Odborníčka: Očkovania proti COVIDU-19 sa netreba báť

Patrí medzi prvých zaočkovaných ľudí proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku. Vakcínu jej podali v rámci prvej vlny zdravotníkov a spolu s ďalšími kolegami stojí v prvej línii v boji proti koronavírusu. PhDr. Zuzana Fabianová, MBA je generálnou manažérkou dvoch zariadení na východnom Slovensku, kde sa starajú o približne osemdesiat imobilných a dlhodobo chorých seniorov.

10.01.2021 06:00
debata (18)

Ako prežili seniori zo Slnečného domu a Ošetrovateľského centra v Humennom vianočné sviatky poznačené koronou a čo vravia na očkovanie, prezrádza v rozhovore pre Pravdu Zuzana Fabianová.

Zuzana Fabianová stála na čele zdravotníkov,... Foto: Katarína Kočanová
Zuzana Fabianová Zuzana Fabianová stála na čele zdravotníkov, keď sa začala koronakríza a doteraz sa stará o ťažko chorých seniorov v Humennom. Patrí medzi prvých zaočkovaných ľudí proti COVID-19 na Slovensku.

Ako prežívali vaši seniori vianočné sviatky v súvislosti s ochorením COVID-19?

V porovnaní s dramatickou situáciou na Slovensku v našich zariadeniach vládol pokoj a vianočná pohoda. Útulné prostredie plné vianočných dekorácií a symbolov bolo nielen dôstojné, no tiež príjemné a predovšetkým bezpečné. Neprítomnosť koronavírusu a zdravotný stav drvivej väčšiny klientov umožňovali účasť na aktivitách, ktoré sme pre nich pripravili v spolupráci s blízkymi a sympatizantmi centier. Zopár pacientov strávilo sviatky v domácom prostredí. Zaujímavosťou je, že viacerí možnosť opustenia zariadenia napriek záujmu rodinných príslušníkov odmietli z dôvodu, že nechceli ohroziť seba ani svojich blízkych. V období Vianoc bola komunikácia medzi seniormi a ich blízkymi intenzívnejšia ako zvyčajne.

Čo bolo seniorom dovolené robiť v rámci opatrení?

Umožnené boli bezpečné spôsoby kontaktu. Okrem stretnutí na vyhrievanej terase cez deliace plexisklo, sa popularite tešili i video hovory, telefonáty, čítanie listov a tiež premietanie pozdravných videí, ktoré boli pripravené ako prekvapenie po tradičnom štedrovečernom menu a odovzdaní darčekov. Pozornosť a láskavé gesto ľudského záujmu poteší každého seniora. Vďaka projektu Koľko lásky za zmestí do krabice od topánok, bol každý zo seniorov potešený sériou milých pozorností. Slávnostný punc umocnilo to, že vo sviatočný večer personál vymenil uniformy za slávnostný outfit.

Aká je v súčasnosti atmosféra v zariadeniach a ako seniori zvládajú prísny lockdown a opatrenia, ktoré je potrebné dodržať v súvislosti s koronakrízou?

Naši seniori dokážu byť veľmi trpezliví a rozumní. Neradi riskujú a svoje krehké zdravie si veľmi vážia. Neradi opúšťajú prostredie, v ktorom sa cítia bezpečne a majú istotu uspokojenia svojich potrieb po celý deň i noc bez pocitu, že niekoho zaťažujú. Čiastočná alebo úplná závislosť od pomoci iných a tiež trpká skúsenosť s bezvládnosťou v rôznych situáciách ich naučila ceniť si istotu nepretržitej starostlivosti, na ktorú sú odkázaní a fyzické stretnutia s rodinou si dokážu odoprieť na také dlhé obdobie, ako si to situácia vyžaduje. Sú pokojní, návštev sa zriedka dožadujú, no máme skúsenosť, že v niektorých prípadoch umožnenie návštevy pomohlo zvrátiť duševnú krízu či zhoršujúci sa zdravotný stav. Aj preto sa snažíme umožniť tieto stretnutia pri súčasnom dodržaní prísnych opatrení nielen v terminálnom štádiu ochorenia, no tiež ako súčasť celkovej terapie vždy, keď túto potrebu u seniora zaznamenáme.

Aké sú reakcie seniorov na vakcináciu proti COVID-19?

Zaujímavosťou je, že príbuzní si väčšinou želajú, aby ich blízki boli zaočkovaní, no samotní seniori vakcináciu zvažujú, i keď choroby sa obávajú. Verím, že čoskoro väčšina z nich pochopí obrovské benefity, ktoré im očkovanie prinesie. V prípade nedávneho očkovania proti chrípke bol všeobecne známy fakt, že vakcín nie je dostatok, a my sme boli nútení rozhodnúť sa, komu vakcínu podáme. O očkovanie bol záujem a mnohí zaočkovaní prejavili veľkú vďačnosť. Verím, že podobná skúsenosť nás čaká aj v prípade vakcinácie proti COVID-19.

Môžeme odhadnúť, kedy budú zaočkovaní aj seniori zo spomínaných zariadení?

Vieme, že už dávnejšie príslušné ministerstvá začali s intenzívnym plánovaním očkovania. Zaznamenali sme veľké úsilie zaočkovať všetkých ohrozených v čo najskoršom čase. Logistika nie je jednoduchá, napriek tomu celkom iste veľká časť našich seniorov bude zaočkovaná v najbližších týždňoch a v najbližších mesiacoch sa dočkáme veľkých pozitívnych zmien vo fungovaní série procesov našej krajiny pri súčasnom výraznom poklese obetí zákernej infekcie.

V týchto dňoch zaočkovali aj vás v rámci skupiny zdravotníkov. Ako prebiehalo očkovanie, ako sa cítite?

Keď prišla príležitosť zaočkovať sa, ani na chvíľu som nezaváhala. Bol to pre mňa taký malý sviatok. Po očkovaní sa cítim dobre a povzbudzujem ďalších kolegov, ktorí očkovanie zvažujú. Podobne ako mnoho lekárov, farmaceutov a sestier vakcináciu vnímam ako zatiaľ jedinú, dostupnú možnosť ako zastaviť obrovskú národnú tragédiu, ktorej aktuálne čelíme a sme jej súčasťou. Z hrozby, ktorú si mnohí odmietali pripustiť, sa stala realita. Zbytočné utrpenie a umieranie treba čím skôr zastaviť. Aj naše zariadenia bojovali s koronou a tento boj bol veľmi náročný a fyzicky a emocionálne vyčerpávajúci pre klientov i zamestnancov.

Aký je váš názor na očkovanie proti COVID-19 vo všeobecnosti?

Problematiku očkovania máme dôsledne naštudovanú. Naše vzdelanie a prax nám umožňujú posúdiť relevantné fakty z domácich i zahraničných zdrojov. Rozumieme rizikám i súvislostiam a nie sme ľahkým terčom manipulátorov. Vakcinácia vo všeobecnosti pomáha našim pacientom už roky. Nevidíme dôvod nedôverovať tímom skutočných odborníkov a vedcov. Za tento nástroj pomoci sme vďační. Všetkým, ktorí sa na očkovaní zúčastnia, napriek prirodzeným obavám, patrí vďaka za súčinnosť a vlastenecký prejav solidarity a spolupatričnosti voči všetkým ľuďom, známym i neznámym, ktorí sa môžu veľmi ľahko môžu ocitnúť v ohrození života.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus