Prečo si majú seniori dávať pozor na srdce?

Obezita, cukrovka a kardiovaskulárne ťažkosti. Problémy, ktoré dokážu skomplikovať priebeh ochorenia COVID-19. Zvlášť u starších ľudí stúpa riziko vzniku komplikácií z dôvodu koronavírusu viac ako u ostatnej časti populácie.

25.12.2020 06:00
srdce, tep, pulz, frekvencia Foto:
Pre dobrú kondíciu srdca je však dôležité udržiavať telesnú hmotnosť pod hranicou nadváhy.
debata

Zdravé srdce však nie je podľa názoru odborníkov otázkou veku, ale životného štýlu. Čo tak si dať novoročné predsavzatia na ochranu najvzácnejšieho telesného orgánu už teraz?

Hodnoty, ktoré treba mať pod kontrolou

Podľa americkej Asociácie srdcových chorôb by si mali ľudia vo vyššom veku pravidelne kontrolovať hodnoty krvného tlaku. Ten vyšší sa totiž zakráda nenápadne, bez viditeľných príznakov a udrie v najnevhodnejšej chvíli. Aj z tohto dôvodu sa hypertenzia, zvýšený krvný tlak, označuje ako tichý zabijak. Optimálny krvný tlak je nižší ako 120/80 mm Hg.

Ďalším faktorom, ktorý je rozhodujúci pre zdravie srdcového svalu je pravidelné meranie hodnôt cholesterolu, ktoré treba vykonávať minimálne každé dva roky, u starších ľudí aj častejšie. Lekári sa pri stanovení tejto látky zameriavajú na odmeranie dobrého (HDL) a zlého (LDL) cholesterolu. Ten prvý chráni srdce a cievy, zlý cholesterol sa však usádza na stenách ciev a srdcu hrozí infarktom.

Pre dobrú kondíciu srdca je však dôležité udržiavať telesnú hmotnosť pod hranicou nadváhy. Na určovanie zvýšenej hmotnosti slúži takzvaný Body Mass Index, ktorý by mal byť pod hodnotou 25.

Gauč je nebezpečný spoločník srdca

Základnou chybou starších ľudí, ktorých trápia kardiovaskulárne problémy je sedavý život. S odchodom do penzie sa znižuje miera telesnej aktivity a seniori trávia viacej času v pohodlí domova. Koronavírus a s ním spojené obmedzenia navyše seniorom bránia v pravidelnej fyzickej činnosti. Podľa spomínanej asociácie je najmenej zdravým zvykom seniorov sedavý životný štýl.

Najlepšie čo môžeme urobiť pre zdravie srdca je udržiavať ho v pravidelnej aktivite. Aj srdce je totiž sval a jeho primeraným namáhaním si vybudujeme lepšiu výdrž a kondíciu. Ideálnou aktivitou pre ľudí vo vyššom veku je najmä chôdza, a to v rozmedzí trikrát do týždňa po tridsať minút. Srdce ohrozujú náročné vytrvalostné športy, preto sa treba pri behu či bicyklovaní trochu šetriť.

Typická a riziková dvojica

Za vražednú kombináciu sa považuje konzumácia alkoholu a fajčenie cigariet. Fajčenie je podľa kardiológov najväčší rizikový faktor, ktorý spôsobuje ochorenie koronárnych atérií. „Nezáleží, aký dobrý máte cholesterol, pokiaľ denne vyfajčíte balíček cigariet,“ zdôrazňuje pre eatthis.com lekár Christopher Drumm. Nadmerné pitie alkoholu tiež súvisí s mnohými zdravotnými problémami, vrátane vysokého krvného tlaku, srdcového infarktu a mŕtvice. Nadužívanie destilátov zároveň prispieva k viacerým ochoreniam srdcového svalu, ktoré sa súhrne označujú názvom kardiomyopatia.

Starší ľudia reagujú horšie na stres

Ľudské telo s pribúdajúcim vekom horšie reaguje aj na stresové situácie. Vyrovnávanie sa s napätím a vypätými situáciami je pomalšie a ťažšie. Stres tiež zvyšuje hladinu kortizolu v tele. Ide o stresový hormón, ktorý má viacero nežiaducich vedľajších príznakov. Pri jeho častom vyplavovaní do organizmu majú ľudia tendenciu vyhýbať sa pohybu, konzumujú nezdravé jedlá, majú problémy so spaním a užívajú nadmerné množstvo liekov.

Najúčinnejšou zbraňou v boji proti stresu je najmä pohyb a až v druhom poradí odpočinok. Fyzická aktivita dokáže regulovať tvorbu kortizolu a navyše sa do tela vylučujú hormóny šťastia zvané endorfíny. Srdce však môže ohroziť paradoxne aj spánok. Nebezpečný je najmä v prípadoch, ak ho sprevádza spánkové apnoe a chrápanie. Spomínané problémy sa vyskytujú často práve u ľudí, ktorých trápi cukrovka, obezita či vysoký krvný tlak.

Nezabúdajte na pravidelný prísun bielkovín

Zdravie srdca seniorov ohrozuje aj nesprávna životospráva. Mnohí z nich zabúdajú na pravidelný prísun bielkovín, ktoré sú potrebné na budovanie a regenerovanie svalov. A keďže aj srdce je sval, odporúča sa jesť dostatok proteínov aj vo vyššom veku. Problémy s nízkou konzumáciou bielkovín majú najmä ľudia vo veku nad 70 rokov. Ľudia v strednom veku by mali jesť približne 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Sedemdesiatnici však potrebujú viac bielkovín, asi 1,2 g na kilogram hmotnosti.

Výborným zdrojom bielkovín sú strukoviny, mliečne výrobky, mäso a vajíčka. Posledné spomínané jedlo sa navyše podľa štúdie zverejnenej v časopise American Journal of Clinical Nutrition považuje za najbezpečnejšie jedlo pre kardiovaskulárne zdravie človeka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #srdce #novoročné predsavzatia #srdcovo-cievne ochorenia