Odvykanie od fajčenia zlepšuje pamäť

Vedecký výskum presviedča, že starší ľudia, ktorí používajú nikotínové náhrady za cigarety majú väčšiu šancu spomenúť si na staršie zážitky. Okrem toho sa údajne zrýchľuje aj ich reakčný čas na nové situácie.

02.01.2021 06:00
fajčenie, cigareta, životný štýl, Foto:
Vedecké výskumy potvrdzujú, že odvykanie od fajčenia za pomoci nikotínových náplastí podporuje u ľudí nad šesťdesiat rokov zlepšenie kognitívnych funkcií mozgu.
debata

Fajčenie, problém ktorý preukázateľne ohrozuje kardiovaskulárny systém a často je príčinou pľúcnych ochorení, rakoviny a mozgovej mŕtvice. Základnou látkou cigariet je nikotín. Ide o silný prírodný alkaloid, ktorý má povzbudzujúce účinky. Pôsobí na centrálny nervový systém, zužuje cievy a zlepšuje na krátky čas pozornosť. Na ľudský organizmus pôsobí silne návykovo.

Vysadiť ho po dlhodobom užívaní predstavuje pre väčšinu fajčiarov problém. Abstinenčné príznaky sa prejavujú silnou chuťou na cigaretu, nervozitou a podráždenosťou. Na odvykanie od fajčenia sa štandardne používajú nikotínové náhrady, napríklad spreje, žuvačky alebo náplasti. Posledné spomínané sa aplikujú po dobu niekoľkých týždňov, a to od najsilnejších až po tie s najmenším obsahom účinnej látky.

Menšie výpadky pamäti, viac spomienok

Vedecké výskumy potvrdzujú, že odvykanie od fajčenia za pomoci nikotínových náplastí podporuje u ľudí nad šesťdesiat rokov zlepšenie kognitívnych funkcií mozgu. Predovšetkým ide o zlepšenie krátkodobej a dlhodobej pamäti. Lekárske centrum Duke University upozorňuje, že nikotín je však účinný len pri miernych formách porúch pamäti.

Lekári zároveň varujú, že nikotín nie je zatiaľ schválený na lekárske použitie, a preto z neho môžu ťažiť najmä starší ľudia, ktorí sa rozhodnú prestať fajčiť. Predchádzajúce štúdie spomínaného lekárskeho centra priniesli dôkazy aj o tom, že nikotín pomáha ľuďom s ďalšími fyzickými či duševnými poruchami. Ide najmä o schizofréniu, poruchy pozornosti či Alzheimerovu chorobu, pri ktorej dochádza k strate pamäti a ťažkostiam s orientáciou v čase a priestore.

Keď rozhodovanie nie je problém

Zaujímavé je, že okrem lepšej pamäti pomáhali nikotínové náhrady aj pri znižovaní času na rozhodovanie. To znamená, že seniori boli schopní rýchlejšie prijímať rozhodnutia a reagovať na vonkajšie podnety. Okrem toho sa upravila aj schopnosť sústredenia a celkovej koncentrácie, čo je napríklad dôležité pri učení sa nových vecí. Užívanie spomínanej látky prispelo aj k lepšiemu uchovávaniu myšlienok a rýchlejšiemu spomínaniu na staré zážitky.

Mini výskum potešil starších ľudí

Vedci skúmali účinky tejto povzbudzujúcej látky na malej vzorke seniorov počas štyroch týždňov. Jedna skupina používala náplasti s nikotínom, pričom druhá mala placebo, náplasti bez nikotínu. Počas výskumu merali zdravotný stav a výkonnosť seniorov pomocou viacerých štandardizovaných testov pamäti. Odborníci zistili, že starší ľudia, ktorí používali nikotínovú náplasť mali po mesiaci skúmania lepšiu pamäť než seniori s placebom. Výskum tiež ukázal, že sa znížil čas rozhodovania z približne 200 milisekúnd na polovicu tohto času. Tento výsledok znamená, že dochádzalo aj k pozitívnemu vplyvu na pozornosť účastníkov výskumu.

Výskum neodporúča cigarety

Nikotín pomáha napodobňovať v mozgu účinky látky zvanej acetylcholín, ktorá je zodpovedná za prenášanie nervových signálov a zohráva dôležitú úlohu pri učení a posilňovaní pamäti. I napriek tomu vedci varujú, že štúdia nemá nabádať starších ľudí k tomu, aby začali fajčiť. Cigarety totiž okrem nikotínu obsahujú aj vyše 90 rôznych chemických a rakovinotvorných látok, ktoré poškodzujú cievy. Dochádza tak ku kôrnateniu ciev, ktoré spôsobuje horšiu distribúciu krvi do jednotlivých telesných orgánov.

V takomto prípade tak môžu mať cigarety na pamäť skôr opačný účinok. Spomínaný výskum však prináša pozitívne správy pre tých seniorov, ktorí chcú s fajčením prestať. Ak totiž na krátky čas vystriedajú cigarety za nikotínové náplasti, môžu okrem zlepšenia dýchania a srdcovej činnosti vyťažiť z tejto liečby aj pozitívne účinky na zlepšenie koncentrácie a pamäti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #pamäť #prestať fajčiť #odvykacia kúra