť po diéte, vynechať jedlá, piť dostatok tekutín, vhodné na podporu trávenia sú aj uhličité minerálne vody s obsahom hydrogénuhličitanov a síranov, ďalej čaje na podporu trávenia a samozrejme nezabúdať na pohyb.“

Tradičné (ne)znamená mastné

V dodržiavaní vianočných zvykov sme vzorní, bez tradičných jedál si mnohí z nás Štedrý večer nevedia predstaviť. Najmä seniori by sa mali vyhýbať konzumácii mastných a sladkých jedál, nedostatku tekutín ako aj chýbajúcemu pohybu. Doktor varuje aj pred obľúbenými pochúťkami, práve tie sú totiž najčastejšou príčinou nepríjemného pocitu po jedle. „Majonézový zemiakový šalát a vyprážané jedlá sú asi najčastejším zdrojom problémov, pretože sú to jedlá s nadmerným obsahom tukov a cukrov,“ konštatuje gastroenterológ.

Tieto jedlá síce nemusia vyradiť z jedálneho lístka, stačí len myslieť na striedmosť a receptom pomôžu aj malé vylepšenia. „Ryba sa dá pripraviť aj bez vyprážania a namiesto majonézy je vhodné pridať netučný jogurt. Je to len vec zvyku a aj takýto šalát je chutný a zdravší,“ dodáva.

Netreba zabúdať ani na prehrešky pri táckach plných sladkých zákuskov. „Najviac problémov robia kysnuté koláče, ktoré zjeme často ešte horúce a hlavne rýchlo.“ Ak už nevieme odolať vianočným klasikám, pri prejedení nám môžu byť nápomocné prírodné minerálne vody na trávenie. Odborníci sa zhodujú, že častejšie pitie malého množstva hydrogén uhličitanových vôd napomáha kontinuálnemu tlmeniu kyslosti žalúdka. Pitím uhličitej vody sa prekrvujú sliznice tráviaceho traktu, stimuluje sa tvorba žalúdočnej šťavy a urýchľuje sa vstrebávanie živín z potravy.

Bez dusenia sa rybacou kosťou a žlčníkového záchvatu

„Pri zapichnutí kosti treba ísť okamžite na pohotovosť, kde vám problém odstránia. Ale najlepšie je takejto situácii predísť,“ radí Bubán. Treba jesť pomaly, nie hltavo a príborom dôsledne oddeliť mäso od kostí.

Starší ľudia by si mali k jedlu zobrať aj okuliare, aby kostičky dobre odhalili. „Tieto problémy sa najčastejšie viažu ku kaprom, ktorých kosti sú dosť tvrdé. Odporúčam preto voliť namiesto klasického kapra filé, alebo iné druhy rýb, ktorých konzumácia, aj napriek prehltnutiu kostičky, je takmer bez komplikácii,“ konštatuje.

Ďalšou nepríjemnosťou môže byť žlčníkový záchvat. Gastroenterológ verí, že tí, ktorých táto nepríjemnosť postretla sa už poučili. Vedia, že tento stav prišiel po diétnej chybe a neraz im stačí pôst, alebo lieky proti bolesti a na uvoľnenie kŕčov. „Ťažší stav niekedy treba riešiť aj podaním infúzie, alebo občas aj hospitalizáciou, najmä keď bolesti neustávajú a pridružia sa komplikácie. Napríklad keď človek ožltne, lebo mu kamienky upchajú žlčové cesty, prípadne príde až k zápalu pankreasu,“ dodáva Miloš Bubán.

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo. Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#Vianoce #tráviace ťažkosti #trávenie #prejedanie #jedlo #gastroenterológ
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku