Čo treba robiť, ak nás vo vyššom veku opúšťajú sily?

Neutíchajúci nedostatok energie zvykne s pribúdajúcimi rokmi vytrápiť seniorov, ktorí z tohto dôvodu neraz zostávajú pripútaní na lôžko. Prečo dokážeme zo dňa na deň stratiť všetku životnú silu? Odpoveď hľadajú lekári po celom svete.

03.01.2021 06:00
invalidný vozík, opatrovanie, opatrovateľka,... Foto:
V závislosti od príčiny sa môže slabosť rozšíriť len do niektorých častí tela, alebo postihne telo ako celok.
debata

Poznajú to všetci vo vyššom veku. Prepadne ich náhla slabosť, ktorá sa neskôr prehupne do straty chuti do života. Pripomína smutnú náladu, no s depresiou priamo nesúvisí. Asténia sa považuje za fyzickú slabosť, nedostatok energie. Ovplyvňuje celé telo, alebo si zákerne vyberie len niektoré jeho časti. Odborníci ju z diagnostického hľadiska nepovažujú za chorobu, ale vnímajú ju ako sprievodný znak viacerých akútnych a chronických ochorení. V niektorých prípadoch sa dokonca objavuje ako vedľajší príznak nadmernej konzumácie liekov, ktorá je typická pre ľudí v seniorskom veku.

Príčiny sú rôzne

Medzi základné príčiny slabosti u starších ľudí patrí najmä nerovnováha živín. Seniorom najčastejšie chýba vitamín B12. Okrem toho môžu asténiu vyvolať ťažkosti so spánkom, syndróm chronickej únavy, spánkové apnoe, ale aj infekcie, choroby srdca, mozgová príhoda, ochorenia svalov a Parkinsonova choroba. Asténii sa nemusia vyhnúť ani seniori s cukrovkou, poruchami štítnej žľazy, rakovinou, pľúcnymi chorobami a duševnými problémami. K liekom, ktoré môžu vyvolávať slabosť patria niektoré tlmiace medikamenty, napríklad lieky na spanie či úzkosť.

Slabosť v rukách i stavy podobné chrípke

V závislosti od príčiny sa môže slabosť rozšíriť len do niektorých častí tela, alebo postihne telo ako celok. Podľa toho sa rozdeľuje na regionálnu slabosť a asténiu celého tela. Prvá spomínaná sa vyskytuje napríklad v rukách alebo nohách. Nejde pritom o paralýzu, ale o neschopnosť udržať v ruke ľahšie predmety. Ľudia, ktorých trýzni regionálna asténia majú pocit, že pri každom pohybe musia vynaložiť veľké množstvo energie. Pri tomto druhu slabosti sa často objavujú aj svalové kŕče, trasenie, chvenie, oneskorené a spomalené pohyby. Pre príznaky asténie celého tela sú typické horúčka, chrípkové stavy, malátnosť či únava.

Dokážeme sa jej zbaviť?

Diagnostikovanie asténie nie je jednoduché. Starší ľudia sa môžu stretnúť s nepochopením, pretože sa ich stav automaticky pripisuje na vrub fyziologickému starnutiu. Pri poctivejšom vyšetrení seniora si lekári posvietia na podrobný opis problému, užívané lieky a nazrú aj do laboratórnych vyšetrení krvných testov. V danom prípade ich zaujímajú najmä hormonálne zmeny, infekcie a ďalšie choroby. Dobrou správou je, že asténie sa vieme účinne zbaviť, ale za predpokladu, ak nájdeme pravú príčinu jej vzniku.

Keď veľa liekov neprináša zdravie

Asténia, ktorú spôsobili bakteriálne infekcie ustúpi v okamihu, keď antibiotiká vyženú z tela nežiaduce mikroorganizmy. Pri slabosti spôsobenej vírusovými ochoreniami pocity únavy a straty energie odznievajú niekoľko dní či týždňov po vyliečení. Niektoré stavy si budú však vyžadovať viac času, ako je tomu napríklad pri skleróze multiplex. Podceňovať, a to najmä u starších ľudí, netreba užívanie liekov. Pre seniorov je typické nadužívanie liekov, čo často vedie ku kumulácií vedľajších účinkov. Samozrejme, aj v tomto prípade platí, že lieky si nevysadzuje sám pacient, ale ich užívanie, dávkovanie a možnosť kombinovať ich s inými posudzuje výlučne lekár.

Úprava jedálnička nie je na škodu

Dobrou správou je, že asténii sa dá predchádzať úpravou životného štýlu. Stratu energie znižuje vyhýbanie sa fajčeniu a nadmernej konzumácii alkoholu. Naopak, batérie človeku dobíja pravidelné cvičenie, zdravé chudnutie, znižovanie stresu a dostatok spánku. Kľúčovým je aj jedálniček starších ľudí. Jeho základom je dostatočný pitný režim v podobe vody, bylinných čajov a polievok. Z jedál je vhodné konzumovať tie, ktoré majú vysoké množstvo vitamínu C na posilnenie imunity a vitamínu D na pevné kosti. Spomínaný vitamín B12 získavame najmä z mäsitých pokrmov, mliečnych výrobkov, ale nájde sa aj v droždí a kvasenej kapuste.

Video
V čom je tajomstvo kapusty s mäsovými guľkami Gizky Oňovej nám prezradí v tomto videu.
debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #pitný režim #kvasená kapusta #vitamín B12 #nedostatok energie